Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Vrboska

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
fumarek
Odkrywca
Vrboska

Nieprzeczytany postnapisał(a) fumarek » 20.02.2008 22:00

W sierpniu(ostatnie dwa tygodnie) tego roku planujemy jechać na Hvar.Mamy ofertę do miejscowości Vrboska.Czy warto tam jechać? Jakie sa plaże? I czy po plażowaniu jest co tam robić?
dziekuję za odpowiedzi.
fumarek
Odkrywca
Vrboska

Nieprzeczytany postnapisał(a) fumarek » 21.02.2008 19:37

Dziękuje za linki. Muszę jeszcze poszukać jakiś rozkładów aby pozwiedzać inne miejscowości na tej wyspie.
Kasi@
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasi@ » 21.02.2008 23:55

Byłam na wyspie Hvar we wrześniu zeszłego roku i ogólnie bardzo mi się podobało ;-) Zwiedziłam większość miasteczek, m.in Vrboską. Na mnie ta miejscowość zrobiła dość senne wrażenie. Poza tym cała wyspa jest już we wrześniu dość pusta. Mieszkaliśny w miasteczku Hvar, nie żałujemy takiego wyboru. To największe, ale i najciekawsze (wg. mnie) i najobfirsze w ludność miasteczko. Tyle, że w porównaniu z lądem, to naprawdę było baaardzo pusto. Ogólnie wszystkie te miasteczka i wioski Hvaru są niezwykle urokliwe :-)
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 22.02.2008 11:02

Cześć, Hvar to wspaniałe miejsce na wakacje pod warunkiem, że jesteście turystami z krwi i kości (lubicie zaglądać przede wszystkim tam, dokąd nie dotarli autorzy przewodników - wtedy nuda Wam nie grozi). Tutaj czas płynie inaczej....dla niektórych starych osad być możne nawet się zatrzymał.... Zachęcam do odkrywania!

Nt. wyspy pisałam juz tyle razy, że wyszłabym chyba na nudziarę, gdybym zaczęła się powtarzać; podrzucam więc linki z naczego forum, bo wiem, że wyszukiwarka forumowa nie zawsze pracuje jak trzeba...

forum/viewtopic.php?t=15252&postdays=0&postorder=asc&start=15

forum/viewtopic.php?t=14156&postdays=0&postorder=asc&start=0

forum/viewtopic.php?t=17394&highlight=stari+grad
forum/viewtopic.php?t=16568&highlight=stari+grad
forum/viewtopic.php?t=14961&postdays=0&postorder=asc&start=0

i pewnie wiele wiele innych...
A teraz link na rozkład jazdy autobusów (choć komunkacja publiczna na wyspie nie jest szczególnie rewelacyjna)
http://www.stari-grad-faros.hr/info/bus.htm
linki na stronki związane z Hvarem...
http://www.hvar.hr/
http://www.tz-vrboska.hr/
http://www.island-hvar.info/otok_hvar.htm
http://www.island-hvar.info/hvar_destinacije.htm
http://www.jelsa-online.com/_hr/default.asp

Jeśli potrzeba jeszcze jakiś konkretnych informacji, chętnie jak zawsze opowiem, podrzucę link na nasze foty z wyspy, doradzę... poszukajcie mnie na skype - ie.
Pozdrawiam z pochmurnej dzisiaj wyspy...
fumarek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) fumarek » 23.02.2008 15:08

Dziękuje za te wszystkie informacje.Ale oglądając telewizję i słysząc co się dzieje w tych rejonach...to jestem w kropce.Dużej kropce.No i chyba trzeba będzie zrezygnować i pojechać gdzie indziej.Tylko teraz gdzie?Jak od miesiąca jest sie już decydowanym na Hvar to trudno się przestawić.Ale na pewno pojadę na tą wyspę, jak tylko zrobi się spokojnie, bo za dużo fotek się naoglądałam na tym forum:) Musze sprawdzić czy są autentyczne:)
mala
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mala » 23.02.2008 15:20

fumarek napisał(a):Dziękuje za te wszystkie informacje.Ale oglądając telewizję i słysząc co się dzieje w tych rejonach...to jestem w kropce.Dużej kropce.No i chyba trzeba będzie zrezygnować i pojechać gdzie indziej.Tylko teraz gdzie?Jak od miesiąca jest sie już decydowanym na Hvar to trudno się przestawić.Ale na pewno pojadę na tą wyspę, jak tylko zrobi się spokojnie, bo za dużo fotek się naoglądałam na tym forum:) Musze sprawdzić czy są autentyczne:)

Co ma Hvar do Kosova ? Na wyspie nawet w latach 90 nie było wojny.
ale może masz rację-będzie więcej miejsca na plazach :lol: (bez urazy ) :wink:
Stela
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stela » 23.02.2008 16:18

Kasi@ napisał(a):Tyle, że w porównaniu z lądem, to naprawdę było baaardzo pusto.

No właśnie, a dla mnie to olbrzymia zaleta :)

Polecam Hvar we wrześniu.
Plażowanie jednak na południowym brzegu wyspy- woda kryształ.
Corcula
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Corcula » 25.02.2008 09:10

witam
byliśmy na Hvarze w ubiegłym roku końcem sierpnia w miejscowości Basina. Vrboska w porównaniu z tą wioseczką to całkiem miłe i spokojne miasteczko. Plaża wysypana małymi okrągłymi kamyczkami ale my woleliśmy skałki;) Często kursuje tam statek wycieczkowy, ale da sie przyzwyczaić. Spędziliśmy tam jeden dzień gdyż uwielbiamy zmieniać plaże jednak było warto;) Wkleję kilka fotek niestety miasteczka nie fotografowaliśmy:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Corcula
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Corcula » 25.02.2008 09:29

Chorwacja a kosowo to dwa różne państwa;) Olej to co mówią w tv i jedź bo to najpiękniejsza wyspa jaką widziałam w Cro. Na każdym kroku palmy, kaktusy i przede wszystkim ciepełko;)
To fotki z miasta Hvar:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miasto polecam na wypad, a nie nie na spędzenie urlopu, mimo jego piękna. Zbyt turystyczne;) jak dla nas.
Pozdrav
fumarek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) fumarek » 25.02.2008 19:48

Dziś znowu byłam a wycieczce po biurach turystycznych i niestety wszędzie tylko jedna oferta - Vrboska hotel Adriatic. Czy ktoś był w tym hotelu?
mala
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mala » 25.02.2008 19:57

fumarek napisał(a):Dziś znowu byłam a wycieczce po biurach turystycznych i niestety wszędzie tylko jedna oferta - Vrboska hotel Adriatic. Czy ktoś był w tym hotelu?

napisz do mnie adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl byłam tam -.We Vrbosce jest tylko ten hotel więc innych ofert prócz apartamentów nie może być :wink:
mala
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mala » 25.02.2008 20:02

http://www.podroze.kondi.pl/podroze-lato-5.php

nie jest to moja relacja więc mam nadzieje że autor się nie obrazi :roll:
fumarek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) fumarek » 25.02.2008 20:33

Mam jeszcze pytanie, gł do - Katarzyna Głydziak Bojić - ale i każdego kto może odpowiedzieć.Ile zajmuje czasu, tak pi razy oko, do sąsiednich miast z Vrboski?I ile kosztują takie autobusy?Czy można stamtąd popłynąć na jakąś wysepke żeby znaleźć kawałek ładnej zatoczki tylko dla siebie?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.02.2008 20:50

fumarek napisał(a):Dziś znowu byłam a wycieczce po biurach turystycznych i niestety wszędzie tylko jedna oferta - Vrboska hotel Adriatic. Czy ktoś był w tym hotelu?

Witam,ja osobiście w tym hotelu nie byłem ale rozmawiałem z rodakami którzy tam mieszkali i mieli mieszane uczucia.Hotel położony bardzo ładnie,blisko plaż(dla dzieci i dorosłych) w lesie,tylko jego infrastruktura przypominała wczesne lata 90-te,ale jak ktoś nie oczekuje luksusów to myślę że otoczenie i przyroda zrekompensuje wszystko,są tam też jakieś boiska,w środku była moja żona i potwierdza to co mówili mieszkający tam Polacy.Sama miejscowość jest dość senna i mała,ale jest dobrą bazą wypadową do innych miejsc na wyspie.
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne