Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

W pogoni za flamingami… część 2 (str.50)

60% ludności świata żyje w Azji. Chiny są tak szerokie, że naturalnie powinny przeciąć do 5 oddzielnych stref czasowych, ale mają tylko jedną - narodową strefę czasową. Obywatele Singapuru, Korei Południowej i Japonii mają najwyższe średnie IQ na świecie.
W Azji znajduje się najwyższy punkt na lądzie – Mount Everest (8848 m n.p.m.) oraz najniżej położony punkt – wybrzeże Morza Martwego (430,5 m p.p.m.). Spośród 10 najwyższych budynków na świecie 9 znajduje się w Azji.
piekara114
Opiekun działu
Re: W pogoni za flamingami…

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 01.03.2017 18:40

Marzena, prawda że fajne :mrgreen: :mrgreen:

Dangol, dzięki za linka, ale mi bardziej chodziło o tego kwiatka na 2 ostatnich zdjęciach: szeroki liście i te kwiat na długiej łodydze. Nie wiem jak to to szukasz.... Zastanawiałam się czy to nie jest coś storczykowatego...
Te liście to zawsze ciemno zielone, sztywne, przedzielone, a kwiaty na sztywnej łodydze, białe, ale właśnie z lekkim różowatym zabarwieniem... Rosną tam gdzie kamienie, tylko przy wybrzeżu, i mają głęboki system korzeniowy z bulwami (może nie tak dokładnie bulwa jak w dali, ale mocne przegrubienia w korzeniach głównych).
Obrazek
Obrazek
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 01.03.2017 18:57

piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 01.03.2017 19:08

Dangol, chyba blisko, choć na moje oko (nie znam się) to inny kwiatostan asfodel ma. Ten mój jakiś taki bardziej rozłożysty jest? Mam jeszcze takie zdjęcie:
DSCF6564.JPG

One dopiero zaczynały kwitnąć, więc nie mam pełnego kwitnącego kwiatostanu...
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 01.03.2017 19:24

Jeśli nie Asphodelus albus, to może jakiś inny asfodel, skoro jest ich 17 gatunków ? Rozłożysty jest na przykład Asphodelus ramosus (na potwierdzenie fotka, co oczywiście :roll: nie znaczy, że to właśnie on.

Innego pomysłu nie mam...
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 01.03.2017 19:55

dangol napisał(a):Rozłożysty jest na przykład Asphodelus ramosus (na potwierdzenie fotka, co oczywiście :roll: nie znaczy, że to właśnie on.

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Tak to on. Pan M. też mi potwierdza, że to ten. Teraz muszę poczytać co on lubi, bo malusieńkiego przywiozłam, ale chyba mi zasechł..... ale liczę na korzenie.....
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 01.03.2017 20:02

Chodzimy pomiędzy kolejnymi miejscami: Dom Czterech Pór Roku i Dom Orfeusza. Tu także odkryto mozaiki, ale nie są tu udostępnione do oglądania. Miejsca są niby oznaczone tablicami informacyjnymi, ale miejsca zasypane są drobnym żwirem :evil:
Obrazek

Z tych miejsc widać coś jak promenadę wzdłuż morza (już za ogrodzeniem terenu wykopalisk) i spacerujących ludzi. Fajnie. Może uda się nam także tu pospacerować? Od razu powiem…nie udało się….

Z Domu Orfeusza kierujemy się ścieżką ku latarni. Po drodze mijamy mały domek…
Obrazek

…a w nim, ważna rzecz…
Obrazek

Nie ma co ukrywać, przydała się… Dziś jest ciepło i dobrze, że nie wzięłam marynarki z auta i szkoda, że jednak nie mam szortów…. Latem musi być na terenie wykopalisk nie do wytrzymania, teren jest całkowicie odkryty, tylko w 2 czy 3 miejscach jest kilka drzewek i to nie jakiś mega rozłożystych, więc na spacer w cieniu nie ma co liczyć. Trzeba zabrać ze sobą sporo wody….

Idziemy dalej.
Przed nami największy z budynków (drewniany współczesny obiekt) jaki jest na terenie wykopalisk. Wchodzimy do środka i jesteśmy w Domu Dionizosa. Dom należał kiedyś do bogatego człowieka o czym świadczy jego wielkość 2 000 m2. Podłogi oczywiście wykończone były mozaikami. Mozaiki tu odkryte (przez rolnika) są różnorodne. Przedstawiają i sceny mitologiczne, i zwierzęta, ale są i te typowo geometryczne. Mozaiki zachowane są w bardzo dobrym stanie (oczywiście są jakieś braki), a oglądać je można chodząc po drewnianych platformach. Przy każdej z mozaik oczywiście tabliczka informacyjna. Mi najbardziej podoba się scena polowania, która jest pełna dynamizmu, (więcej nie pokazuję, warto wybrać się samemu i obejrzeć „na żywo”) zobaczcie zresztą sami :hearts: :hearts: :hearts:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jakbym umiała połączyć to w całość byłoby super…. Może ktoś pomoże?
słoma79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) słoma79 » 01.03.2017 20:03

wody mało coś :oczko_usmiech:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 01.03.2017 20:06

Włóż okulary, to za kolumienkami zobaczysz :oczko_usmiech:
Dojdziemy dalej to będzie więcej, a później jeszcze więcej.... ale to raczej nie dzisiaj....
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 02.03.2017 08:47

piekara114 napisał(a): mozaika

... ale się dziewczyny zgrałyście z tymi mozaikami ... :wink: ... fajne scenki ... :) ...
Pozdrawiam.
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 02.03.2017 12:26

piekara114 napisał(a):Jakbym umiała połączyć to w całość byłoby super….

Możesz spróbować, wersja demo tego programu może okazać się skuteczna.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 03.03.2017 15:43

Co było dalej :?: :smo:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 03.03.2017 15:55

piekara114 napisał(a):Franz, nie wiem czy coś nowego zobaczysz, bo Twoja relacja nieskończona, więc nie wiem gdzie ostatecznie byłeś.... Ale liczę, ze sam dasz znać, jak pokaże miejsca, gdzie nie byłeś.... Bo raczej skończę pisać szybciej od Ciebie....

Na pewno skończysz wcześniej. Jak to napisałaś w innym miejscu:

piekara114 napisał(a):Jakoś słaby doping mam, to powoli chodzę....

U mnie jest podobnie.

Pozdrawiam,
Wojtek
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 03.03.2017 17:09

Tak, duży parking przy Area Archeologica Pafos jest bezpłatny, potwierdzam :)

Mozaiki z Pafos - Ito jest I Liga, chyba nigdzie jeszcze ładniejszych nie widziałem...

No ale w Villi Casale Romana na Sycylii nie byłem :(
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 05.03.2017 17:27

Może byśmy pojechali dalej ... :?
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 05.03.2017 17:36

mysza73 napisał(a):Może byśmy pojechali dalej ... :?

Widocznie doping ciągle za słaby :roll: .

Wszyscy razem! Beata, Beata!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Azja

W pogoni za flamingami… część 2 (str.50) - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone