Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

W drodze do Chorwacji

Dla miłośników namiotów, przyczep i biwakowania. Standardy, ceny, ciekawe miejsca do zwiedzenia przez trampingowców.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
krzysiob
Podróżnik
W drodze do Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiob » 29.05.2004 21:39

Witam
Nie wiem czy w tym miejscu powinieniem umieścić ten post, ale jadę do Chorwacji i chodzi mi o kempingi, ale po drodze.
Wypada mi nocleg w BH - chcę zwiedzić Sarajewo i nie wiem czy są tam
kempingi, czy są bezpieczne itp a może ktoś tam był i podzieli się info...
Interesuje mnie też kemping w Czarnogórze (okolice Baru) i Serbia
Belgrad. Proszę o jakieś informacje i może linki. Pozdrawiam
Gajus.ems
Cromaniak
campy CZARNOGÓRA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gajus.ems » 30.05.2004 14:21

Witam, swoje doświadczenia z campami w Czarnogórze opisałem w innym poście w temacie CHORWACJA czy CZARNOGÓRA. "Osobiście wolę wakacje w Chorwacji ! Nie mogę jednak zaprzeczyć że Czarnogóra nie jest atrakcyjna turystycznie. W roku 2002 w sierpniu spędziłem tam kilka dni / camp Crvana Glavica k. Budvy /, w tym roku natomiast byłem na całodniowej wycieczce w Herceg Novi. W Czarnogórze najbardziej podobały mi się fantastyczne widoki, a przejazd boką kotorską to niesamowite pozytywne wrażenia / może poza przejazdem 1600 metrowym tunelem za mjsc. Kotor, który to tunel jest słabo oświetlony i słabo wentylowany, ale da się go przejechać /. Oglądałem przepiękne miasta tj. Kotor, Herceg Novi, oraz Budvę. Budva to kurort typu hiszpańskiego i włoskiego, wg mnie to mieszanka luksusu, przepychu, kiczu, brudu i biedy, oraz mnóstwo turystów. Sama starówka jest odnowiona, eleganckie butiki, ora sklepy z płytami pirackimi za 1-3 euro, na kazdym kroku w centrum można spotkać oferujących czarnorynkowe papierosy, którzy wcale się z tym nie kryją. Z mojego campu miałem niezapomniany widok na wyspę św Stefan /robi wrażenie/. Sam camp reklamował sie jako najlepszy w Czarnogórze, faktycznie pieknie położony, lodówki, sklepik, szlaban, dozorca ,ale fatalne warunki sanitarne / skocznie, odkryte prysznice, murowane umywalki/, oraz odwiedzający camp drób, oraz kozy.
Cena też nie mała bo 21 euro za 2 osoby dorosłe, dziecko, prąd, lodówka i
opłata klimatyczna. Spotkaliśmy tam tylko jedno małżeństwo z Polski, którzy twierdzili że oglądali inne campingi i ten faktycznie był naj.Dodam iż w nocy z gór opadała do namiotów wilgoć, rano trzeba było je suszyć. Co do kwater to mało wiem , miałem propozycje 20 euro za moją rodzinę, zapewniano mnie że warunki b. dobre./ nie sprawdzałem , ale okolica przepiękna.W tym samym czasie w Budvie na kwaterach była moja koleżanka, płaciła 3 euro od osoby, za miejsce w pokoju. W drugim pokoju mieszkali właściciele srebska rodzina, która nie ukrywała że jest to pokój noclegowy, a wynajmujac go dorabiają.
Jesli chodzi o stan dróg to moim zdaniem są gorszej jakości od polskich nie wspominając chorwackich/ ponoć w okolicach Baru jest nowa autostrada/Co do Czarnogórców to byli sympatyczni do czasu kiedy brali nas za Rosjan/ jest ich tam dużo/, kiedy dowiadywali sie że jesteśmy Polakami byli już tylko ledwo uprzejmi. Ale musze podkreslić, że nie spotkalismy sie z niechęcią czy wrogością. Chyba jest bezpiecznie mnóstwo patroli milicyjnych, łapią na radar, ale srebowie ostrzegają światłami. Jest taniej niż w CRO, ale żadnej rewelacji cenowej. Mimo wszystko czuliśmy sie tam nieswojo, czuć jesze atmosferę niedawnych działań wojenych.Brakowało mi tam beztroskiej atmosfery wakacyjnej jaka niewątpliwie jest w CRO.
Uważam, że najlepiej pojechać samemu aby sie przekonać, na pewno warto, po to chociażby aby kolejny raz stwierdzić, że nie ma jak CHORWACJA."
Dodam tylko, że spotkałem sie na tym forum z opiniami , ze własnie w okolicach BARU są ciekawe campy, szkoda że tam nie dotarłem. Co do Bośni to na trasie którą jechałem / nie przez SARAJEWO / to spotkałem jeden podły camp, ale chyba był zamkniety, nie pamietam w jakiej miejscowości. Natomiast wiem że w BELGRADZIE jest duży fajny i niedrogi camp, opowiadała mi o nim koleżanka która nocowała na nim w roku 2002.
Pozdrawiam GAJUS.
Bruno
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bruno » 30.05.2004 21:00

Jadąc do cro w zeszłym roku przez BiH zwiedziłem Sarajewo i zatrzymałem się tam na nocleg cemp o nazwie "Hoteli Jlidźa" - turisticki centar "Oaza" znajduje się on po drugiej stronie rzeki Źeljeznica niż Centrum (za mostem w lewo).
Są do wynajęcia domki...ale ja spałem pod namiotem..sanitariaty i umywalnia takie sobie ale czysto. Jest możliwość podłączenia prądu....do i śledzie od namiotu łatwo się wbija :D :D . Kamp zacienony takze ok ale byłem tam 11 sierpnia...nocka była zimnawa.
Jeśli chodzi o nocleg "tranzytowy" to jest to dobre rozwiązanie.

ceny w zeszłym roku za 3 dorosłe +1 dziecko to:
osoby.........12,00
auto.............3,00
taxa.............6,00
namiot.........4,00
prąd............1,00
osig...........12,00 ?????????
razem........38,00 ichnich pieniążków co dało na euro chyba 19 euro
(ale niejestem pewien)

pzdr.
M.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) M. » 30.05.2004 23:34

osig. to pewnie ubezpieczenie.
Bogusław Marinković
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bogusław Marinković » 31.05.2004 00:04

OSIGURANJE=UBEZPIECZENIE
Bogusław Marinković
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bogusław Marinković » 31.05.2004 00:14

OSIGURANJE=UBEZPIECZENIE
krzysiob
Podróżnik
Pytanie dodatkowe

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiob » 01.06.2004 09:22

Dzięki za informacje :D
Pytanie jeszcze jedno. Co z zapłatą kartami kredytowymi?
Czy to jest możliwe (szczególnie w BH i Czarnogórze)?
Bruno
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bruno » 01.06.2004 09:31

na stacji benzynowej w BiH nie było problemu z kartą natomiast na wcześniej cytowanym kempie....mieli zepsuty czytnik.....naszczęście miałem gotówkę
Pzdr
Bruno

Powrót do Kempingi

W drodze do Chorwacji
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies