Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

W pogoni za flamingami… część 2 (str.50)

60% ludności świata żyje w Azji. Chiny są tak szerokie, że naturalnie powinny przeciąć do 5 oddzielnych stref czasowych, ale mają tylko jedną - narodową strefę czasową. Obywatele Singapuru, Korei Południowej i Japonii mają najwyższe średnie IQ na świecie.
W Azji znajduje się najwyższy punkt na lądzie – Mount Everest (8848 m n.p.m.) oraz najniżej położony punkt – wybrzeże Morza Martwego (430,5 m p.p.m.). Spośród 10 najwyższych budynków na świecie 9 znajduje się w Azji.
Potter
Cromaniak
Re: W pogoni za flamingami…

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 11.04.2017 20:02

mysza73 napisał(a):Ja też nie maluje i nie kręcę ... ale blokadę mi włączyli :evil: :evil: :evil:

Kto, Rodzina ? :oczko_usmiech:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 11.04.2017 20:39

Potter napisał(a):
mysza73 napisał(a):Ja też nie maluje i nie kręcę ... ale blokadę mi włączyli :evil: :evil: :evil:

Cipina :roll: ... orange :evil: :evil: :evil:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 11.04.2017 21:50

piekara114 napisał(a):Do środka zajrzał Franz,więc jak ktoś ma ochotę zajrzeć to odsyłam do niego....

Ano, wewnątrz było ciekawiej.

Pozdrawiam,
Wojtek
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 11.04.2017 21:55

mysza73 napisał(a):
Potter napisał(a):
Cipina :roll: ... orange :evil: :evil: :evil:

Lepiej może nie dochodzić po jakich stronach łazisz, że Ci blokadę włączyli.... :mrgreen: :mrgreen:

Franz napisał(a):
piekara114 napisał(a):Do środka zajrzał Franz,więc jak ktoś ma ochotę zajrzeć to odsyłam do niego....
Ano, wewnątrz było ciekawiej.
Mnie zdjęcia ze środka, jeden znaleziony filmik i relacje z blogów nie zachęciły w żaden sposób.... a nawet jakby zachęciły, to cało miasto zrobiło ogólnie na mnie złe wrażenie, że pewnie i tak bym odpuściła... miałam tam już dość Limassol i w pełni zgadzałam się z synem..."chodźmy już do auta..."
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 13.04.2017 12:32

... u la la, ale mi temat odjechał - ale jestem w pogoni ... :oczko_usmiech: ...
Pozdrawiam.
Mai
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mai » 15.04.2017 17:43

O i flamingi się pojawiły i zachód słońca ;)
Oj odważna byłaś z tą kąpielą :D Czekam na wschód którego nie widzieliśmy :) :papa:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 15.04.2017 20:47

kmichal napisał(a):... u la la, ale mi temat odjechał - ale jestem w pogoni ... :oczko_usmiech: ...

Fajnie, że jesteś :D

Mai napisał(a):O i flamingi się pojawiły i zachód słońca ;)
Oj odważna byłaś z tą kąpielą :D Czekam na wschód którego nie widzieliśmy :) :papa:

Kąpałam się w Bałtyku, który w czerwcu (pierwsze dni) miał 11 stopni :D Wschodu nie będzie, my do rannych ptaszków się nie zaliczamy...

Z okazji rozpoczynających się Świąt, radości, pogody i przyjemnego planowania kolejnych wojaży
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 17.04.2017 19:40

Święta, święta i po świętach, to wracamy na Cypr....

piątek, 10 lutego 2017

Dziś pobudka razem z budzikiem. Na godz. 9 umówiliśmy się z Aliną na zdanie kluczy. Tuż przed 9 puk, puk, jeszcze chwila i będziemy gotowi…. Ostatnie rzeczy w garść i do czerwonej strzały…. A tu zonk… Pan M. stwierdza, że ktoś w nocy nam lekko rysnął zderzak :evil: …....... na szczęście w tym miejscu, gdzie dużo innych rys jest i na szczęście to czarny plastik tego drugiego auta został na naszym zderzaku…. Uffffff……… Jak tak, to jedziemy…
Ostatni rzut oka na budynek z naszym app…..
Obrazek

….i jedziemy na wschód wyspy.
Niestety zgodnie z prognozą pogody, warunki się pogarszają… Jest chłodniej niż w poprzednich dniach, a i słońce nie świeci tak intensywnie, a wraz z kolejnym kilometrem autostrady jest go mniej…. Mijamy Limasssol, lotnisko, Larnakę obwodnicą i kierujemy się do jednego z kurortów Cypru – Ayia Napa. Miejscowość słynie z pięknych piaszczystych plaż, ale w tej chwili to najważniejsze jest dla mnie znalezienie jakiejś toalety….. Nie ma się gdzie zatrzymać i parkujemy pod najważniejszym zabytkiem kurortu (dosłownie pod jego furtką)
Obrazek

…. i kierunek mijany przed chwilą McD – wiadomo po co, a przy okazji zjadamy drugie śniadanie w amerykańskim stylu: hamburger, frytki i cola. Jakby ktoś miał ochotę na liczne wizyty w tych restauracjach, to tu znajdziecie mapkę.
Postanawiamy udać się nad morze i zobaczyć te słynne plaże, ale raz, że nie mamy na sobie nic cieplejszego, tylko krótkie rękawki (a do akceptowalnej temp. trochę jednak brakuje) i jest nam chłodno, a dwa - do plaży jest kawałek… rezygnujemy… W tym regionie popularne są plaże:
Nissi Beach – piasek, klify i wysepka, uważana za najładniejszą plażę w tej okolicy i przez to sporo plażowiczów, długie i płytkie wejście, jest tu wypożyczalnia sprzętu wodnego, ok. 4 km od centrum AN.
Vathia Gonia– blisko poprzedniej, ale w zatoce (nad zatoką hotele), więc woda jest spokojna i woda cieplejsza, piasek w centrum, na obrzeżach skałki
Makronissos Beach – podobna do Nissi, ale km dalej od niej i jest mniej zaludniona, za nią jest jeszcze mała zatoczka – prawie bez ludzi, a z formacjami skalnymi…
Pantachou Beach – głowna plaża AN, blisko przystani, plaża zagospodarowana, piaszczysta, wąska, w wodzie płyty skalne
Gliky Nero Beach – mniej ludzi niż na poprzedniej, na końcu plaży są klify, a w nich są jaskinie. W tej okolicy warto posnurkować.
Pernera – w niskim stopniu zagospodarowana, mniej osób, wejście do morza po podwodnych kamieniach, tu gdzieś jest zatopiony statek
Fig Tree Beach - w pobliżu Protaras, piaszczysta plaża szczególnie popularna wśród rodzin z dziećmi, łagodne zejście do morza oraz wszelkie dostępne udogodnienia (również zejście dla osób niepełnosprawnych), plaża znajduje się w czołówce najpiękniejszych plaż w całej Europie, a swoją nazwę zawdzięcza drzewom figowym, które rosną wzdłuż wybrzeża.

Z wiadomych powodów (gorsza pogoda i luty) opisy plaż nie są z mojego doświadczenia zebrane, a pochodzą z różnych blogów i stron, z których zbierałam różne informacje o wyspie… a nuż informacje o plażach kiedyś się przydadzą……
Może trinity w swojej relacji opisze pobyty na plażach, bo pogoda chyba jej dopisała....
Przy okazji do innych popularnych plaż Cypru (nie północnego) zalicza się: Coral Bay, Petra Tou Romiou, Lara (tu byliśmy) oraz Pissouri Beach, Governor’s Beach i Mackenzy Beach (będziemy).

AN to kurort wakacyjny, ale teraz jest cichy, wręcz wyludniony, ale jakieś pojedyncze osoby można na spacerze spotkać... Skoro plaży nie będzie to kierujemy się ku klasztorowi Ayia Napa, co oznacza „Święty Gaj” lub "Świętą Panienkę z Zalesionej Doliny" (obie nazwy spotkałam w różnych miejscach….). Najpierw przechodzimy przez duży plac, gdzie jest scena, obok plac zabaw (i toaleta, ale zamknięta :evil: )
DSCF6478.JPG

... i kilka schodów do góry i stoimy przed 600-letnią sykomorą
Obrazek

Obrazek

…i przez bramę wchodzimy na dziedziniec klasztoru….
Ostatnio edytowano 17.04.2017 21:36 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 17.04.2017 20:20

piekara114 napisał(a):że ktoś w nocy nam lekko rysnął zderzak

... :evil: ... łobuz lub łobuziara ... :wink: ...
Pozdrawiam.
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 17.04.2017 20:32

Niestety co dobre się szybko kończy. Święta się skończyły, Twoja relacja też widzę bliżej końca :cry: Ja jakoś nie mogę się pozbierać czasowo, żeby swoje ferie w CRO dokończyć.

Pozdrawiam :papa:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 17.04.2017 21:00

kmichal napisał(a):

Jakoś spokojnie do tego podeszliśmy...jakiś nerwów i stresu nie było... Dodatkowego ubezpieczenia nie wykupiliśmy, ale chyba cała ta wyspa oraz podejście przy odbiorze samochodu było tak pozytywne, że spokojnie podeszliśmy do tego...

Beata W. napisał(a):Niestety co dobre się szybko kończy. Święta się skończyły

No i po.... ale za to bliżej wiosny, majówki i wakacji :mrgreen:

Beata W. napisał(a):Twoja relacja też widzę bliżej końca :cry:
Jeszcze 2 pełne dni na Cyprze, a piątek był bogaty w doznania.....szerokiego spektrum....

Beata W. napisał(a): Ja jakoś nie mogę się pozbierać czasowo, żeby swoje ferie w CRO dokończyć.
Zbieraj się, zbieraj.... Będziemy razem wiosnę do nas przywoływać...
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 17.04.2017 21:26

piekara114 napisał(a):
kmichal napisał(a):

Jakoś spokojnie do tego podeszliśmy...jakiś nerwów i stresu nie było... Dodatkowego ubezpieczenia nie wykupiliśmy, ale chyba cała ta wyspa oraz podejście przy odbiorze samochodu było tak pozytywne, że spokojnie podeszliśmy do tego...

Beata W. napisał(a):Niestety co dobre się szybko kończy. Święta się skończyły

No i po.... ale za to bliżej wiosny, majówki i wakacji :mrgreen:

Beata W. napisał(a):Twoja relacja też widzę bliżej końca :cry:
Jeszcze 2 pełne dni na Cyprze, a piątek był bogaty w doznania.....szerokiego spektrum....

Beata W. napisał(a): Ja jakoś nie mogę się pozbierać czasowo, żeby swoje ferie w CRO dokończyć.
Zbieraj się, zbieraj.... Będziemy razem wiosnę do nas przywoływać...

No prawda, oby do majówki a potem zleci i do wakacji. Tylko te dzisiejsze przymrozki trochę nie napawają optymizmem :evil:
No to jak ma to na nasza wiosnę pozytywnie wpłynąć to się posłucham i wklejam kolejny odcinek :lol:

Czekam na te doznania w takim razie :papa:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 17.04.2017 21:59

Doznań było sporo, ale to w dalszej części, a zwłaszcza pod wieczór.....
Mai
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mai » 18.04.2017 08:47

Malutki ten fikusik ;)
Zawsze mnie to hmm zadziwia? nie powinno ale czasem zaskakuje, ze u nas jest jakaś roślinka , rośnie latami w doniczce i malutka, a gdzieś tam, w cieplejszych klimatach spotyka się tą sama roślinkę tylko giganta ;)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 18.04.2017 08:52

Mai, idąc tym tropem, to u nas dąb spory rośnie, ciekawe czy u nich da radę? :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Azja

W pogoni za flamingami… część 2 (str.50) - strona 30
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone