Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

W jakie miejsce do Chorwacji-proszę o pomoc

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 27.06.2014 18:49

Marek358 napisał(a):
anksma napisał(a):Jeszcze mam takie pytanie odnośnie plaż na Pagu(bo coraz bliżej jestem wyboru tej wyspy tylko jak czytam o tych wiatrach i skałach to trochę jest to na minus), czy sporo jest piaszczystych plaż i takich dzikich bez tłumów :) ?

O piaszczystych plażach zapomnij.

Niekoniecznie. Są piaszczyste fragmenty na dzikich, niezatłoczonych plażach poza miejscowościami. Trzeba dojechać. No i czasem zejść w dół ścieżką po stromym klifie.
Miło wspominam Filino, gdzie można było znaleźć zarówno piach jak i żwir, czy większe kamyki:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Filino przechodzi płynnie w dość popularną plażę Sveti Duh.

Jednak osobiście najbardziej lubię drobny, obły, naturalny żwirek jak w Sv. Mariji i Dubravie:

Obrazek

Choć plaże z nieco większymi kamykami, jak np. Sv. Marko, też nie są złe:

Obrazek

Powyższe plaże są oczywiście nad Zatoką Pažką.
Martyna 111
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martyna 111 » 27.06.2014 19:48

Tak jak wyżej koledzy i koleżanki cromaniacy napisali ciężko o piasek na Pagu, ale coś przypominającego piasek można spotkać. Tylko po co? My od 7 lat nie cierpimy piasku, kamyczki nie włażą w każdy zakamarek. Jak zdarzył nam się w międzyczasie wyjazd nad Bałtyk źle nam było na plaży :(
A odnośnie miejscowości. Dlaczego nie miasto Pag? Owszem na starówce i plaży miejskiej ( brr....) tłocznie ale w okolicy jest tyle cudownych dzikich zakątków, że można wybierać co dzień inne miejsce.
My jeszcze nie wiemy kiedy ruszamy. Chyba pod koniec lipca albo w sierpniu.
Marek358
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek358 » 27.06.2014 23:14

Mikromir napisał(a):
Marek358 napisał(a):
anksma napisał(a):Jeszcze mam takie pytanie odnośnie plaż na Pagu(bo coraz bliżej jestem wyboru tej wyspy tylko jak czytam o tych wiatrach i skałach to trochę jest to na minus), czy sporo jest piaszczystych plaż i takich dzikich bez tłumów :) ?

O piaszczystych plażach zapomnij.

Niekoniecznie. Są piaszczyste fragmenty na dzikich, niezatłoczonych plażach poza miejscowościami.

No to cofam "zapomnij" :)
Zdarza się piach.
anksma
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) anksma » 28.06.2014 13:48

Mikromir-->o takie miejsce właśnie mi chodzi,piękna woda, plaża, małe kamyki nie przeszkadzają i mało ludzi :D A szukałam piaszczystych bo zawsze na ręczniku leżałam nad morzem a na kamieniach może być nie wygodnie. A to prawda że na tej wyspie są takie wiatry? i jaka pogoda bywa w sierpniu tak od 10?
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 28.06.2014 14:46

anksma napisał(a):Mikromir-->o takie miejsce właśnie mi chodzi,piękna woda, plaża, małe kamyki nie przeszkadzają i mało ludzi :D A szukałam piaszczystych bo zawsze na ręczniku leżałam nad morzem a na kamieniach może być nie wygodnie.

Piasek jest niefajny, szczególnie chorwacki. Jeśli nie byłaś dotąd na plaży innej niż piaszczysta, to rozumiem, że trudno Ci docenić uroki tych kamienistych czy żwirowych, choć one też bywają różne. Czasem kamienie są naprawdę ostre, ale na większości plaż wokół Pažkiego Zalivu były to przyjemne otoczaki. Zresztą nad otwartym morzem niekiedy też, jak na Girenicy:

Obrazek

My zabieramy karimaty, inni maty piankowe - co kto lubi.

Inna sprawa, że trzeba się czasem trochę namęczyć, żeby dotrzeć do niektórych wymienionych wcześniej plaż - dojechać szutrówką, zejść po klifie, albo nawet powędrować w upale pieszo kawał drogi, jak do Beritnicy:

Obrazek
Obrazek

Nie mniej jednak wiele osób stacjonując w Pagu, Novalji czy Mandre, do tych właśnie plaż dojeżdża, bo są naprawdę piękne.

anksma napisał(a):A to prawda że na tej wyspie są takie wiatry? i jaka pogoda bywa w sierpniu tak od 10?

O pogodę w sierpniu pytaj anakina, bo on tam wtedy bywa. Ja swoje lipcowe wspomnienia, także związane z wiatrem, opisałam tutaj:

od-pagu-po-dubrovnik-czyli-dalmacja-2013-t43083.html#p1243604

Poczytaj więcej relacji z Pagu przed ewentualnym wyjazdem, żeby Cię nic nie zaskoczyło - to dość nietypowa wyspa jednak:

klub-milosnikow-wyspy-pag-t36028.html
anksma
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) anksma » 28.06.2014 16:33

O i tym tekstem nie typowa wyspa zasiane zostało ziarnko wątpliwości a już byłam bliska zdecydowania:-)Gdyby ta wyspa nie była taka skalista to na pewno bym ją wybrała. A jakbym zdecydowała się na Pag to która miejscowość byłaby najlepsza?ale to już ten temat napiszę w wątku który mi podałeś. Ewentualnie poza Pag niedaleko żeby jechać to jakie jeszcze takie miejscowości z takimi plażami dzikimi gdzie jest więcej zieleni możecie polecić. Tylko jeśli chodzi o wyspy żeby były połączone również mostem z miastami a nie tylko promem.
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 28.06.2014 18:18

Wiesz co - poczytaj sobie relacje tak z dwóch - trzech lat wstecz. To Ci da najlepszy obraz. Mnóstwo relacji, informacji z pierwszej ręki oraz pięknych zdjęć w dziale:
nasze-relacje-z-podrozy-f22.html
Miłej lektury i powodzenia.
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 28.06.2014 18:56

Wyspę z mostem masz jeszcze trochę bliżej - to Krk. Most płatny.

A co do nietypowości Pagu - nietypowy nie znaczy brzydki czy gorszy. Może oznaczać ciekawy i oryginalny. Kwestia podejścia. Typowo to masz nad Bałtykiem - piach podobny w każdej miejscowości, no, może w różnych odcieniach. I różna szerokość plaży. Reszta jest wszędzie typowa. Dlatego już tam nie jeżdżę.
anksma
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) anksma » 07.07.2014 13:19

Po krótkiej nieobecności wracam na forum:-). Otóż na początku moim celem był Pag ale po przeczytaniu wątku o tej miejscowości doszłam do wniosku że teraz mogę ją zwiedzić a nie jechać tam. Przeszukałam na google mapy położenie miejscowości w Chorwacji i wybrałam ich kilka.

KRK:
Pinezici, Vrbnik

ISTRIA:
Premantura, Liźnjan, Peroj, Novigrad

DALMACJA:
Privlaka, Lozice

A dlaczego te miejscowości, otóż chodziło mi o niewielkie miasteczko, nie przetłoczone ludźmi, ale też nie wioskę. Poza tym patrzyłam na teren na mapie i chciałam żeby było trochę lasów ze wzg. na psa żeby miał gdzie pobiegać i sama lubię przyrodę. Nie chciałam żeby tez była jedna miejscowość blisko drugiej, bo wtedy wiadomo na plaży człowiek na człowieku, a takich miejsc nie lubię, no i też nie wyobrażam sobie leżeć na takiej zatłoczonej plaży z psem. Może ktoś z Was doradzi która byłaby miejscowość najlepsza. Szukałam też takich miejscowości żeby nie jechać daleko. Biorę też pod uwagę pójście gdzieś na piwko, czy jedzenie wieczorem, no i jakieś sklepy żeby były. Zapomniałam dodać że wolę trochę cieplejsze miejsca, zwłaszcza morza :D
kornelito
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kornelito » 07.07.2014 18:30

Witam forumowiczów. W tym roku po raz pierwszy jedziemy we czwórkę do Chorwacji na wakacje w "ciemno". Termin to przełom lipca i sierpnia. Docelowo planujemy zatrzymać się w samej Makarskiej - polecacie tę lokalizację? Ewentualnie, jaką miejscowość jesteście w stanie polecić czwórce młodych ludzi? Pozdrawiam!
Poprzednia strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

W jakie miejsce do Chorwacji-proszę o pomoc - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone