Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

W pogoni za flamingami… część 2 (str.50)

60% ludności świata żyje w Azji. Chiny są tak szerokie, że naturalnie powinny przeciąć do 5 oddzielnych stref czasowych, ale mają tylko jedną - narodową strefę czasową. Obywatele Singapuru, Korei Południowej i Japonii mają najwyższe średnie IQ na świecie.
W Azji znajduje się najwyższy punkt na lądzie – Mount Everest (8848 m n.p.m.) oraz najniżej położony punkt – wybrzeże Morza Martwego (430,5 m p.p.m.). Spośród 10 najwyższych budynków na świecie 9 znajduje się w Azji.
Beata W.
Cromaniak
Re: W pogoni za flamingami…

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 07.03.2017 09:40

Przyłączam się do powitań :lol:
Swoją drogą dobrze, że nie dałaś się za bardzo poganiać bo i tak ciężko mi było nadrobić zaległości. Teraz mam nadzieję będę na bieżąco. Szczególnie, że za moją relację z ferii w CRO coś nie mogę się zabrać.
A Flamingi fajne, w Zoo też mi się zawsze podobały. Wręcz bym powiedziała, że przyciągają prawie jak świstaki :oczko_usmiech:

:papa:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 07.03.2017 09:46

Beata W. napisał(a):Przyłączam się do powitań :lol:
Swoją drogą dobrze, że nie dałaś się za bardzo poganiać bo i tak ciężko mi było nadrobić zaległości. Teraz mam nadzieję będę na bieżąco. Szczególnie, że za moją relację z ferii w CRO coś nie mogę się zabrać.

Ooooooooo, wiedziałam, że jeszcze kogoś miałam przywołać do porządku :roll: ... do roboty :smo:
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 07.03.2017 09:57

mysza73 napisał(a):

Ooooooooo, wiedziałam, że jeszcze kogoś miałam przywołać do porządku :roll: ... do roboty :smo:

Agnieszko postaram się z tym coś zrobić :papa:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 07.03.2017 10:09

Beata W. napisał(a):
mysza73 napisał(a):

Agnieszko postaram się z tym coś zrobić :papa:

Liczę na to :oczko_usmiech:
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 08.03.2017 07:54

Bardzo miło mi poznać :wink: :D

:papa:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 08.03.2017 10:57

Witajcie: Beata W. i kulka53 :papa:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 08.03.2017 11:00

Jesteśmy na parkingu miejskim. Chcę jeszcze udać się w jedno miejsce. Pokazuję chłopakom w przewodniku, gdzie i idziemy. Jesteśmy na uliczce pełnej kebabów, sporego lokalnego piętrowego supermarketu (ma nieduży parking). Chcę skręcić między budynkami, ale wejścia są poblokowane, podpisane prive, brak przejścia itp. I tak dochodzimy do skrzyżowania: w dół do promenady, w górę-gdzieś. Tam gdzieś musi być nasz obiekt. To do góry...
Na zakręcie jest drzewo mandarynkowe, ale owoce są niesłodkie…. Skręcamy w lewo i w końcu widać nasz cel, tylko, że od tyłu… Teraz to sobie poradzimy :D
Kościół otoczony jest licznymi kładkami i podestami i dodatkowo ogrodzony. Od tej strony nie wejdziemy, ale znajdujemy wejście, które jest zlokalizowane przy samym wejściu do kościoła… a dokładnie katedry Agia Kyriaki.

To zaczynamy od środka…
A w środku, ciemnawo, ale nie cicho… Jesteśmy niby sami, ale są też panie sprzątające, które tłuką się szczotkami i wiadrami… Kościół w środku ma puste kamienne ściany i drewnianą prostą ambonę. Lubię takie proste połączenia…
Obrazek

Ikonostas też jest prosty i jakoś specjalnie zachwycający to nie jest….
Obrazek

Wychodzimy na zewnątrz, słońce ostro świeci….
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 08.03.2017 11:36

piekara114 napisał(a):Obrazek

Takie kościoły to ja mogę oglądać. Lubię prostotę i surowość w takich miejscach :D .
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 08.03.2017 11:45

Potter napisał(a):
piekara114 napisał(a):Obrazek

Takie kościoły to ja mogę oglądać. Lubię prostotę i surowość w takich miejscach :D .

Ja też lubię 8) .
Ale dlaczego tylko dwa zdjęcia :?: Postuluję jakieś dłuższe odcinki :!:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 08.03.2017 11:54

marze_na napisał(a):Ale dlaczego tylko dwa zdjęcia :?: Postuluję jakieś dłuższe odcinki :!:

Po-pie-ram, po-pie-ram :!: :!: :!: :oczko_usmiech:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 08.03.2017 11:58

Potter napisał(a):Takie kościoły to ja mogę oglądać. Lubię prostotę i surowość w takich miejscach :D .

Takie kościoły są najlepsze :D Choć na barok też warto popatrzeć, ale człowiek potem mocno zmęczony jest od nadmiaru....

Lubisz i latarnie i proste kościoły - SUPER :mrgreen: :mrgreen:

mysza73 napisał(a):
marze_na napisał(a):Ale dlaczego tylko dwa zdjęcia :?: Postuluję jakieś dłuższe odcinki :!:

Tam w środku za dużo nie było... i w sumie to te panie dziwnie się na nas patrzyły...

Zdjęcia za chwilę...
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 08.03.2017 12:07

Dość skompilowana jest historia tego miejsca jak i różne nazewnictwo używane zarówno na mapkach jak i blogach podróżniczych. Nazwy te toAgia Kyriaki i Panagia Chrysopolitissa. Ale spróbuję to jakoś poukładać.
Najpierw był św. Paweł – ten Apostoł. Przybył on na Cypr wraz ze św. Barnabą w połowie lat 40 I w. Wylądowali w Salaminie (część turecka Cypru) i tu poszukiwali pierwszych wyznawców Chrystusa. Ale nie wszyscy byli chętni do nawrócenia i postanowili wybrać się dalej i wybrali się do Pafos. W tym czasie w Pafos przebywał prorok/mag Elymas (inaczej Bar Jezus), który bał się nowych proroków i cudów, które im towarzyszyły oraz utraty swojej pozycji w mieście (jak zwykle obawa o utratę władzy). Doniósł on na św. Pawła do rzymskiej władzy, która aresztowała Pawła. Paweł był biczowany, ale jak się okazało, że jest obywatelem rzymskim odesłano go do gubernatora Cypru – Sergiusa Paulusa. Św. Paweł tak przekonująco opowiadał o Jezusie, że gubernator uwierzył i dał się ochrzcić…. A św. Paweł statkiem udał się do Palestyny…. Podobno gubernator mieszkał w Willi Tezeusza…

Słup do którego św. Paweł był przywiązany i biczowany uznano za relikwię… Podobno 39 biczów dostał (bicz miał ostre metalowe końcówki)....

Na miejscu biczowania w IV w. wybudowano wczesnochrześcijańską bazylikę – dziś można oglądać tylko jej ruiny. Posadzka bazyliki była wyłożona mozaikami, a w samej bazylice było 7 naw, potem skrócono do 5 naw (różne źródła, różne dane). Nawy podzielone były na 4 kolumnady, a każda z nich wsparta o 12 marmurowych kolumn wykończonych korynckimi kapitelami. Na niektórych kolumnach znajdują się inskrypcje (z VII i VIII wieku) do Allaha wspominające zmarłych w czasie arabskich najazdów. Przed bazyliką był kolumnowy dziedziniec. Potem bazylikę jeszcze przebudowano, a została zniszczona w 653 r. w czasie arabskiego najazdu.

W XI w. na ruinach bazyliki wybudowano niewielki kościół bizantyjski - jej fundamenty odnaleziono pod obecną świątynią. Kościół w XII w. został przekazany kościołowi ortodoksyjnemu, a 3 stulecia później Wenecjanie go przebudowali.

Na przełomie XIII i XIV w. Franciszkanie wznieśli obok bizantyjskiego kościoła świątynię gotycką. Gotycka świątynia w XVI w. została zmieniona w meczet, ale potem trzęsienie ziemi zniszczyło świątynię. Resztki tej budowli są na północ od obecnego kościoła.

Na miejscu bizantyjskiej świątyni zbudowano ortodoksyjną katedrę Agia Kyriaki zwaną też Panagia Chrystopolitissa (był to XIII lub XV wiek, mi z opisów bardziej pasuje ten późniejszy okres). Obecnie bizantyjski kościół Agia Kyriaki jest kościołem katolickim. Inna jeszcze nazwa to Agia Kyriaki Chrystopolitissa......

Agia Kyriaki to Święta Niedziela, z łacińskiego Dominika. Żyła za panowania cesarza Dioklecjana. Jej pobożni greccy i bogaci rodzice nie mieli dzieci i sobie ją wymodlili i urodziła się w niedzielę...czyli Dzień Pański, święty dzień....

Rozpisałam sobie co kiedy powstawało na osi, bo inaczej za nic nie mogłam się połapać w opisach w przewodniku, blogach czy nawet na stronach Pafos i kościoła….
CCI20170308.jpg

To tyle z historii…

mysza73 napisał(a):
marze_na napisał(a):Postuluję jakieś dłuższe odcinki :!:

Lepiej Wam. Odcinek dłuższy... :mrgreen: :mrgreen:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 08.03.2017 12:11

piekara114 napisał(a):
mysza73 napisał(a):
marze_na napisał(a):Postuluję jakieś dłuższe odcinki :!:

Lepiej Wam. Odcinek dłuższy... :mrgreen: :mrgreen:

Nie zrozumiałaś ... miało być WIĘCEJ ZDJĘĆ :!:
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 08.03.2017 12:33

Dokładnie, historia jest ok, ale wolimy FOTKI :lol: :lol: :mrgreen:
trinity
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) trinity » 08.03.2017 12:39

piekara114 napisał(a):
Oczywiście sesja zdjęciowa musi być i przy okazji osobiście się z Wami witam...
Obrazek

Miło :D :D to już wiem, kto mi pomaga w tworzeniu planu podróży 8) 8) Pozdrawiam :papa:

Mozaiki cudne!!!

Katedra Agia Kyriaki- śliczna:)

Czekam na większą ilość fotek!!!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Azja

W pogoni za flamingami… część 2 (str.50) - strona 12
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone