Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

W ciemno w lipcu

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rosinmi
Globtroter
W ciemno w lipcu

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rosinmi » 22.06.2007 11:39

Witam,

mam zamiar wybrac sie w tym roku w ciemniaka w polowie lipca, najlepiej miedzy Splitem a Dubrovnikiem. jesli ktos ma jakies doswiadczenia z szukaniem kwater, bede wdzieczny za sugestie jak dzialac zeby bylo dobrze:)

Pozdrawiam,
Michal
fota
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fota » 22.06.2007 15:55

Miałem ten sam dylemat w zeszłym roku. Co tu Ci poradzić ...?:) Po prostu szczery uśmiech i wal od drzwi do drzwi, albo zapytaj o inormację turystyczną w miejscowości w której się zatrzymasz. Chorwaci to szczery otwarty na turystów naród :) Poprzedniego lata pierwszych których zapytałem o wolne kwatery byli policjanci, łapiący na radar. Stali sobie w krzaczkach i "czatowali na okazję" :) Zatrzymałem się przy nich i zapytałem o drogę :lol: Bardzo szybko pokierowali mnie w dobrą stronę. Na miejscu popatrzyłem skąd wychodzą letnicy i poszedłem tam. I tyle. Pamiętaj o uśmiechu.

Pozdrawiam serdecznie.
Rosinmi
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rosinmi » 26.06.2007 11:24

Dzieki za info! Generalnie mam obawy czy w polowie lipca sa tam jakies wolne apartamenty;) Jak wysylalem zapytanie w rozne miejsca to moj termin byl zapchany na maksa. Licze jednak na to ze nie wszyscy oglaszaja sie w necie, tak jak nasza gospodyni z Drage, gdzie bylismy w zeszlym roku. Co prawda mielismy rezerwacje, ale jak szukalem w necie to tego apartamentu nie bylo (notabene wspaniale miejsce).

Pozdrawiam,
Michal
kafur
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kafur » 28.06.2007 16:10

Rosinmi napisał(a):Witam,

mam zamiar wybrac sie w tym roku w ciemniaka w polowie lipca, najlepiej miedzy Splitem a Dubrovnikiem. jesli ktos ma jakies doswiadczenia z szukaniem kwater, bede wdzieczny za sugestie jak dzialac zeby bylo dobrze:)

Pozdrawiam,
Michal
Może i coś znajdziesz w połowie lipca ale napewno ceny będą z kosmosu.Ja jade za tydzień ale rez. miałem już (albo dopiero) :D zrobiona w kwietniu.Pozdro.
fota
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fota » 28.06.2007 21:14

kafur napisał(a):
Rosinmi napisał(a):Witam,

Pozdrawiam,
Michal
Może i coś znajdziesz w połowie lipca ale napewno ceny będą z kosmosu.Ja jade za tydzień ale rez. miałem już (albo dopiero) :D zrobiona w kwietniu.Pozdro.

Myślę, że niepotrzebnie straszysz Risimniego. W zeszłym roku między 23.07 a 5.08 płaciłem 70 euro za 6 osób. Mieliśmy całe piętro domu (około 100m) do dyspozycji z osobnym wejściem. Jak nie znajdziesz sam, to smiało uderzaj do Iformacji Turystycznej. Tam mieliśmy propozycję za 75 euro. Tyle, że bardziej odpowiadała nam ta lokalizacja którą znaleźliśmy sami. Mieszkaliśmy w Kasteli Stafilic, przy ośrodku Resnik. Blisko do Trogiru, Splitu, wyspa Ciovo o "rzut beretem" :) Niedaleko do wodospadów Krka, Omisia. Na Makarską też można pojechać. Niezła baza wypadowa na pierwszy raz.

Pozdraviam.
gumisiek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) gumisiek » 01.07.2007 23:23

Michal[/quote] Może i coś znajdziesz w połowie lipca ale napewno ceny będą z kosmosu.Ja jade za tydzień ale rez. miałem już (albo dopiero) :D zrobiona w kwietniu.Pozdro.[/quote]

W zeszlym roku na ciovo na przelomie lipca i sieprnia apartamentu szukalismy jakies 1.5h. Wczesneij albo nam nie odpowiadaly albo cena z kosmosu. Tyle ze szukalismy przy samym morzu.Poszlismy w glab wyspy (tzn jakies 5 min od morza) i szybko znalezlismy apartament jaki chcielismy. 2 duze sypialnie, duzy pokoj dzienny, tak samo kuchnia no i taras. Kuchnia wyposazona, moze odrobine za mala lodowka na 5 osob. Cena 50E. Wyszlo po 10 co uwazam za dobra cene jadac w ciemno i patrzac na standart w jakim mieszkalismy. Oczywiscie moze sie okazac ze ktos inny bedzie mial pecha i nic nie znajdzie albo ceny beda typu 20E za osobe/dobe.
Doti
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Doti » 02.07.2007 10:28

Wybieramy się w 3 osoby 22 lipca i straaaaaasznie się boję ...
Po długich przemyśleniach i Waszych radach postanowiliśmy jechać w ciemno.
Na wszelki wypadek bierzemy namiot, więc może kawałek wolnej trawki gdzieś się znajdzie :D
fota
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fota » 02.07.2007 10:47

Doti napisał(a):Wybieramy się w 3 osoby 22 lipca i straaaaaasznie się boję ...
Po długich przemyśleniach i Waszych radach postanowiliśmy jechać w ciemno.
Na wszelki wypadek bierzemy namiot, więc może kawałek wolnej trawki gdzieś się znajdzie :D

hehe :) namiot... :) jak jechałem pierwszy raz w zeszłym roku miałem taki sam pomysł... i po prostu już mi nie wszedł do auta :D
Nie przejmuj się tym całym gadaniem o braku kwater, dla trzech osób na pewno coś znajdziesz. My jedziemy w 3 samochody, razem 10 osób i myślę, że jakoś to będzie :) Jak nie razem to osobno, ale razem na plaży i na wycieczki.
Dokąd jedziesz ? My wyjeżdżamy 16.07 wieczorem i mamy zamiar dojechać w okolice Makarskiej, ale przez Plitvice. W zeszłym roku byliśmy w Plitvicach, ale pogoda nas wygoniła. Myślę, że w tym roku w końcu nam się uda ...
Pozdrawiam.
Doti
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Doti » 02.07.2007 11:17

fota napisał(a):hehe :) namiot... :) jak jechałem pierwszy raz w zeszłym roku miałem taki sam pomysł... i po prostu już mi nie wszedł do auta :D
Nie przejmuj się tym całym gadaniem o braku kwater, dla trzech osób na pewno coś znajdziesz. My jedziemy w 3 samochody, razem 10 osób i myślę, że jakoś to będzie :) Jak nie razem to osobno, ale razem na plaży i na wycieczki.
Dokąd jedziesz ? My wyjeżdżamy 16.07 wieczorem i mamy zamiar dojechać w okolice Makarskiej, ale przez Plitvice. W zeszłym roku byliśmy w Plitvicach, ale pogoda nas wygoniła. Myślę, że w tym roku w końcu nam się uda ...
Pozdrawiam.

Świadomość posiadania namiotu doda mi odwagi więc u nas będzie musiał się zmieścić :D
Dzięki za pocieszenie, mam nadzieję, że coś znajdziemy w rozsądnej cenie, a jak nie to wspomniana trawka :)
Dokładnie planów sprecyzowanych nie mamy, myślę, że będzie to bardzo spontaniczne wybieranie miejsca pobytu. Natomiast na pewno, podobnie jak Wy w pierwszej kolejności - po drodze chcemy zobaczyć Plitvice, może zostaniemy w okolicy na 1 noc żeby odpocząć po podróży. A dalej... również Riviera Makarska, tyle, że coś bardziej spokojnego od Makarskiej i po kilku dniach okolice Dubrovnika. Może gdzieś się przypadkiem spotkamy :wink:
Życzę udanego wypoczynku i gorąco pozdrawiam.
fota
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fota » 02.07.2007 12:03

Tak na poważnie w sprawie namiotu, to zabierz ze sobą młotek i takiej bardzie słuszne gwoździe do przymocowania namiaotu do podłoża. Różnie możesz trafić. Tak podpowiadał mi znajomy, który jeździ praktycznie tylko pod namiot do Cro.

Do zobaczenia :)
Rosinmi
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rosinmi » 02.07.2007 12:33

My chyba w sumie tez pojedziemy w ciemno, zabierajac ze soba namiot. Poszukamy jakiejs dziury miedzy Splitem a Dubrovnkiem, a noz widelec cos fajnego sie znajdzie:) Licze na to, szczegolnie gdy slysze glosy typu: "nie wszyscy oglaszaja sie w Internecie";). W zeszlym roku bylismy w Drage, z rezerwacja, ale jak pozniej szukalem w necie, to gospodyni sie nie oglasza. A apartament byl swietny, za rozsadne pieniadze.

Pozdrawiam,
Michal
Doti
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Doti » 03.07.2007 10:39

fota napisał(a):Tak na poważnie w sprawie namiotu, to zabierz ze sobą młotek i takiej bardzie słuszne gwoździe do przymocowania namiaotu do podłoża. Różnie możesz trafić. Tak podpowiadał mi znajomy, który jeździ praktycznie tylko pod namiot do Cro.

Do zobaczenia :)

Dzięki Fota, poinformowałam już płeć męską (no bo to nie moja działka :P) o konieczności zabrania młotka.
My będziemy białym Mitsubishi Galant na starych katowickich tablicach, naklejka na tylnej szybie będzię, więc jakbyś widział machaj :D
Buziaki.
fota
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fota » 03.07.2007 11:30

Dzięki :)
Byleby mi "płeć męska" nie odmachała tym młotkiem :D

Do zobaczenia !
Doti
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Doti » 03.07.2007 13:45

fota napisał(a):Dzięki :)
Byleby mi "płeć męska" nie odmachała tym młotkiem :D

Do zobaczenia !

Hahaha, spokojnie, oni są otwarci na nowe znajomości więc nie musisz się obawiać. Gorzej jak na mnie napadną 3 samochody wściekłych, zazdrosnych kobiet :lool:
Do zobaczenia :papa:

Powrót do Chorwackie ABC