Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

W pogoni za flamingami… część 2 (str.50)

60% ludności świata żyje w Azji. Chiny są tak szerokie, że naturalnie powinny przeciąć do 5 oddzielnych stref czasowych, ale mają tylko jedną - narodową strefę czasową. Obywatele Singapuru, Korei Południowej i Japonii mają najwyższe średnie IQ na świecie.
W Azji znajduje się najwyższy punkt na lądzie – Mount Everest (8848 m n.p.m.) oraz najniżej położony punkt – wybrzeże Morza Martwego (430,5 m p.p.m.). Spośród 10 najwyższych budynków na świecie 9 znajduje się w Azji.
Franz
Legenda
Re: W pogoni za flamingami…

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 04.04.2017 15:49

piekara114 napisał(a):Franz zanim Ty tu dojedziesz w swojej relacji to o swojej już zapomnę....

Dostosowałem tempo do uśrednionego zainteresowania.

piekara114 napisał(a):Pierwszy z nich to Agios Ioannis Lambadistis .

Nie było żadnych szans na zdjęcie, nawet z łokcia…..

Wnętrza są przepiękne.

A bardzo brodaty mnich pozował z radością.

Pozdrawiam,
Wojtek
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 04.04.2017 16:19

trinity napisał(a):
piekara114 napisał(a):Podaj linka do kamerki w Larnace. Na flamingi??

Flamingów nie ma, bo widok na plażę i fale :oczko_usmiech: ale fajnie popatrzeć
Tą znam, myślałam, że inną znalazłaś... I co śmieszne, identyczny widok i fale były i w styczniu i w lutym... a na miejscu jakoś tego nie stwierdziłam...

trinity napisał(a):Stadion fajny :D mnie bardziej interesuje Kourion, więc czekam na kolejny odcinek :oczko_usmiech:
Stadion to już cześć Kurionu :D tylko nie ma tu budki i nikt kasy nie kasuje :mrgreen:

mysza73 napisał(a):No może jakby tam siatkę rozwiesili i moje Czarnuchy tam zagrały, np z Italią :mrgreen: , to może bym wpadła ... a tak to chyba już nie muszę :oczko_usmiech: :smo:
Ale by Ci się po tym boisku nabiegali.......Warto i bez Czarnych tu wpaść.....

Franz, widziałam u Ciebie te malowidła.... linków już nawet nie daję, bo chyba w każdym odcinku musiałabym je umieszczać....

Mam dylemat: bo i skończyć tą relację chcę, a i noclegi na wakacje trzeba szukać, a i uszyć sukienkę na Wielkanoc i na wesele kolejną, a popołudnia nie chcą się rozmnożyć.....
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 04.04.2017 16:24

piekara114 napisał(a):Mam dylemat: bo i skończyć tą relację chcę, a i noclegi na wakacje trzeba szukać, a i uszyć sukienkę na Wielkanoc i na wesele kolejną, a popołudnia nie chcą się rozmnożyć.....

Ojjjj tam, z tych sukienek to spokojnie możesz zrezygnować ... :smo:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 04.04.2017 16:30

Mówisz....
Tylko te materiały trzeba gdzieś poupychać....
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 04.04.2017 16:38

piekara114 napisał(a):Mówisz....
Tylko te materiały trzeba gdzieś poupychać....

Do szafy głęboko schowaj, żeby Cię nie kusiły :smo:,
a pamiętasz że dla mnie też miałaś szyć :oczko_usmiech:, ale ja mogę poczekać aż skończysz relację :oczko_usmiech:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 04.04.2017 17:03

mysza73 napisał(a):a pamiętasz że dla mnie też miałaś szyć :oczko_usmiech:, ale ja mogę poczekać aż skończysz relację :oczko_usmiech:
8O 8O Pierwsze czytam... 8O 8O A szafy już po zapychane, innymi tkaninami i dzianinami.... ale o tym ciiiiii...

czwartek, 9 lutego 2017, Kourion

Skręcamy zgodnie z kierunkowskazem i przejeżdżamy przez DUŻĄ bramę. Teraz lekko pod górkę i jest szlaban…zamknięty 8O … a obok niewielki budynek… idę zobaczyć o co chodzi…Tu kupuje się bilety 2*4,5 EUR, syn free... wracam do auta i….czekamy… po pewnej chwili chyba Pan w kasie sobie przypomniał i podniósł szlaban… wjeżdżamy i dalej pod górkę… na samym szczycie jest budynek i spory parking… teraz jest kilkanaście aut… niby drzewka są, ale dużo cienia to one nie dają….

W budynku jest możliwość kupienia wody z automatu, pamiątek, obejrzenia makiety terenu Kurionu i są toalety – free oczywiście… i biorę jeszcze mapkę po tym obszarze..... Wszędzie pisze, że teren wykopalisk podzielony jest na 2 czy nawet 3 części…wg mnie jest to przesadzone stwierdzenie. Po prostu stadion jest osobno, a reszta osobno, a obiekty są w 3 grupach między, którymi idzie się ścieżką….. A propos ścieżki…spokojnie można tu być z wózkiem, ścieżki kamieniste, ale bez przesady, podejście pod lekką górkę nie jest mocno uciążliwe…
DSCF6288.JPG

Poniżej budynku widać już teatr i sporą cześć zadaszonego terenu…. Choć teatr mnie ciągnie najmocniej, decyduję się zwiedzać po kolei, więc najpierw zadaszenie….
Obrazek

Obrazek

Jesteśmy w Kompleksie Eustoliosa – jest to rzymska willa bogatego obywatela z IV w., która w okresie wczesnochrześcijańskim została przekształcona w łaźnie publiczne. Chodzi się tu tradycyjnie po podestach. W licznych miejscach są tablice informujące, co widać, bo szczerze mówiąc bez nich ciężko odgadnąć co widać…
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jest tu kilka mozaik, ale jakieś super to one nie są…. Najciekawsza przedstawia dziewczynę z miarką w dłoni. Wyobrażenie to podpisane jest Ktisis, co oznacza „stworzenie”, „kreacja”, zatem stanowi wizerunek ducha stworzenia.
Obrazek
...oraz wizerunek kuropatwy i ryb - symbol chrześcijaństwa...
Obrazek

Po raz kolejny widzimy tu ciąg, jak gąsienica, czegoś co wygląda jak doniczki ułożone gęsiego… Widzieliśmy to już w Pafos przy mozaikach i wtedy stwierdziliśmy, że to pewnie system kanalizacji, a okazuje się, że jest to system podłogowego ogrzewania ……
Obrazek

Poza willą jest piękny widok na morze…
Obrazek

…a tą drogą pojedziemy później…
Obrazek
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 04.04.2017 17:56

czwartek, 9 lutego 2017, Kourion c.d.

Teraz pora na teatr, a jako że podziwiałam przed chwilą widoki spod rzymskiej willi do teatru wchodzę od strony sceny.
Obrazek

Teatr wybudowano w II p.n.e. , hellenistyczna budowla ma okrągłą orchestrę, a na widowni mogła pomieścić 3000-3500 widzów. Przebudowany był na przełomie II i III w. i stąd ma elementy i greckie i rzymskie. W III w. teatr stał się areną walk gladiatorów i walk ze zwierzętami. Później teatr niestety uległ zniszczeniu w czasie trzęsienia ziemi w 365 r. Aktualnie w czerwcu teatr odżywa na nowo, bo odbywają się tu Dni Szekspirowskie oraz Cypryjskie Dni Muzyki…..
Obrazek

Obrazek

Widok z korony widowni jest cudowny…..
Obrazek
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 04.04.2017 19:27

piekara114 napisał(a):
mysza73 napisał(a):a pamiętasz że dla mnie też miałaś szyć :oczko_usmiech:, ale ja mogę poczekać aż skończysz relację :oczko_usmiech:
8O 8O Pierwsze czytam... 8O 8O A szafy już po zapychane, innymi tkaninami i dzianinami.... ale o tym ciiiiii...

To jak by co to jak nie masz co z tymi materiałami zrobić to ja chętnie też na nową sukienkę się piszę :smo: Jakaś komunia w maju było by jak znalazł :wink:

Wprawdzie ostatnio na mecze chodzić nie mam czasu ale swego czasu na piłkę nożną chadzałam. Ale na stadion z takim położeniem to na każdy mecz w każdej dyscyplinie mogę iść :lol:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 04.04.2017 21:09

Beata W. napisał(a):
piekara114 napisał(a):
To jak by co to jak nie masz co z tymi materiałami zrobić to ja chętnie też na nową sukienkę się piszę :smo: Jakaś komunia w maju było by jak znalazł :wink:

Materiały kupuję z bardzo dokładnym planem, co z nich powstanie, ale czasami czasu nie ma i muszą swoje odleżeć i nabrać mocy urzędowej... ale jak coś wyskakuje, a nie bardzo mam co ubrać to zawsze jakiś materiał z zapasów spasuje.... Moja prosta koronkowa w planie weselna na komunię też by była, ale Ty chyba byś w niej utonęła....

Beata W. napisał(a):Wprawdzie ostatnio na mecze chodzić nie mam czasu ale swego czasu na piłkę nożną chadzałam. Ale na stadion z takim położeniem to na każdy mecz w każdej dyscyplinie mogę iść :lol:

Stadion fajnie położony...ja to była na jakąś Złośnicę czy Makbeta to bym w tym teatrze z chęcią obejrzała...
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 04.04.2017 21:21

piekara114 napisał(a):Później teatr niestety uległ zniszczeniu w czasie trzęsienia ziemi w 365 r.
Obrazek

Pieczołowicie odrestaurowany :D .
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 04.04.2017 23:28

piekara114 napisał(a):Franz, widziałam u Ciebie te malowidła.... linków już nawet nie daję, bo chyba w każdym odcinku musiałabym je umieszczać....

Nie podaję linków, kiedy prezentujesz zdjęcia z jakiegoś miejsca. Kiedy nie, a miejsce jest godne pokazania, to warto podrzucić, bo Ty widziałaś, ale być może nie wszyscy inni.

Pozdrawiam,
Wojtek
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 05.04.2017 06:51

piekara114 napisał(a):
Beata W. napisał(a):
piekara114 napisał(a):

Materiały kupuję z bardzo dokładnym planem, co z nich powstanie, ale czasami czasu nie ma i muszą swoje odleżeć i nabrać mocy urzędowej... ale jak coś wyskakuje, a nie bardzo mam co ubrać to zawsze jakiś materiał z zapasów spasuje.... Moja prosta koronkowa w planie weselna na komunię też by była, ale Ty chyba byś w niej utonęła....

Beata W. napisał(a):Wprawdzie ostatnio na mecze chodzić nie mam czasu ale swego czasu na piłkę nożną chadzałam. Ale na stadion z takim położeniem to na każdy mecz w każdej dyscyplinie mogę iść :lol:

Stadion fajnie położony...ja to była na jakąś Złośnicę czy Makbeta to bym w tym teatrze z chęcią obejrzała...

Może się jakoś dogadamy :wink: Jakoś niestety nigdy nie zebrałam się za jakieś konkretniejsze szycie. W dziecięcych czasach co najwyżej jakąś kuchenną rękawicę czy fartuszek :? A teraz pernamentny brak czasu no i na naukę trochę późno :!: więc zazdroszczę.
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 05.04.2017 07:03

Te mozaiki i ruiny pod zadaszeniem przypomniały mi te, które oglądaliśmy w Ochrydzie na wzgórzu Plaosnik :roll: i oczywiście te z Sycylii :lol:
A widok z teatru ..... cudowny :hearts:

Beata W. napisał(a): więc zazdroszczę.

Ja też :oczko_usmiech:
Z ręcznych robótek "umiem" :wink: przyszyć guzika :mrgreen:
Ostatnio edytowano 05.04.2017 07:08 przez krakusowa, łącznie edytowano 1 raz
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 05.04.2017 07:08

krakusowa napisał(a):Te mozaiki i ruiny pod zadaszeniem przypomniały mi te, które oglądaliśmy w Ochrydzie na wzgórzu Plaosnik :roll: i oczywiście te z Sycylii :lol:
A widok z teatru ..... cudowny :hearts:

To w takim razie te Ochrydzkie zapisuję do zobaczenia na sierpień. Aniu są jakoś oznakowane czy trzeba jakoś się naszukać?
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 05.04.2017 07:29

Beata W. napisał(a):
To w takim razie te Ochrydzkie zapisuję do zobaczenia na sierpień. Aniu są jakoś oznakowane czy trzeba jakoś się naszukać?

Te w Ochrydzie są przy cerkwi św. Klemensa i Panteleimona.
download/file.php?id=28407
Po drodze były jakieś drogowskazy (Plaošnik - coś tam znalazłam na zdjęciach z wycieczki ), ale za bardzo nie zwracałam na nie uwagi :oops: nas po Ochrydzie oprowadzał przewodnik
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Azja

W pogoni za flamingami… część 2 (str.50) - strona 26
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone