Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

W który region chorwacji najlepiej pojechać pierwszy raz

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
fabiopab
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) fabiopab » 14.08.2006 19:29

Witam

Wybieram się do chorwacji tylko nie wiem gdzie najlepiej się udac. Gdzie jest najładniej? I czy na przełomie sierpnia i września będe miał na miejscu problemy ze znalezieniem pokoju.
Iiif!
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iiif! » 14.08.2006 19:41

HeJ :) najpiękniejsze(i najcieplejsze) rejony to Riwiera Makarska :lol: cała masa miasteczek i wioseczek, do wyboru, do koloru ;-) ze znalezieniem zakwaterowania napewno nie będzie problemu. Pozdrawiam :lol:
Slavoo
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slavoo » 19.08.2006 12:25

A ja mój pierwszy raz zaliczyłem w tym roku i wybrałem wyspę Krk (konkretnie Punat). Mogę ją śmiało polecić, a dlaczego?

1. miałem do niej 1250km, więc jeszcze w miarę do wytrzymania
2. z Krk możesz wyskoczyć do: Plitvic (ok. 3 godz. w jedna stronę), do jaskiń Skocjanskie Jamy i Postojna w Słowenii (też ok. 3 godz.), a jak się mocno uprzesz, to nawet do Wenecji (ok. 4 godz. w jedną stronę) - takie wypady wchodzą w grę przy pobycie 14 dni, bo w ciągu 7 dni szkoda Ci będzie czasu na te wszystkie wycieczki
3. nie było tłumów, a byłem w drugiej połowie lipca
4. woda jest bardzo czysta

Krk podobno jest drogi, ale szczerze mówiąc nie mam odnośnika do cen w innych regionach Cro. Dla przykładu... drugie danie w knajpie to wydatek ok. 50HKK, do tego trzeba doliczyć jakiś napój, ale można też zjeść pizzę za 30HKK, wino swojskie to 15HKK/l, pączek to 5HKK, woda mineralna 1,5l to ok. 5,5HKK itd.

Jeśli chodzi o kwatery, to nie powinno być problemu, ja akurat rezerwowałem wcześniej przez biuro, ale spotykałem tam Polaków, którzy przyjechali w ciemno. W razie czego mogę służyć namiarem do mojej, bardzo ładnie urządzona, w nowym domu, ładne otoczenie, klima.
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 19.08.2006 13:18

jesli na polnocy to wyspa krk jesli na poludniu to tylko riwiera makarska:)
ja bym wybrala riwiere a tam tucepi, podgora, brela pod koniec sierpnia juz mniej turystow i naprawde mily klimat....tyle ze potem bedziesz chcial jezdzic juz tylko na poludnie kraju;]jest tam ...cudnie - gory lacza sie z morzem:)
http://www.wakacje.ao.pl/
victor1111
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) victor1111 » 20.08.2006 14:11

Jedz na MURTER. przepiekna woda, widoki, plaze, kamieniste, piaszczyste, zwirowe. blisko do Sibenika, Splitu, Parku KRKA i swietnych wodospadow (moim zdaniem lepszy park niz Plitvice), wycieczki do Parku Kornati jednym slowem swietne miejsce na 1-szy wypad do CRO. jedz tam nie pozalujesz
waldek
yeti33
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) yeti33 » 20.08.2006 19:02

[quote="ines"]jesli na polnocy to wyspa krk jesli na poludniu to tylko riwiera makarska:)
ja bym wybrala riwiere a tam tucepi, podgora, brela pod koniec sierpnia juz mniej turystow i naprawde mily klimat....tyle ze potem bedziesz chcial jezdzic juz tylko na poludnie kraju;]jest tam ...cudnie - gory lacza sie z morzem:)
http://www.wakacje.ao.pl/[/quote
Popieram Ines. Jesli raz byles na poludniu tego kraju to tylko tam chcialbys jeżdzic.
idas
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) idas » 20.08.2006 21:05

Ja pierwszy raz bylem w ok. Splitu, a konkretnie w Starim Gradzie. W nastepnych podrozach jezdzilem na Istrie, a od paru lat juz tylko poludnie :) Sam zobaczysz jak jest i czy bedziesz chcial tam wracac :wink: Mysle, ze Makarska bedzie dobrym wyborem, o kwatery nie ma co sie martwic.
Maaya
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maaya » 22.08.2006 13:36

A ja monotematycznie polecam Vodice i okolice w ogólnosci środkową Dalmację!
Można tam dojechać bez dodatkowego postoju, a wybór środkowej Dalmacji mile się odwdzięczy- łagodne żwirkowe i niebiesiutkie plaże, z Vodic rzut beretem do KRKA, ceny do przetrawienia, dla amatorów zwiedzania pod nosem Szybenik, a ponadto świetna baza wypadowa do Splitu, Trogiru i dalej na południe. Miasteczko typowo turystyczne, nie polecam dla samotników:), ale czerpie z najlepszych wzorców. Jakość apartamentów ciagle się poprawia, jest na bardzo wysokim poziomie- na południu apartamenty są minimalnie tańsze( kwestia do 5 euro) za to w mojej ocenie lepiej wyposażone i na ogół klimatyzowane. Poza tym organizacja nabrzeżnych kąpielisk jest daleko lepsza. Piszę z doświadczenia, w tym roku szósty raz byłam w Chorwacji. Szerszy opis vodickich przygód zawarł inny forumowicz, są to tzw. wrażenia na gorąco:)- podaję link, myślę,że sie nie obrazi,

forum/viewtopic.php?t=12990&highlight=

i miłego pobytu życzę, pozdrav;)

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone