Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

voucher - Czarnogora

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kornick
Turysta
voucher - Czarnogora

Nieprzeczytany postnapisał(a) kornick » 05.09.2005 11:42

Witam
W przewodniku znalazlem niezbyt precyzyjna informacje dotyczaca koniecznosci wykupienia vouchera za 55 EUR cyt. "przejezdzajac do Czarnogory przez Serbie".

Czy wjezdzajac do Czarnogory z Chorwacji nalezy posiadac jakies vouchery czy inne tego typu rzeczy.

Poza tym gdzies czytalem ze wynajmujac pokoj nalezy wyjezdzajac brac jakies potwierdzenie pobytu ktore moze byc potrzebne na granicy przy powrocie. Czy tak jest naprawde?
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 05.09.2005 15:44

Hej!
Wjeżdżałem w zeszłym roku z BiH i nic takiego nie było potrzebne.
O wjeździe do Czarnogóry z Kosowa wspomniałem w ostatnim odcinku albańskiego serialu :)
forum/viewtopic.php?t=8606&postdays=0&postorder=asc&start=195
Pogranicznik nam dał kartę pobytową wypisaną na nasze nazwiska (boravisna karta), jak powiedzieliśmy że tylko kampujemy, nie wiemy gdzie ani jak długo, to kazał przed samym wyjazdem wpisać samemu datę opuszczenia Czarnogóry i oddać na granicy. Zdziwiłem się bo w zeszłym roku od strony BiH nie było takiego zwyczaju. Teraz przy opuszczaniu CG (do BiH) na granicy oczywiście też o nic nie pytali :)
O voucherach pierwsze słyszę.
pzdr
Zbyszek_mat
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zbyszek_mat » 05.09.2005 18:57

Spędziłem 3 tygodnie w Czarnogórze wjeżdżałem od strony Dubrownika i wjazd w niczym nie różnił się od innych krajów. Żadnych pytań i zbędnych dokumentów
lajkonik
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) lajkonik » 13.09.2005 10:12

Potwierdzam, że przy wjeździe/wyjeździe do CG od strony CRO nie są potrzebne vouchery. Natomiast wjeżdrzjąc od CRO a wracając przez Serbię należy się liczyć z pytaniem o voucher a w razie jego braku możemy być "zmuszeni" do jego wykupu ... (voucher podobno należy wykupić obowiązkowo jak się wjeżdrza do Serbi). Co do kart pobytu to nasi gospodarze w Ulcinij jak dowiedzieli się, że wracamy przez CRO to nas nawet nie rejestrowali. Słyszałem natomiast, że miejscowa policja zaczepiła akurat Polaków i poprosiła ich o pokazanie karty pobytu. Bliższych ndanych jak i finału tego zajścia niestety nie znam.
- lajkonik
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 13.09.2005 11:02

lajkonik napisał(a):Natomiast wjeżdrzjąc od CRO a wracając przez Serbię należy się liczyć z pytaniem o voucher a w razie jego braku możemy być "zmuszeni" do jego wykupu ... (voucher podobno należy wykupić obowiązkowo jak się wjeżdrza do Serbi).

Jak wjeżdżałem do Serbii z Chorwacji (Ilok/Backa Polanka) to tez zadnego vouchera mi nie kazali kupić.
pzdr
lajkonik
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) lajkonik » 13.09.2005 13:32

zawodowiec napisał(a):
lajkonik napisał(a):Natomiast wjeżdrzjąc od CRO a wracając przez Serbię należy się liczyć z pytaniem o voucher a w razie jego braku możemy być "zmuszeni" do jego wykupu ... (voucher podobno należy wykupić obowiązkowo jak się wjeżdrza do Serbi).

Jak wjeżdżałem do Serbii z Chorwacji (Ilok/Backa Polanka) to tez zadnego vouchera mi nie kazali kupić.
pzdr

Najprawdopodobnie, tak sądzę, dotyczyć to może tych co wjeżdrzają do Serbi od strony CG. Swoją drogą warto by ten temat dokładnie zweryfikować.
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 13.09.2005 14:55

ja rowniez nie mialem z tym problemow,zadnych pytan
Marco Polo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marco Polo » 20.09.2005 20:21

Również nie mialem żadnych problemów ani pytań na granicy w obydwie strony, tylko zielona karta przy wjeździe, natomiast nasi gospodarze nie zgłaszali naszego pobytu, dzięki czemu podobno nie musieli nam naliczać klimatycznego, ale to bylo przed sezonem bo podobno w sezonie jest inaczej. Wjeżdżałem od strony Dubrovnika. NIe wiem jak jest od strony Serbii.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone