Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

W pogoni za flamingami… część 2 (str.50)

60% ludności świata żyje w Azji. Chiny są tak szerokie, że naturalnie powinny przeciąć do 5 oddzielnych stref czasowych, ale mają tylko jedną - narodową strefę czasową. Obywatele Singapuru, Korei Południowej i Japonii mają najwyższe średnie IQ na świecie.
W Azji znajduje się najwyższy punkt na lądzie – Mount Everest (8848 m n.p.m.) oraz najniżej położony punkt – wybrzeże Morza Martwego (430,5 m p.p.m.). Spośród 10 najwyższych budynków na świecie 9 znajduje się w Azji.
piekara114
Opiekun działu
Re: W pogoni za flamingami…

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 31.03.2017 10:29

trinity napisał(a):
piekara114 napisał(a):Jaką wypożyczalnie wybrałaś?

Wybrałam "Gate Your Care" bezpośrednio w terminalu w wypożyczalni "Sixt" i rezerwowałam przez stronę Wizzair'a, tu dostałam 7% zniżki :mrgreen: a ceny były podobne.
Masz blokadę na karcie? Liczę na szczegóły w Twojej relacji, bo ja jeszcze Cypr na pewno odwiedzę...ale raczej jesienią, aby móc się wtedy plażami i ciepłem morza jeszcze porozkoszować...kiedyś...

trinity napisał(a):Nie chcę poganiać, ale mi zostało... 10 DDW :!:
Poganiaj, poganiaj, doping działa mobilizująco... Ze środy będą jeszcze ze 2,3 odcinki, potem czwartek, piątek przeprowadzka do Larnaki, sobota i niedziela ranek odlot.... Myślę, że to Twojego wylotu do piątku dojdę... a to był dłuuugi dzień.... :papa:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 31.03.2017 11:09

piekara114 napisał(a):
mysza73 napisał(a):
piekara114 napisał(a):Obiecałam tu takiej jednej, że w marcu skończę, ale chyba się nie uda...
Tempo tej relacji jest zdecydowanie za wolne ... :roll:

We wt i czw nie ma odcinków bo od niedawna chodzę na aquaaereobik..... Ale weekend przed nami, więc kolejne odcinki będą (prasowanie może przecież poczekać kilka jeszcze dni :x nie ucieknie :x ) A niedzielę w planie wycieczka....

Ja się zabiję :roll: , następna ćwiczy :roll: ,
ja też bym poćwiczyła ... ale boję się, że mi się zawroty głowy nasilą ... 8O :? :roll: :oops: :oczko_usmiech:
Ale w niedzielę też na wycieczkę się wybieram ... rowerową ... mąż już zaplanował ... 30 km ... mam nadzieję, że to w obie strony tyle będzie :evil:
trinity
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) trinity » 31.03.2017 12:21

piekara114 napisał(a): Masz blokadę na karcie? Liczę na szczegóły w Twojej relacji, bo ja jeszcze Cypr na pewno odwiedzę...ale raczej jesienią, aby móc się wtedy plażami i ciepłem morza jeszcze porozkoszować...kiedyś...

Blokady nie mam, ale w momencie wypożyczenia zablokują mi 500E :evil: a co do pisania kolejnej relacji, to jeszcze tak daleko nie myślałam... na razie "walczę" z tą moja pierwszą i może nie ostatnią :?: :mrgreen:

piekara114 napisał(a):Ze środy będą jeszcze ze 2,3 odcinki, potem czwartek, piątek przeprowadzka do Larnaki, sobota i niedziela ranek odlot.... Myślę, że to Twojego wylotu do piątku dojdę... a to był dłuuugi dzień.... :papa:

Fajnie i niefajnie :roll: bo ja w poniedziałek zaczynam od Larnaki... no ale cóż, poczekam. Będę tam miała wi-fi to poczytam na bieżąco :mrgreen:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 31.03.2017 12:41

mysza73 napisał(a):
piekara114 napisał(a):We wt i czw nie ma odcinków bo od niedawna chodzę na aquaaereobik.....
Ja się zabiję :roll: , następna ćwiczy :roll:

To tak na rozruszanie... Nie każdy nosi rozm. 30 i na dziale dziecięcym się ubiera :wink:

mysza73 napisał(a):Ale w niedzielę też na wycieczkę się wybieram ... rowerową ... mąż już zaplanował ... 30 km ... mam nadzieję, że to w obie strony tyle będzie :evil:
Mam nadzieję, że moja mniej mnie zmęczy niż ta Twoja....

trinity napisał(a):Blokady nie mam, ale w momencie wypożyczenia zablokują mi 500E :evil:

Właśnie o to mi też chodziło... Stevens właśnie za całkowity brak blokady ma ogromy PLUS. A wybierasz się na ten "zły Cypr"?

trinity napisał(a):a co do pisania kolejnej relacji, to jeszcze tak daleko nie myślałam... na razie "walczę" z tą moja pierwszą i może nie ostatnią :?: :mrgreen:
Z pierwszą najtrudniej :D Ja w każdym razie czekam na tą cypryjska już teraz....

trinity napisał(a):
piekara114 napisał(a):Ze środy będą jeszcze ze 2,3 odcinki, potem czwartek, piątek przeprowadzka do Larnaki, sobota i niedziela ranek odlot.... Myślę, że to Twojego wylotu do piątku dojdę... a to był dłuuugi dzień.... :papa:
Fajnie i niefajnie :roll: bo ja w poniedziałek zaczynam od Larnaki... no ale cóż, poczekam. Będę tam miała wi-fi to poczytam na bieżąco :mrgreen:

Jeśli lecisz 10 kwietnia to powinnam się wyrobić... Będę się starała...
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 31.03.2017 12:53

piekara114 napisał(a):
mysza73 napisał(a):
piekara114 napisał(a):We wt i czw nie ma odcinków bo od niedawna chodzę na aquaaereobik.....

To tak na rozruszanie... Nie każdy nosi rozm. 30 i na dziale dziecięcym się ubiera :wink:

Rozmiar 34 noszę ... czasem 36 :evil: , a na dziale dziecięcym to tylko buty mogę kupić :roll: :smo:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 31.03.2017 18:41

mysza73 napisał(a):
piekara114 napisał(a):
mysza73 napisał(a):

Rozmiar 34 noszę ... czasem 36 :evil: , a na dziale dziecięcym to tylko buty mogę kupić :roll: :smo:

A co Mycha, masz rozmiar 5? ;)
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 31.03.2017 19:23

mysza73 napisał(a):
piekara114 napisał(a):
mysza73 napisał(a):
piekara114 napisał(a):Obiecałam tu takiej jednej, że w marcu skończę, ale chyba się nie uda...
Tempo tej relacji jest zdecydowanie za wolne ... :roll:

We wt i czw nie ma odcinków bo od niedawna chodzę na aquaaereobik..... Ale weekend przed nami, więc kolejne odcinki będą (prasowanie może przecież poczekać kilka jeszcze dni :x nie ucieknie :x ) A niedzielę w planie wycieczka....

Ja się zabiję :roll: , następna ćwiczy :roll: ,
ja też bym poćwiczyła ... ale boję się, że mi się zawroty głowy nasilą ... 8O :? :roll: :oops: :oczko_usmiech:
Ale w niedzielę też na wycieczkę się wybieram ... rowerową ... mąż już zaplanował ... 30 km ... mam nadzieję, że to w obie strony tyle będzie :evil:

Mysza czyli jednak solidnie poćwiczysz, ja bym pewnie z roweru nie zeszła po tylu km :mrgreen:

Beata czyżby krokusy :?: :?: :?:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 31.03.2017 20:06

mysza73 napisał(a):Rozmiar 34 noszę ... czasem 36 :evil: , a na dziale dziecięcym to tylko buty mogę kupić :roll: :smo:

Biedactwo :smo:

tony montana napisał(a):A co Mycha, masz rozmiar 5? ;)
ObrazekObrazekObrazek

Beata W. napisał(a):Beata czyżby krokusy :?: :?: :?:

Przejrzałaś mnie :mrgreen:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 31.03.2017 20:18

Już są tegoroczne - nawet na forum. :lol:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 31.03.2017 20:22

Janusz Bajcer napisał(a):

Już są tegoroczne - nawet na forum. :lol:

Śledzę na bieżąco, a dzięki tomekkulach nawet wiem, gdzie się udać....
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 31.03.2017 20:27

środa, 8 lutego 2017, klasztor Kykkos c.d.

To pora na najważniejsze miejsce w tym miejscu…czyli oczywiście katholikon. Portal świątyni jest ozdobiony kolorowymi mozaikami, na których aniołowie adorują krzyż, a w tympanonie widać Matkę Boską.
Obrazek

Wchodzimy do środka….. Jest dość ciemno i oczywiście no photo. Wewnątrz kościoła ozdobionego malowidłami, znajduje się bogaty ikonostas. Na samym środku ikonostasu jest złoto-srebrny relikwiarz z cudowną ikoną. Niestety ikona jest zasłonięta, gdyż niegodnym grozi utrata wzroku, a bluźniercom jeszcze gorsze kary.
Dwie kobiet stoją przez święta ikona płacząc i całując raz po raz ikonę. Kilka osób się kręci i widać, że chcą zrobić zdjęcie. Ktoś rozmawia z mnichem i udaje mi się zrobić jedną fotkę.
Obrazek

Miejsce jest warte spędzenia tu dłuższej chwili..... Może nie same malowidła, ale ikonostas już przyciąga wzrok….. Mimo że spędzam tu dość czasu, po prostu się przyglądając, mam wrażenie, że nieobecny mnich śledzi co robię, a po pewnym czasie wychodzi ze swojej kryjówki i spaceruje sobie po świątyni… Pora się ewakuować….
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 31.03.2017 20:46

środa, 8 lutego 2017, klasztor Kykkos c.d.

Wychodzę na zewnątrz, słońce aż razi po oczach. Moi Panowie kierują się na zewnątrz, ja powoli też, ale trafiam na grupę polską (2 rodziny) z przewodniczką i z chęcią bym posłuchała, gdyby nie jedna z mamusiek, która dość donośnie tłumaczy synowi, że nie musi stale jeść…. Sama tez mogłaby siebie posłuchać….. Wracają oczywiście mijam jeszcze raz mozaiki….cudo…. opowiadają one historię świętej ikony, tylko wychodząc mam je w odwrotnej kolejności…..
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Spodobały mi się te pawie….
Obrazek

Wychodzę na zewnątrz. Zaczepia mnie jeszcze mnich, nie ten z katholikonu, i pyta czy jestem z Rosji, no nie, z Polski.. Chciał pogadać, ale angielski nie bardzo i stale mówi mi ciszej, ciszej… to chcesz pogadać czy nie… W samochodzie chłopaki mówią, że z każdym chciał pogadać i każdego pyta czy z Rosji :roll: :roll: …..

Za klasztorem jest jeszcze wzgórze z grobem arcybiskupa Makariosa III, ale z tego rezygnuję.....

To trzeba ustalić, co dalej…. No tu nie mam prawie wcale rozpracowanego planu… Chcę jeszcze zobaczyć ostatni obiekt z listy UNESCO, ale jest ich 10 liczonych jako jedna pozycja. Wiem, że wszystkich nie odwiedzimy, więc wybieram jeden, najbardziej zachwalany, ale jest on oczywiście najbardziej oddalony on nas :? :? …. Pan M. nie chce tam jechać, syn popiera, że ma już dość i zachęca mnie, abym wybrała sobie inny, a w zamian mogą być dwa :D , ale na trasie ku wybrzeżu :evil: ….. Nie mam szans.... i rozsądek też bierze górę… będą dwa…. :roll:
Jedziemy…..
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 02.04.2017 16:33

piekara114 napisał(a):

Przejrzałaś mnie :mrgreen:

Dziś na Kalatówkach
Obrazek

Co więcej dodać....PIĘKNIE :hearts: :hearts: Za rok powtórka :D
DSCF7184.JPG

DSCF7191.JPG

DSCF7166.JPG
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 02.04.2017 17:24

Znajomi z Trójmiasta pojechali w piątek rano szukać krokusów w Gorce
Dziś wracają, krokusy są :)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 02.04.2017 17:45

A podpytaj się, gdzie dokładnie w Gorcach je znaleźli i czy były to dywany krokusów...może przyszły rok???
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Azja

W pogoni za flamingami… część 2 (str.50) - strona 24
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone