Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

W jaki dzień bez korków do CRO?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wumar
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) wumar » 13.07.2006 07:31

Witam serdecznie
W zeszłym roku wyjechałem z Wrocławia do Trogiru w piątek. To była zła decyzja. Całą prawie noc stałem w korku prawie od GRAZ do Zagrzebia. O Słowenii nie wspomnę - masakra. Przejazd przez ten krótki odcinek zajął mi prawie 4 godziny. Czy będzie lepiej, jeśli wyjadę z Wrocławia w sobotę około 15, tak aby wspomniany odcinek przemierzyć około pólnocy z soboty na niedzielę? Czy z soboty na niedzielę jest mniejszy korek? Proszę o Wasze doświadczenia i rady. Czy wyjeżdżając dzień później jest szansa, aby było nieco luźniej?
Marek.
WoYo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WoYo » 13.07.2006 07:57

Generalnie w niedziele jest luźniej. Jechałem dwa razy w niedziele na początku sierpnia i zawsze był luz. Polecam niedziele :wink:

Pozdrawiam i szerokiej drogi :)
Rajkub
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rajkub » 13.07.2006 08:25

W ubiegłym roku wyjeżdżałem z Wrocławia ok. godz.16. Trasa Boboszów-Svitavy-Mikulov. Godzinne stanie na granicyy z Austrią, bo Jego Wysokość Grenschutz mial kaprys odprawiać po 5-6 samochodów, a potem robił sobie przerwę. Po drodze 3 godzinna przerwa na drzemke i rano godzina przed Malą Kapelą z powodu kolizji w tunelu. W Simuni na Pagu byłem przed 8 rano.
wumar
Plażowicz
Dzięki Rajkubie....

Nieprzeczytany postnapisał(a) wumar » 13.07.2006 08:50

...ale czy wyjeżdżałeś z Wrocławia w sobotę o 16? czy w inny dzień?
*justa*
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) *justa* » 13.07.2006 08:58

Podobno w niedziele jest luźniej.
Ostatnio edytowano 18.07.2006 21:39 przez *justa*, łącznie edytowano 1 raz
Mariusz_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz_M » 13.07.2006 09:42

[quote="wumar"]Witam serdecznie
W zeszłym roku wyjechałem z Wrocławia do Trogiru w piątek. To Marek./quote]

Mam prośbę gdy piszecie o korkach - to piszcie w jakim terminie jechaliście - bo chyba ma to znaczenie czy w sezonie czy po.

Marek - więc kiedy jechałeś?

Bo ja 3 i 2 lata temu wyjeżdżałem z Polski w piątek w ostatni weekend sierpnia (i w tym roku tak samo będe jechał). Na miejscu na riwierze makarskiej byłem ok. 11:00. Nigdy nie spotakałem żadnych korków - jedynie za pierwszym wyjazdem był trochę korek na granicy chorwackiej ale dla wracających z chorwacji - więc mnie nie dotyczył :-). Ja jechałem bez żadnych przymusowych przerw.
Cayman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cayman » 13.07.2006 10:14

Witam

Wyjeżdzam 28 lipca i w okolicach granicy Austriacko - Słoweńskiej planuje być w sobotę bladym świtem ok 4 rano. Czy rzeczywiście o tej godzinie można spodziewać sie korków na trasie Graz - Zagrzeb?

Rok temu również wczesny rankiem jechalem przez Klagenfurt, przełęcz LoiBpass i Ljubljanę i żadnych korków nie było.

POZDRAWIAM
emkop
Globtroter
My wyjeżdżamy w niedzielkę z Bydgoszczy

Nieprzeczytany postnapisał(a) emkop » 13.07.2006 10:18

Liczymy, iż nie trafimy na korki ale któż to wie?!?
Rajkub
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rajkub » 13.07.2006 11:02

Gamoń ze mnie ;-)
Wyjeżdżałem 22,07,2005 - piątek.
W tym roku planujemy start w najbliższą środę (19,07)
wumar
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) wumar » 13.07.2006 11:21

W zeszłym roku wyjeżdżałem w piatek na początku sierpnia (godz. 13) z Wrocławia no i było tak jak pisałem w swoim pierwszym poście. Teraz zamierzam jechać dzień później. Nie wiem, czy to coś da. Ale liczę na większy luz.
Minor
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Minor » 13.07.2006 13:53

Musi być dobrze, bo ja też jade w sobotę po południu :D
woj
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) woj » 15.07.2006 17:38

Cayman napisał(a):Witam

Wyjeżdzam 28 lipca i w okolicach granicy Austriacko - Słoweńskiej planuje być w sobotę bladym świtem ok 4 rano. Czy rzeczywiście o tej godzinie można spodziewać sie korków na trasie Graz - Zagrzeb?

Rok temu również wczesny rankiem jechalem przez Klagenfurt, przełęcz LoiBpass i Ljubljanę i żadnych korków nie było.

POZDRAWIAM

Witam
Możesz być pewien, gdyż o tej godzinie ruszają austryjacy na południe Europy. Im cześniej przekroczysz granicę tym lepiej
Pzdr
krzysio21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysio21 » 15.07.2006 20:47

woj napisał(a):

POZDRAWIAM

Witam
Możesz być pewien, gdyż o tej godzinie ruszają austryjacy na południe Europy. Im cześniej przekroczysz granicę tym lepiej
Pzdr

Potwierdzam W 100%.Już czwarty raz wyjeżdżałem w piątek(30.06.06) i zawsze tak jadę że na Chorwację wpadam między 23 a 24 i żadnych korków nie spotkałem.Wracałem dzisiaj i na Słowenii byłem około 3 i praktycznie korek był przez całą Słowenię .Stali już na autostradzie przed granicą Słoweńską dlatego polecam wjazd na stare przejście jeżeli widać korek .Pozdrawiam .
**Janek**
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) **Janek** » 15.07.2006 21:07

Bardzo dobra decyzja - wyjazd w sobotę po południu powinien oznaczać bezproblemowy i "bezkorkowy" dojazd. Jak się ściemni będziesz już na autostradach więc znika problem oślepiania przez auta jadące z naprzeciwka (zmora polskich dróg!). Ja wyjechałem z Wrocławia do Chorwacji w sobotę o 16 a w Splicie byłem o 6 rano - bez pośpiechu i niepotrzebnego szarżowania - to w końcu wakacje!!! :) SZEROKIEJ DROGI wszystkim Cromaniakom!
adam_cro
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adam_cro » 16.07.2006 00:25

POZDRAWIAM

to miales szczescie!
oby tak dalej!
pozdrav
adam_cro
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone