Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Vodospady Krka -droga

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wierucha
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wierucha » 25.08.2009 17:45

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):
wierucha napisał(a):Jadąc autostradą, zjedź zjazdem Szybnik do miejscowości Lokovac. Tam jest bezpłatny parking, czyste toalety. Jest bezpłatny w ramach biletu autobus, do samego parku. W kasie można poprosić ulotkę o parku w języku polskim.

Lozovac

Sorry :oops:
dudette
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) dudette » 25.08.2009 19:54

dziekuje za odpowiedź :)
Jeszcze jedno pytanie co do dojazdu: czy z sibenik'a do tej miejscowosci Lozovac jest autobus? Pytam, poniewaz nad wodospady Krka bede w ogole jechala z Primostenu - busem do Sibenika i potem nie wiem za bardzo co dalej.
RadamiaN
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RadamiaN » 25.08.2009 20:00

rozkład jazdy busów :
http://www.autobusni-kolodvor.com
:arrow:
dudette
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) dudette » 25.08.2009 20:07

RadamiaN juz tam sprawdzalam,ale nie maja w spisie przystankow autobusowych wlasnie Lozovac'a, dlatego zapytalam tu ;)
RadamiaN
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RadamiaN » 26.08.2009 06:27

dudette napisał(a):RadamiaN juz tam sprawdzalam,ale nie maja w spisie przystankow autobusowych wlasnie Lozovac'a, dlatego zapytalam tu ;)

Dudette
ew. można dojechac taxi singlem- to jakieś 10km z Śibenika.
Znajomy także wspominał o prywatnych busikach w stronę Lozovac -wypytam dokładniej i wrzucę szczegóły 8)

Już tylko 3 dni i :arrow:
dudette
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) dudette » 26.08.2009 07:57

Ja coś czytałam że wjazd do PN Krka jest z Lozovacu i Skradina i lepiej wybrać tę drugą opcje, bo wtedy dopływa się na miejsce stateczkiem. Ale jak się tam dostać z Sibenika nie wiem, a dziś już wyjazd po 23 ;D Więc będę jeszcze szukała.
Acha! I czy ktoś się może orientuje ile kosztuje takie dopłyniecie stateczkiem ze Skradina, a ile przejazd autobusem z Lozovacu na miejsce?
Marek358
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek358 » 26.08.2009 10:52

dudette napisał(a):Ja coś czytałam że wjazd do PN Krka jest z Lozovacu i Skradina i lepiej wybrać tę drugą opcje, bo wtedy dopływa się na miejsce stateczkiem. Ale jak się tam dostać z Sibenika nie wiem, a dziś już wyjazd po 23 ;D Więc będę jeszcze szukała.
Acha! I czy ktoś się może orientuje ile kosztuje takie dopłyniecie stateczkiem ze Skradina, a ile przejazd autobusem z Lozovacu na miejsce?

1.Ze Skradina jest zapewne ładniejsza trasa bo statkiem, z Lozovacu jest szybsza trasa bo autobusem.
2.Do Skradina - najpierw trzymać się drogowskazów na "Krka" ("Krka" czyli tak naprawdę Lozovac!!) a potem jak się pojawią drogowskazy na "Skradin" to trzymać się drogowskazów "Skradin"
3.Przejazd autobusem z Lozovacu do wodospadów oraz powrót są bezpłatne, a raczej "w cenie wejściówki". Domyślam się, że tak samo jest z rejsem Skradin-wodospady i wodospady-Skradin, ale niech ci to ktoś potwierdzi, bo tego nie testowałem.
zawis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawis » 26.08.2009 13:15

Ze Skradina, bez dodatkowych kosztów jest rejs statkiem. Podróż trwa ok 15-20 min, ale czekanie na statek może być nawet 2 razy dłuższe ;)
DOBRA RADA:
Bilety wstępu można kupić już po dopłynięciu na miejsce, tuz przed wejściem do Panku Krka jest pusta kasa ;]
W Skradinie jest kasa biletowa ale zapchana na maxa. Człowiek stoi w kolejce dobre 20 minut po czym okazuje się, że np. odpłyną mu statek i trzeba czekać na następy.
Marek358
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek358 » 26.08.2009 13:27

zawis napisał(a):Ze Skradina, bez dodatkowych kosztów jest rejs statkiem. Podróż trwa ok 15-20 min, ale czekanie na statek może być nawet 2 razy dłuższe ;)
Bilety wstępu można kupić już po dopłynięciu na miejsce, tuz przed wejściem do Panku Krka jest pusta kasa ;]

Skoro tak to na jakiej podstawie wpuszczają na statek?
W Lozovacu można wejść do autobusu pod warunkiem "skasowania" przy wejściu do autobusu biletu do parku. Jeżeli ze Skradin do wodospadu można płynąć "bez dodatkowych kosztów" czyli gratis i z założeniem, że bilet wstępu kupi się na miejscu to wynikałoby, że wożą wszystkich gratis - i biletowych i bezbiletowych, którzy być może w ogóle nie kupią wejściówek do parku. Czy ja coś źle zrozumiałem?
zawis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawis » 26.08.2009 13:45

Przy wejściu na statek nie sprawdzają biletów. Liczą tylko ludzi aby ich pomieścić na statku. I tyle. Płyniesz podziwiasz widoki. Dopływasz, wysiadasz, idziesz za ludem i trafiasz do kasy.
A jak nie chcesz wejść do Parku, bo Ci się odwidziało to zawijasz się z powrotem na statek. I tyle.
Marek358
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek358 » 26.08.2009 14:20

zawis napisał(a):Przy wejściu na statek nie sprawdzają biletów. Liczą tylko ludzi aby ich pomieścić na statku. I tyle. Płyniesz podziwiasz widoki. Dopływasz, wysiadasz, idziesz za ludem i trafiasz do kasy.
A jak nie chcesz wejść do Parku, bo Ci się odwidziało to zawijasz się z powrotem na statek. I tyle.

Fantastycznie :)
To jeszcze jedno pytanie - jak jest z parkowaniem w Skradin - czy nie ma problemu z miejscem parkingowym i czy parkowanie jest bezpłatne tak jak w Lozovac?
dudette
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) dudette » 26.08.2009 14:21

A powie mi ktoś jak można się dostać do Skradinu z Sibenika nie mając auta? :(
zawis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawis » 27.08.2009 10:21

Marek358 napisał(a):
zawis napisał(a):Przy wejściu na statek nie sprawdzają biletów. Liczą tylko ludzi aby ich pomieścić na statku. I tyle. Płyniesz podziwiasz widoki. Dopływasz, wysiadasz, idziesz za ludem i trafiasz do kasy.

Fantastycznie :)
To jeszcze jedno pytanie - jak jest z parkowaniem w Skradin - czy nie ma problemu z miejscem parkingowym i czy parkowanie jest bezpłatne tak jak w Lozovac?

No niestety w tym temacie nie jest już tak różowo.
Parking płatny (chyba 5 lub 7 kun za godz.) w centrum, zaraz przy przystani.
Marek358
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek358 » 27.08.2009 11:20

zawis napisał(a):
Marek358 napisał(a):To jeszcze jedno pytanie - jak jest z parkowaniem w Skradin - czy nie ma problemu z miejscem parkingowym i czy parkowanie jest bezpłatne tak jak w Lozovac?

No niestety w tym temacie nie jest już tak różowo.
Parking płatny (chyba 5 lub 7 kun za godz.) w centrum, zaraz przy przystani.

Nie ma pełni szczęścia.
Czyli Skradin: parking płatny, rejs statkiem do wodospadu bezpłatny.
Czyli Lozovac: parking bezpłatny, dojazd autobusem do wodospadu bezpłatny.
RadamiaN
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RadamiaN » 27.08.2009 20:02

dudette napisał(a):A powie mi ktoś jak można się dostać do Skradinu z Sibenika nie mając auta? :(

Jutro jadę do Trogiru , KRK w planach na poniedziałek może wtorek rano więc mogę po drodze Cię podrzucic :?:

Kiedy Twój wyjazd :?:

jeszcze pół dnia i :arrow:
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Vodospady Krka -droga - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone