Cześć Ajdadi i już dziś zaprasza i do Cro i do Hellady
Maxredaktor a gdzie relacja się pytam
Bilety są to można zacząć planować.
I pierwsze fakty zbierać:
* że wyspa podzielona to wiemy
* że Afrodyta to też, nawet syn wie i zna ten mit
* że do UE należy to ja wiem, chłopaki się dowiadują
* ale że leży w AZJI.... to nas zaskakuje...
* i to że tu są bazy wojskowe RAFu
* i to że są tu góry ze śniegiem
* i że do Turcji i Syrii stąd to tylko mocniejszy rzut beretem.
Oczywiście przeglądam relacje na forum, ale nie jest ich dużo:
*
luty 2013, relacja
Tonego nawet z prawie tego samego okresu, co nasz planowany wyjazd. Zdjęcia w koszuli bardzo pozytywnie nas nastrajają na wyjazd...
* krótka i zwięzła relacja
Adamosa II *
luty 2014, relacja
capek ze zwiedzania wyspy samochodem i spania na dziko w samochodzie - byłam ciekawa jak przy tych chłodnych nocach się im to udało, ale niestety, relacja niedokończona.... a nawet dobrze niezaczęta....
*
luty 2011, no i oczywiście obszerna relacja
Franza, która pokazuje jak dużo jest do zobaczenia na wyspie i że w ciągu tygodnia, chcąc połączyć zwiedzanie z leniuchowaniem na plaży, to nie ma szans nawet połowy tych miejsc zobaczyć.
Potem przerzucam się na blogi, trafiam także na blog Polki mieszkającej na Cyprze i na strony typu wirtualnycypr, cyprusisland itp. Całkiem sporo tego jest w necie. Tworzę własne przewodniki
(bo książkowego nie mam gdzie u siebie kupić, a lubię pooglądać przewodnik przed zakupem czy spełni moje oczekiwania i czy papier nie śmierdzi) z podziałem Pafos i okolice, Limassol i okolice, Larnaka i okolice, Troodos, Nikozja
- ostatecznie nie wyszedł mi przewodnik...
No ale trzeba jeszcze znaleźć lokum. Lądujemy i wylatujemy z Larnaki, ale oprócz flamingów to miejsce super opinii nie ma i wybór pada na Pafos. Ale bez sensu tam tylko być, skoro powrót z Larnaki. Więc 5 nocy w Pafos i 2 w Larnace. Przez ten okres 6 tygodni jak zaczęłam myśleć o Cyprze noclegi się rozlazły..... Jest studio w przyzwoitej cenie, a potem już hotele
(nie przepadam za tymi obiektami) w cenie ok. 1000 zł za 5 nocy. Bierzemy studio za 85 eur, z klimą. W Larnace jest większy wybór, wybieramy obiekt z apartamentami i studiami, z super opiniami na tripavisor....
To teraz trzeba jakoś się po wyspie przemieszczać...
Myślę o ich pksie, ale bilet 1,5 za kurs/os przy naszej trójce nie bardzo się opłaca, a i zimą kursów jest mało. Wracam do relacji Tonego, ale namiarów na swoją wypożyczalnię nie dał, a i tak przecież to było w Pafos, a ja potrzebuję z Larnaki.... Studiuję ten
wątek i waham się pomiędzy dwoma wypożyczalniami. Ostatecznie rezerwujemy HYUNDAI i10 u
Stevensa, bo cena super i brak blokady na karcie....
No to chyba wszystko już mamy...