Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

W jakie miejsce do Chorwacji-proszę o pomoc

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
anksma
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) anksma » 24.06.2014 12:15

Od jakiegoś czasu chciałam jechać do Chorwacji ale zawsze był problem z miejscowością, podróżą (opłaty). Planuje wyjazd na 11.08 jeśli uda mi się dowiedzieć wszystkiego. Otóż jadę z psem więc chciałabym pojechać gdzieś bliżej żeby nie jechać z Radomia na miejsce aż 15 godz, tylko z 12 czy max te 13, ewetualnie13,5. Ponieważ będzie pies to wolałabym mniejszą miejscowość, nie zatłoczoną, z plażą piaszczystą (choć ciężko chyba tam taką znaleźć) lub żwirową i czasem widziałam na zdjęciach drzewa z tyłu plaż. Ale to już nie jest wymóg, zawsze psa mogę schować w namiocie. Czy nie ma zakazu wejścia z psem na plażę? Nie lubię dużych miast tylko wolę małe miejscowości i takiej też szukam. Poza tym nie mogę ogarnąć tych autostrad, winiet, bramek co i jak płatne. Czy zna ktoś dobą stronę z kwaterami. Jest tyle tych miejscowości że nie wiem jaka byłaby najlepsza, nie zatłoczona. Koleżanka mówiła coś o Nin, ale czytałam też o Kozino i Lun, że są mniejsze. Poza tym Lun jest na takiej wyspie wyciągniętej i raczej na mapie nie wygląda żeby było aż tak duże miasto.Poczytałam trochę jeszcze na forum i teraz na tapecie mam następujące miejscowości:Nin,Kozino, Lun, Poljica, Lopar, Rab (tylko tu przeprawa przez prom jest minusem, bo płacić za każdym razem z wyjazdu z wyspy nie uśmiecha mi się)
Marek358
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek358 » 24.06.2014 17:28

Kozino jest małe. Podobnie Diklo. Także Lun, Stara Novalja i kilka innych miejscowości na Pagu.

A tak bardziej na południe:
Riviera Szybenicko-Trogirska
Małe miejscowości: Zaboric, Grebastica/Sparadici, Razanj, Sevid, Kalebova/Uvala Luka, Vinisce, Zecevo/Lozica
Riviera Omiska
Małe miejscowości: Nemira, Stanici, Celina, Ruskamen, Mimice, Marusici, Pisak
Riwiera Makarska
Małe miejscowości: Brela, Promajna, Krvavica, Podgora, Drasnice, Igrane, Zivogosce Mala Duba / Porat / Blato, Drvenik, Podaca, Brist

Płatne są winiety w krajach:
-Czechy
-Austria
-Węgry
-Słowenia

W Chorwacji płaci się na bramkach autostradowych - gotówką lub kartą (polecam).

Portale:
ljeto.com, apartmani-hrvatska.com, valsa.cz, chorwackie.pl, seecroatia.com/pl/
Rafal_X
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafal_X » 24.06.2014 20:57

anksma napisał(a): (...) chciałabym pojechać gdzieś bliżej żeby nie jechać z Radomia na miejsce aż 15 godz, tylko z 12 czy max te 13, ewetualnie13,5.

Wierzysz, że dojedziesz z R. w mniej niż 15 godzin? Gratuluję. Nie, żebym od razu negował, ale...
...czy Kubica to Twój idol?

anksma napisał(a):Czy nie ma zakazu wejścia z psem na plażę?
Są plaże dla psów. Widziałem taką oznaczoną. Moi rodzice jeździli jakieś 20 lat temu z psem na kemping i nie było żadnych problemów mimo, iż plaża nie była oznaczona jako specjalnie dla psów.

anksma napisał(a):Czy zna ktoś dobą stronę z kwaterami.

Google zna.
https://www.google.pl/search?q=apartamenty+w+chormacji&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a&channel=np&source=hp&gfe_rd=cr&ei=HtWpU7SDFoeb_wasz4GwBA#channel=np&q=apartamenty+w+chorwacji&rls=org.mozilla:pl:official&spell=1

Podsumujmy:
- szukasz piaszczystych plaż
- płatności za autostrady to problem
- nie chcesz jechać autem dłużej niż 13 godzin
- promem nie chcesz się przeprawiać
to z pominięciem ostatniego, po jaką cholerę pchasz się do Chorwacji? Bo taka moda, czy żeby po powrocie napisać na forum, że to jednak nie dla Ciebie?

Najbliżej i najszybciej z R. to masz wyspę Krk (wjazd przez most za niewielką opłatą), wyspę Pag (most za darmo) półwysep Istria, okolice Zadaru. Może jeszcze Opatija, Rijeka, ale nie polecam
anksma
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) anksma » 25.06.2014 11:46

Marek - bardzo dziękuje za wykaz miejsc, poczytam o nich i popatrzę w necie.

rafal_X- nie jest dla mnie problem z płaceniem za autostrady bo skoro się decyduje na wyjazd taki to liczę się z kosztami, tylko chodziło o to że nie orientuje się w tym, jak co i gdzie za nie płacić, dlatego pytam. A po drugie szukając miejscowości to patrzyłam na google mapy ile się jedzie gdzie i w niektórych wyskakiwało między 12 a 13 godz., no chyba że google kłamie. Ale skoro po Polsce nie raz jechałam krócej niż pokazywało to chyba trasę za granicę też musi pokazywać w miarę wiarygodną. Co do promu to chyba jest setki innych miejscowości żeby nie płynąc na nie promem. Odnośnie piaszczystych plaż to chodziło o to żeby choć trochę było piasku bo raczej na plażę przy kurortach nie chce się pchać, tylko raczej z psem gdzieś na dzikie, boczne plaże bym chciała chodzić, tak jak w Polsce. A jadę po to bo zawsze chciałam jechać do Chorwacji i to nie jest wyjazd do Polski żeby nie mieć żadnych obaw, czy pytań.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 25.06.2014 11:57

anksma napisał(a):.... chodziło o to że nie orientuje się w tym, jak co i gdzie za nie płacić, dlatego pytam.

Pytaj. Jak już zdecydujesz, dokąd jedziesz to pomożemy wyliczyć koszty. Prowizja 3% :oczko_usmiech:
anksma napisał(a):A po drugie szukając miejscowości to patrzyłam na google mapy ile się jedzie gdzie i w niektórych wyskakiwało między 12 a 13 godz., no chyba że google kłamie.

Nigdy nie sugeruję się czasem podawanym ani przez google.maps, ani AM. Mam swój przelicznik.
Często jeżdżę do Niemiec i Google podaje na jednej trasie czas przejazdu 6h40. W praktyce wygląda to tak, żeby osiągnąć 7h30 to trzeba naprawdę nieźle po .... :smo:
Rafal_X
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafal_X » 25.06.2014 13:32

anksma napisał(a): A po drugie szukając miejscowości to patrzyłam na google mapy ile się jedzie gdzie i w niektórych wyskakiwało między 12 a 13 godz., no chyba że google kłamie.

Kłamać, to może nie kłamie, ale liczy według sobie znanego algorytmu. Ja mieszkam na północy miasta i przejazd do jego granic południowych z domu w piątek po pracy zajmuje mi pół godziny. Sama trasa Radom - Cieszyn przy dobrych wiatrach zajmie Ci mniej więcej 5 godzin. Miałem napisać, że bardziej 6, ale skończyli budować dwujezdniową S pod Kielcami i obwodnicę Jędrzejowa. Przyjmuję w przybliżeniu, bo piszę w tej chwili z pamięci, to jest jakieś 320km. Przy założeniu, że do celu od Cieszyna masz jeszcze 930km, to czy dasz radę dotrzeć tam w ciągu 7 godzin? Tak, przy średniej ~133km/h. A gdzie tankowania, toaleta, ew. korki?

Dalej, od Cieszyna do Zadaru (przykład) google sobie liczy średnią ~105km/h (952km 9h 6min). Wiem, że się da uzyskać taki czas, jeśli chwilową utrzyma się w okolicach 120-130km/h. Ale bez żadnego marginesu na korki i inne przestoje. Sam kiedyś zrobiłem 1000km po autostradach (z wyjątkiem tych 80km w Słowenii) w ciągu około 10 godzin. Moi znajomi kiedyś, a to było z 10 lat temu, z Krakowa nad Adriatyk jeździli w 10-11 godzin, ale w nocy i zmieniając się za kierownicą.

Tak więc na koniec powiem, jeśli się mocno postarasz, to może 15h dasz radę.

Garmin BaseCamp z mapą NT2014.30 podaje mi 13 godzin i 40 minut (1256km). Przy przełączeniu na opcję "najkrótsza" pokazuje mi 17 godzin i 6 minut.
anksma
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) anksma » 25.06.2014 14:10

Czyli jakby to była miejscowość Nin i google podaje 12,46h to nie mam co liczyć na taką podróż. A i planuje jechać tak z niedzieli na poniedziałek ok 3 w nocy.
Rafal_X
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafal_X » 25.06.2014 15:41

anksma napisał(a):Czyli jakby to była miejscowość Nin i google podaje 12,46h to nie mam co liczyć na taką podróż. A i planuje jechać tak z niedzieli na poniedziałek ok 3 w nocy.

Unikasz korków na chorwackich autostradach i ew. na granicy SLO-HR.

Zauważ jeszcze, że w wakacje są w Polsce ograniczenia w ruchu ciężarówek. Za rozporządzeniem Min. Transportu:
3) w okresie od ostatniego piątku czerwca do ostatniej niedzieli przed rozpoczęciem zajęć dydaktyczno-wychowawczych w szkołach, z zastrzeżeniem pkt 1 lit. h:
a) od godziny 18:00 do godziny 22:00 w piątek,
b) od godziny 8:00 do godziny 14:00 w sobotę,
c) od godziny 8:00 do godziny 22:00 w niedzielę.

Za granicą chyba też są ograniczenia, ale tego nie jestem pewien. Do dziś mam przed oczami te prawie nieskończone ilości TIR na horyzoncie za Cieszynem w stronę Żyliny z piątku po 22-giej z 2009.

A czemu wybierasz Nin?
anksma
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) anksma » 25.06.2014 19:57

Nie nie wybieram, tak tylko podałam orientacyjnie, ale rozważam m.in między tymi co pisałam i tymi co napisał Marek. Tak jak pisałam rozważam te najbliżej Polski, choć pewnie jest wiele pięknych miejsc które leżą dalej od nas. Ale niestety ze wzg na psa staram się wybrać coś mało zatłoczonego i mam nadzieję że uda mi się tak trafić. Choć chyba najlepszym okresem był by wrzesień.
Rafal_X
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafal_X » 25.06.2014 20:39

anksma napisał(a):Ale niestety ze wzg na psa staram się wybrać coś mało zatłoczonego i mam nadzieję że uda mi się tak trafić.

Nie wiem, co Ty tak pękasz o psa :?: 2009 miasto Pula:

Obrazek
anksma
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) anksma » 26.06.2014 08:32

A wczoraj w gazetce promocyjnej akurat był artykuł o wyspie Pag, że jest na niej mało turystów, może to jakiś znak:-). Jak już zdecyduje jaka miejscowość to poproszę o wskazanie najlepszej drogi do celu:-)
Martyna 111
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martyna 111 » 26.06.2014 12:15

Hej. Postanowiłam dodać coś od siebie, bo również jeżdżę z psiakiem. To znaczy wcześniej 4 razy bez ale ostatnie 2 lata już z psem. Powiem tak, pierwszy raz jak szukałam miejsca na wyjazd z psem wydawało mi się, że Pag jest za bardzo kamienisty, dlatego wtedy wybraliśmy Brist na Rivierze Makarskiej. A w zeszłym roku pojechaliśmy na Pag do miasta Pag. Przez te wszystkie nasze wyjazdy nie widziałam tylu psów co na Pagu. 8O 8O Wieczorem w centrum, to gdzie się nie obejrzeć , wszędzie ludzie z pieskami. Moim zdaniem właśnie Pag jest bardzo przyjazny zwierzakom. Na plażę go nie zabieraliśmy ( siedział grzecznie w domu bo to shih- tzu i ciężko znosi gorąc, a byliśmy pod koniec lipca. Ale na spacery wieczorne zawsze z nami chodził do miasteczka. Na plażach w okolicach Bosany i na innych dzikich widziałam wielu ludzi z psami, tak, że można spokojnie.
W tym roku ponownie Pag. Oczywiście z kudłaczem. Pozdrawiam i udanego wypoczynku. 8)
anksma
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) anksma » 27.06.2014 08:35

To chyba faktycznie przyjrzę się tej wyspie bliżej:-) Mój nie zostanie sam w domu bo by nie chce żeby jakieś szkoły zrobił dlatego raczej będę szukała plaż z mniejszą liczbą ludzi. Namiocik dla psa żeby za gorąco nie miał, woreczek na kupki i może z nami iść:-). A kiedy jedziesz?ja na razie muszę znaleźć jakieś lokum, najwyżej w ciemno pojadę(może uda się na miejscu coś znaleźć) jeśli nic przez net w rozsądnej cenie nie znajdę.
Jeszcze mam takie pytanie odnośnie plaż na Pagu(bo coraz bliżej jestem wyboru tej wyspy tylko jak czytam o tych wiatrach i skałach to trochę jest to na minus), czy sporo jest piaszczystych plaż i takich dzikich bez tłumów :) ?
Marek358
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek358 » 27.06.2014 11:35

anksma napisał(a):Jeszcze mam takie pytanie odnośnie plaż na Pagu(bo coraz bliżej jestem wyboru tej wyspy tylko jak czytam o tych wiatrach i skałach to trochę jest to na minus), czy sporo jest piaszczystych plaż i takich dzikich bez tłumów :) ?

O piaszczystych plażach zapomnij. Mogą być żwirkowe, kamieniste lub skaliste (ewentualnie beton).
Wiatr w sierpniu to nie jest taka zła rzecz. Zaciszniej chyba powinno być w rejonie Vidalici-Metajna od strony wewnętrznego zalewu.
Jak nie chcesz tłumu to nie wybieraj się do miejscowości Novalja i Pag.
Masz wszystkie miejscowości na mapce.

Obrazek
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 27.06.2014 11:45

anksma napisał(a):A wczoraj w gazetce promocyjnej akurat był artykuł o wyspie Pag, że jest na niej mało turystów, może to jakiś znak:-). Jak już zdecyduje jaka miejscowość to poproszę o wskazanie najlepszej drogi do celu:-)

klub-milosnikow-wyspy-pag-t36028.html?hilit=klub%20mi%C5%82o%C5%9Bnik%C3%B3w%20pag
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone