No to ruszamy. Wyjazd z Zielonej Góry 7:30, dojazd do Leszna busem, następnie z Leszna przez Wrocław do Pszczyny autkarem, przesiadka na właściwy autokar (masakra:(), przejazd przez Czechy, Austrię do Słowenii.
13.06
1. Ljubljana
"Trójmostowie"
2. Bled
Przejazd do Chorwacji.
3. Nocleg Opatija.
14.06.Rano przejazd do Puli.
4. Pula
Amfiteatr rzymski z I wieku:
Łuk Sergiusza:
Przejazd do Hotelu w Banjole:
5. 15.06. Rovinj:
Widok na miasto, najwyższy punkt i cel - 57-metrowa wieża katedry św. Eufemii (widoczny na zdjęciu)
Widok z wieży:
Pobliski ryneczek
Ciekawa uliczka
6. Porec
Widok
Wejście do Bazyliki Eufrazjana z VI wieku
Wnętrze
Serce miasta
Powrót do Hotelu w Banjole, a tam na pomoście mała niespodzianka...
16.06. Kolejnego dnia mieliśmy dzień wolny. Postanowiliśmy się wybrać stateczkiem ze szklanym dnem w rejs po okolicznych wysepkach ( na zdjęciu kapitan pokładu i moja żonka Gosia), tak tak, Rakija też z nami płynęła :
Mała niespodzianka:
Widoki:
Taki to ma szczęście:
17.06 Kolejny dzień do wyspa Krk.
Widoki po drodze:
7.Krk
Widok na miasto:
Centrum:
Pozostałości rzymskie:
I znów droga:
Przejazd do miasta Vrbnik
8. Vrbnik
Widok na miasto.
Widok z miasta - zapytałem tu o cenę domków - 1,3 mln Euro domek 100M2 z takim widokiem
A tutaj najwęższa droga świata, nasz przewodnik żartował, że: "Helmuty tfuu... Niemcy się tu nie mieszczą :
Pierwsza degustacja:
Druga degustacja wśród podróżowiczów z autokaru:
Trzecia degustacja: - polewał nasz zabawny przewodnik:
Przejazd do hotelu - tu muszę się zatrzymać i pokłonić nisko firmie Rainbow Tours - taki hotel nie marzył się nam w największych snach! Piękna okolica, widok z okna na wyspę Pag, baseny i baseniki, jedzenie do woli, nawet alkohol za darmo! Oto Hotel Blue Sun w miejscowości Starigrad (nie wiem jakim cudem on ma tylko trzy gwiazdki, zasługuje na znacznie więcej):
Tu jak weszliśmy do wody, to już nie wyszliśmy do wieczora...