Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

W ciemno ? coraz więcej wątpliwości.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 08.06.2011 11:04

FortArt napisał(a):
Zadziwa mnie to. Za tyle to można bez problemu zarezerwować przez którąś z agencji. Po co pół dnia tracić na nerwowe latanie od domu do domu? Nie lepiej w tym czasie wybrać się na plażę? Wiem, że to jakieś takie nasze mocno narodowe, na hura, na ostatnią chwile, ale i tak tego nie rozumiem. :(

Ja siadam sobie spokojnie przed kompem na początku grudnia i wybieram wśród setek ofert. Jadę co roku z tą samą agencją wiec dostaję masy zniżek - nawet zwrot za autostrady z zeszłego roku plus jedno tankowanie :)

- Nie wiem kto szuka w ciemno przez parę godzin kwatery , chyba ktoś kto jest bardzo wymagający (mi to zajmuje max 1 godzinę chyba że jeszcze grymaszę pomiędzy miejscowościami)
- Agencja nie pokaże (przekaże)
1/ temperamentu , obycia , gościnności gospodarza
2/ możliwej (nie)świeżości apartamentu i zapaszku w nim panującym
3/ pokazuje jedynie zalety położenia i wstawia najlepsze fotki.
itp itd
FortArt
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) FortArt » 08.06.2011 11:42

Dotąd zdjęcie zawsze mi się pokrywały z rzeczywistością. To już naprawdę nie te czasy by klientom wciskać byle co, większość firm rozumie, że zadowolony klient wróci, niezadowolony odstraszy następnych. Jak oni mają tych kwater tysiące to mogą wymagać i te marne po prostu wyrzucają z oferty i niech sobie właściciel sam szuka jeleni.

Co do zapachu pewnie masz rację, faktycznie przez internet nie powąchasz :)

Co go gospodarza to się nie zgadzam. Są komentarze innych gości wiec wiadomo co i jak. Zresztą najlepszy gospodarz to taki co się go widzi przy przyjeździe, wyjeździe i zmianie pościeli. No dobra, czasem może podrzucić jakiś lokalny produkt :)

Rozumiem, że ktoś ma znajomego gospodarza i lepsze ceny, ale jak ktoś co rok jedzie i płaci, jak czytam, ceny jak w agencji to ja tego nie łapię kompletnie. W tym roku zapłaciłem ~25% mniej niż ceny katalogowe. Ile to euro to już sobie sami policzcie. Nikogo nie namawiam, każdy ma swoje priorytety, dla mnie układ zniżki za wierność plus brak nerwów jest świetny.
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 08.06.2011 12:18

FortArt napisał(a):brak nerwów jest świetny.

A czym tu się denerwować. Jedziesz, wybierasz, wypoczywasz. A jak nie było internetu to ludzie nie jeździli?
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 08.06.2011 12:56

Torac napisał(a):
FortArt napisał(a):
Zadziwa mnie to. Za tyle to można bez problemu zarezerwować przez którąś z agencji. Po co pół dnia tracić na nerwowe latanie od domu do domu? Nie lepiej w tym czasie wybrać się na plażę? Wiem, że to jakieś takie nasze mocno narodowe, na hura, na ostatnią chwile, ale i tak tego nie rozumiem. :(

Ja siadam sobie spokojnie przed kompem na początku grudnia i wybieram wśród setek ofert. Jadę co roku z tą samą agencją wiec dostaję masy zniżek - nawet zwrot za autostrady z zeszłego roku plus jedno tankowanie :)

- Nie wiem kto szuka w ciemno przez parę godzin kwatery , chyba ktoś kto jest bardzo wymagający (mi to zajmuje max 1 godzinę chyba że jeszcze grymaszę pomiędzy miejscowościami)
- Agencja nie pokaże (przekaże)
1/ temperamentu , obycia , gościnności gospodarza
2/ możliwej (nie)świeżości apartamentu i zapaszku w nim panującym
3/ pokazuje jedynie zalety położenia i wstawia najlepsze fotki.
itp itd

Święta racja Torac, no ale cóż gdyby nie było pobytu nie było by takich biur-agencji niech każdy robi jak uważa, my z swoich wyborów jesteśmy zadowoleni prawda?
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 08.06.2011 13:10

Racja , aczkolwiek mi się zdarza korzystać z agencji,specjalistycznych (w zakresie skrawku Dalmacji lub typu wypoczynku) Najczęściej Czesi!
Nie są to agencje typu adriatic.hr - bo kolega z niej prawdopodobnie tak jest zadowolony.
Statystyka pokazuje że co drugi mój wyjazd do Cro jest w ciemno i będę bronił i zachęcał do takiego poszukiwania lokum tym bardziej że piszemy o terminach czerwcowych. Jeżeli miejsce lub lokum nie podoba się zawijamy i szukamy dalej.
mocne strony "w ciemno" to
1. widzą gały co biorą
2. Poznajemy naszego gospodarza
3. Możemy ponegocjować mocniej bo gospodarz jest przyparty do muru.
4. Możemy zwinąć się w inny region lub całkowicie, jeżeli są prognozy np.fatalnej pogody lub innych żywiołów
5.Nie trzyma nas rezerwacja i możemy krążyć po Cro ile wlezie.
itp
panpio
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) panpio » 08.06.2011 13:54

[quote="FortArt"]

Co go gospodarza to się nie zgadzam. Są komentarze innych gości wiec wiadomo co i jak. Zresztą najlepszy gospodarz to taki co się go widzi przy przyjeździe, wyjeździe i zmianie pościeli. No dobra, czasem może podrzucić jakiś lokalny produkt :)

co do tego fragmentu to chciałbym przedstawić troszkę inny punkt widzenia , oczywiście mój , ale myślę że też i znakomitej większości a mianowicie dla mnie gospodarz jest bardzo ważnym "składnikiem " wypoczynku i w dużej mierze od życzliwości gospodarzy zależy stopień zadowolenia z wypoczynku
Jarooos
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jarooos » 08.06.2011 13:58

Jednak też wyjedziemy wieczorkiem,żeby na spokojnie dotrzeć do celu i po nocach za noclegiem nie latać ;) w/g google czas przejazdu to ok.12h i tym się sugerowałem, ale z opinii forumowiczów wynika, że jednak trzeba liczyć ponad 15h z postojami i bez korków.Nie wspomniałem, że szwagier z rodzinką też leci z nami - będzie 4+3, więc będziemy szukać kwater po sąsiedzku, bądż dwupokojowej.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 08.06.2011 14:18

Na pewno znajdziesz, bez obaw. Tu masz troszkę więcej na temat wyjazdu w ciemno: forum/viewtopic.php?t=17807
Co do tego tłoku w Chorwacji wskutek "rewolucji" w krajach arabskich, to myślę sprawa jest na tyle wiarygodna jak teorie o końcu świata :wink: Z moich znajomych nikt nie zrezygnował z wyjazdu do Egiptu. Grunt to nie dać się zwariować.
Mnie raz udało się wynająć (oczywiście w ciemno) rewelacyjny apartament na 6 osób (3 sypialnie) za 45 euro, choć ten sam w internecie wystawiony był za 75.
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

W ciemno ? coraz więcej wątpliwości. - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone