Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

W pogoni za flamingami… część 2 (str.50)

60% ludności świata żyje w Azji. Chiny są tak szerokie, że naturalnie powinny przeciąć do 5 oddzielnych stref czasowych, ale mają tylko jedną - narodową strefę czasową. Obywatele Singapuru, Korei Południowej i Japonii mają najwyższe średnie IQ na świecie.
W Azji znajduje się najwyższy punkt na lądzie – Mount Everest (8848 m n.p.m.) oraz najniżej położony punkt – wybrzeże Morza Martwego (430,5 m p.p.m.). Spośród 10 najwyższych budynków na świecie 9 znajduje się w Azji.
Beata W.
Cromaniak
Re: W pogoni za flamingami…

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 05.04.2017 07:35

krakusowa napisał(a):
Beata W. napisał(a):
To w takim razie te Ochrydzkie zapisuję do zobaczenia na sierpień. Aniu są jakoś oznakowane czy trzeba jakoś się naszukać?

Te w Ochrydzie są przy cerkwi św. Klemensa i Panteleimona.
download/file.php?id=28407
Po drodze były jakieś drogowskazy (Plaošnik - coś tam znalazłam na zdjęciach z wycieczki ), ale za bardzo nie zwracałam na nie uwagi :oops: nas po Ochrydzie oprowadzał przewodnik

Dziękuję za cenne wskazówki :lol: A jakaś relacja gdzieś była bo nie kojarzę :oops: :?:
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 05.04.2017 07:42

Beata W. napisał(a):
krakusowa napisał(a):
Beata W. napisał(a):
To w takim razie te Ochrydzkie zapisuję do zobaczenia na sierpień. Aniu są jakoś oznakowane czy trzeba jakoś się naszukać?

Po drodze były jakieś drogowskazy (Plaošnik - coś tam znalazłam na zdjęciach z wycieczki ), ale za bardzo nie zwracałam na nie uwagi :oops: nas po Ochrydzie oprowadzał przewodnik

Dziękuję za cenne wskazówki :lol: A jakaś relacja gdzieś była bo nie kojarzę :oops: :?:

Była, była sto lat temu :wink: :oczko_usmiech:
po-balkansku-oczami-krakusow-t42607.html

Droga sąsiadko :D sorry za zaśmiecanie :oops:
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 05.04.2017 07:50

krakusowa napisał(a):
Beata W. napisał(a):
krakusowa napisał(a):
Beata W. napisał(a):

Była, była sto lat temu :wink: :oczko_usmiech:
po-balkansku-oczami-krakusow-t42607.html

Droga sąsiadko :D sorry za zaśmiecanie :oops:

O widzę, że się przyda więc dziękuję bardzo. I również przepraszam za zaśmiecanie wątku :smo:
Czekamy więc na ciąg dalszy Cypru.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 05.04.2017 08:36

krakusowa napisał(a):
Beata W. napisał(a): więc zazdroszczę.
Ja też :oczko_usmiech:
Z ręcznych robótek "umiem" :wink: przyszyć guzika :mrgreen:
Dziewczyny do nauki, nigdy nie jest za późno... Ja pierwszy swój uszytek zaliczyłam w liceum. Chciałam letnie czerwone spodnie, a Mama odmówiła szycia, więc cóż.... siadłam i uszyłam i w nich chodziłam :D A rozszyłam się kilka lat temu (a teraz to już miód malina bo mam owerlocka i szycie to teraz przyjemność), a i tak dużo nie szyję....

Beata W. napisał(a):
krakusowa napisał(a):Droga sąsiadko :D sorry za zaśmiecanie :oops:
O widzę, że się przyda więc dziękuję bardzo. I również przepraszam za zaśmiecanie wątku :smo:

Nie ma co przepraszać.... Może i ja skorzystam, kto wie, kiedyś.. bo dalej nie wiemy gdzie wakacje :? :?
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 05.04.2017 08:42

piekara114 napisał(a):
krakusowa napisał(a):
Beata W. napisał(a): więc zazdroszczę.
Ja też :oczko_usmiech:
Z ręcznych robótek "umiem" :wink: przyszyć guzika :mrgreen:
Dziewczyny do nauki, nigdy nie jest za późno... Ja pierwszy swój uszytek zaliczyłam w liceum. Chciałam letnie czerwone spodnie, a Mama odmówiła szycia, więc cóż.... siadłam i uszyłam i w nich chodziłam :D A rozszyłam się kilka lat temu (a teraz to już miód malina bo mam owerlocka i szycie to teraz przyjemność), a i tak dużo nie szyję....

Beata W. napisał(a):
krakusowa napisał(a):Droga sąsiadko :D sorry za zaśmiecanie :oops:

Nie ma co przepraszać.... Może i ja skorzystam, kto wie, kiedyś.. bo dalej nie wiemy gdzie wakacje :? :?

No to planuj, planuj bo last minute Cię zastanie :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: Aczkolwiek tak też czasem fajnie, tylko nie masz wtdy tej przyjemności z planowania. Ale co Grecja chyba miała być :?:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 05.04.2017 08:43

Beata W. napisał(a):No to planuj, planuj bo last minute Cię zastanie :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: Aczkolwiek tak też czasem fajnie, tylko nie masz wtdy tej przyjemności z planowania. Ale co Grecja chyba miała być :?:

W zeszłym roku rezerwowałam w połowie maja :D
Właśnie ja bym chciała Grecję lub Albanię, ale Pan M. mówi o Hvarze i nawet o Pagu, ale jakoś serca nie mam....
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 05.04.2017 08:45

piekara114 napisał(a):Pan M. mówi o Hvarze

Dobrze mówi 8) :!:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 05.04.2017 08:55

marze_na napisał(a):

Źle... W Cro byliśmy 9 razy od 2009 roku, a ja w sumie 11...a w Grecji dopiero raz, a w AL -0 :x a tak się ten kraj szybko zmienia :?
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 05.04.2017 09:05

piekara114 napisał(a):
marze_na napisał(a):

Źle... W Cro byliśmy 9 razy od 2009 roku, a ja w sumie 11...a w Grecji dopiero raz, a w AL -0 :x a tak się ten kraj szybko zmienia :?

Jeśli chodzi Hvar to w sumie dobrze mówi, ale fakt, że coś innego też by się chciało zobaczyć. Ja Hvar mam w planie na kolejne wakacje w Cro ale nie wiem czy za rok czy za 2. W tym Grecja ale do południowych Włoch mnie ciągnie tylko w sierpniu jakoś tam drogo i tłoczno.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 05.04.2017 11:48

Hvar zawsze miałam w planie na kiedyś i nawet wjeżdżając do Grecji mówiliśmy, że za rok Hvar, ale po wrześniowej Srimie jakoś mi się odechciało Cro... no i do Grecji mnie ciągnie, oj ciągnie...
Południowe Włochy także ciągną, ale daleko, a samolotem+wynajem auta robi się spora kwota...
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 05.04.2017 17:15

marze_na napisał(a):
piekara114 napisał(a):Później teatr niestety uległ zniszczeniu w czasie trzęsienia ziemi w 365 r.
Obrazek

Pieczołowicie odrestaurowany :D .

Tak, został odbudowany dzięki pracom greckiego konserwatora. Jak wyczytałam w necie , odbudowa wykonana z elementów, które odnaleziono w tym miejscu....
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 05.04.2017 17:17

czwartek, 9 lutego 2017, Kourion c.d.

Z teatru udajemy się ku….
Obrazek

Obrazek

… a następnie wchodzimy na okoliczne wzniesienie skąd mamy piękny widok na morze i pobliską plażę.

Obrazek

Obrazek

Słońce świeci raczej mocno niż średnio, więc koniecznie musimy tam na dół się udać…. :mrgreen:
Idziemy dalej, spacer po tym miejscu jest bardzo przyjemy, soczysta wiosenna zieleń mocno kontrastuje z białym kamieniem. Moi Panowie śmieją, że te kamienie to te, które wczoraj transportowała duża ciężarówka i że pewnie jak następnym razem tu będziemy (będziemy???) to coś nowego dobudują…. :roll: :roll:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 05.04.2017 17:31

Na początku nie poznałem, ale ....przeciez ja byłem w tym Kourionie! :)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 05.04.2017 17:41

tony montana napisał(a):Na początku nie poznałem, ale ....przeciez ja byłem w tym Kourionie! :)

No byłeś, byłeś i nawet u Apollina zawitałeś :mrgreen:
Ostatnio edytowano 05.04.2017 19:29 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 05.04.2017 17:42

czwartek, 9 lutego 2017, Kourion c.d.

Idziemy do największego kompleksu kamieni…. Jest tu i bazylika i baptysterium, i pałac biskupi, i agora…..
Katedra to świątynia wczesnochrześcijańska z VI w. (odkryta w latach 1994-1999). Bazylika była 3nawowa o długości 70m i pełniła obowiązki katedry w Kourion. Nawy były rozdzielone były dwoma rzędami 12 marmurowych kolumn z korynckimi kapitelami. Bazylika została zniszczona w czasie II najazdu arabskiego w połowie VII w. Później próbowano odbudować świątynię, ale koszty….. :?
Na terenie jest oczywiście tablica informacyjna, ale niestety jest tylko w jednym miejscu :evil: i ciężko się ogląda świątynię bez podręcznego opisu…..
Obrazek

A zresztą sami popatrzcie na te kamienie….
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Azja

W pogoni za flamingami… część 2 (str.50) - strona 27
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone