Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Vodice - z Warszawy przez Katowice :)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Ivy89
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ivy89 » 17.06.2013 13:26

Cześć!

Zwracam się do Was z prośbą o pomoc w udzieleniu kilku porad/wskazówek.

W tym roku zdecydowaliśmy się z narzeczonym na wyjazd do Chorwacji, konkretnie do Vodic.

W związku z tym, że urlop mamy krótki, tzn. planujemy wyjazd z Warszawy 28.06 po południu po pracy, przez Katowice, i chcielibyśmy dojechać do Vodic w sobotę rano (im szybciej tym lepiej :)

nie wiemy jednak jaką drogę wybrać, czy lepiej przez Austrię czy Węgry. Nie orientujemy się niestety jak to wygląda kosztowo, czy można przejechać trasy mają winiety, chcielibyśmy raczej uniknąć autostrad, które są "wysoko płatne" (słyszałam, że jest taka na Słowenii, jej na pewno chcielibyśmy uniknąć ;)

Gdzie warto ubezpieczyć siebie, bagaż, samochód? Czy jest jakaś firma, która oferuje korzysne cenowo pakiety ubezpieczeń? Ile mniej więcej może kosztować taki pakiet?

Czy łatwo jest znaleźć apartament dwuosobowy? W jakich mniej więcej są cenach? Chcielibyśmy raczej znaleźć coś na miejscu, obejrzeć, wybrać :)

Będę bardzo wdzięczna za podpowiedzi i pomoc, CRO to nasze marzenie, chcielibyśmy aby wszystko dobrze się udało :)

pozdrawiam serdecznie,
Aga
algirdas
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) algirdas » 17.06.2013 14:20

Cześć,
spokojnie znajdziesz wszystkie odpowiedzi na forum. Było o każdym temacie z osobna.
Użyj szukajki, szybko znajdziesz odpowiedzi :) Ja tak zrobiłem, trochę podpytałem i w sumie mam już jasną sprawę. Polecam poświęcić ze 2 wieczory.

Co do trasy to zerknij tu ktoredy-jechac-t35326.html

http://www.viamichelin.pl/ pomoże Wam w zaplanowaniu trasy, google maps też daje radę :)

Weź pod uwagę, że jedziecie z Wawy, więc macie hektar i czasowo też Wam zejdzie. Wybierzcie trasę, która nie da Wam w kość za bardzo, czyli raczej opcja autostradowa. Autostradę w Słowenii da się objechać podobno - o tym tez jest na forum.

Tu masz ceny winiet w całej Europie http://www.pzmtravel.com.pl/informacja- ... owych.html

Tu masz ceny za autostrady w Cro http://www.ehrvatska.pl/informacje/opla ... wacji.html

W Vodicach nie byłem, ale ja za końcówkę sierpnia w Breli płacę 44 ojro za apartman (zaklepując wcześniej). Na miejscu możecie znaleźć coś taniej. Tak sobie myślę, że jak startujecie zaraz po pracy i jedziecie całą noc, a rano chcecie szukać jeszcze spania, to polecam jakieś "turbo" na rano, bo na rzęsach będziecie chodzić. Na poważnie pomyślałbym o noclegu po drodze ;)
Ivy89
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ivy89 » 17.06.2013 15:01

Witam ponownie,

Aldigras dziękuję bardzo za podpowiedź :) szczególnie z winietami, bo rozumiem spoglądając na stronę, którą podałeś, że po wskazanych autostradach możemy poruszać się bez ograniczeń na podstawie tej winiety.

czasu mamy mało, więc nocleg po drodze raczej w formie 2-3 h po drodze na jakimś parkingu.
Mam nadzieję, że damy radę :) najważniejsze, żeby na miejscu znaleźć lokum za rozsądną cenę i aby pogoda dopisała :)

ps. miałam teraz sesję w szkole, ale wieczorem posiedzę i poszukam tak jak poradziłeś :) jeszcze raz bardzo dziękuję!

pozdrawiam,
Aga
algirdas
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) algirdas » 17.06.2013 15:34

Proszę bardzo.
Winiety obowiązują w każdym kraju po drodze do Cro. W każdym z nich nabywasz takową (najczęściej na stacji benzynowej) i możesz śmigać po autostradach ile dusza zapragnie... no prawie, czyli do końca jej obowiązywania (np. 7 dni). W drodze do granicy, bo zapewne uderzycie na Cieszyn, polecam w miejscowości Podwarpie (zaraz za Siewierzem na DK1) zjechać nie w lewo na Cieszyn, a w prawo na S1 do autostrady A1 i dolecieć do Żor. Tam wskoczyć na tzw. Wiślankę, czyli 81 i dojechać do Skoczowa, lub w Pawłowicach zjechać z 81 na 938 i dolecieć do Cieszyna od boku. http://goo.gl/maps/zWMrD
Lepiej nie ryzykować i nie pchać się jedynką na Tychy, Pszczynę ;] Odcinek Częstochowa - Cieszyn powinniście bez problemu pokonać w 2h (ja tyle jechałem w mega deszcz do Wisły).

Pzdr
Olek
domingos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) domingos » 17.06.2013 16:20

Aga zapisz sobie numer do Daria z Vodic ,mogę Ci rownież podac swoj numer tel ,będę w tym czasie (od 20.06 do 7 lipca ) u Daria
Napewno pomożemy jeśli bedziesz miala jakieś problemy
Pozdr
Ivy89
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ivy89 » 17.06.2013 16:45

domingos odpisałam na prv, dziękuję bardzo za pomoc :)
Sick
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sick » 17.06.2013 16:48

algirdas napisał(a):Tam wskoczyć na tzw. Wiślankę, czyli 81 i dojechać do Skoczowa, lub w Pawłowicach zjechać z 81 na 938 i dolecieć do Cieszyna od boku. http://goo.gl/maps/zWMrD
Pzdr
Olek

Z tego co wiem wjazd na 938 w Pawłowicach zamknięty. Jakieś remonty.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.06.2013 16:59

938 da się dopaść za Pawłowicami skręcając na Bąków, 5 minut i jesteście na 938 przed Pruchną
trajano
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) trajano » 24.06.2013 16:58

A nie rozważaliście przejazdu przez Słowację - Węgry (droga 86) i Chorwację? Czas przejazdu podobny jak przez Austrię i Słowenię ale za to dużo taniej :)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 24.06.2013 17:03

Jadą po południu z Warszawy, nocą będą przejeżdżać przez Słowację i Węgry, raz się tak dałem na mówić na jazdę w dzień i, pomimo małego w sumie ruchu, wolałem wrócić autostradami, bo nie chciałem już żadnych niespodzianek, furmanek, radarów ...

Jak szybko i bez problemu i jednym skokiem, to lepiej zapłacić i jechać komfortowo.

Pozdrawiam
Wojteksw
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wojteksw » 24.06.2013 18:15

Do Vodic z Legionowa będę jechał 3 raz i zawsze przez Chałupki, Czechy, Austria, słynny przejazd przez Słowenię, droga bardzo dobra. W tamtym roku jechałem przez Łódź bo trasa 8 była w remoncie, teraz zapewne pojadę na Piotrków, a w Siewierzu na A1 i dalej prosto z małym objazdem słynnego mostu.
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 24.06.2013 20:02

My wyjeżdżamy od siebie 28.06 również do Vodic tylko do Daria lecz śpimy po drodze w Mikulovie, do tej pory jeżdziłem na raz, tym razem nie pali mi się.
Dick45
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dick45 » 24.06.2013 21:38

Witam
Z postu widać że jedziesz pierwszy raz.Nie musicie obawiać się niczego śmiało można jechać w ciemno bez rezerwacji .Zawsze znajdziesz przyzwoitą kwaterę za 35-40 euro(nad samą wodą ) i 30-35 trochę dalej.Teraz jest jeszcze przed sezonem w CRO (sezon od 15 lipca).Co do ubezpieczenia to na auto nie potrzeba dodatkowego (chyba że jedziecie w okolice Dubrownika to trzeba mieć zieloną kartę)a dla nas kupuje w mBanku ubezpieczenie turystyczne.Trasa najprostsza i najszybsza to wg.mnie (7 lat doświadczenia) przez Czechy Austrię.Koszt przejazdu autostradami to około 100zł. w obie strony winiety kupuj w Czechach na oba kraje.Dotychczas kupowałem w Cieszynie zaraz za granicą w małej drewnianej budce.Teraz już można jechać autostradą więc lepiej na jakiejś stacji w Czechach.W Polsce jest sporo drożej. Co do Słowenii to polecam objazd autostrady przez Ormoż W nocy całkiem puste przejście. W Austrii trzeba uważać na fotoradary pełno tego wszędzie Polska to pikuś w porównaniu z Austrią.W CRO polecam gdzie się da płacić karta przechodzą wszystkie karty w mBanku i Aliorze przelicznik zdecydowanie lepszy niż w kantorze.Płatność kartą polecam Szczególnie na bramkach na autostradzie nie stoisz wtedy w kolejkach (na bramkach automatycznych bez obsługi) na tych gdzie pisze ze tylko gotówka też zapłacisz kartą jak się uprzesz terminale mają wszędzie.
Ivy89
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ivy89 » 25.06.2013 12:04

Witam serdecznie.
Dziękuję Wam bardzo za wszystkie odpowiedzi. Nasz wyjazd zbliża się dużymi krokami, a my jeszcze nic nie załatwiliśmy :P

Dick45, auto mam ubezpieczone tylko na OC stąd pomysł ubezpieczenia "wakacyjnego", tak na wszelki wypadek :) dzisiaj lub jutro spróbuję ogarnąć ubezpieczenie dla nas, czy nie posiadając konta w mBanku mogę wykupić ubezpieczenie turystyczne tak po prostu?
Co do przejazdu, patrzyłam na stronie "do celu" trasę przez Słowację (Banska Bystrzyca), następnie przez Węgry (Budapeszt) autostradami na winietę (widziałam też, że na Słowację i Węgry są trochę droższe niż na Czechy i Austrię) a następnie już bezpośrednio do Karlovaca do Chorwacji z pominięciem Słowenii. Jedziemy pierwszy raz więc trochę się obawiamy tej trasy na Słowenii żeby przypadkiem nie wjechać na tę płatną autostradę.

Czy jak będziemy jechać przez Czechy i Austrię w nocy (z Katowic wyjedziemy około 20 więc będziemy na pewno jechać nocą) to czy nie będzie problemu z kupieniem winiet? Czy w Czechach kupię winietę od razu na Austrię?

Jeżeli chodzi o Austrię i fotoradary, czy również są oznakowane tablicami informacyjnymi jak u nas w Polsce? (da się zauważyć?:D)

Jeszcze jedna rzecz, jeśli chodzi o płatności kartą, czy bank nie pobiera dodatkowych prowizji? Brałam pod uwagę wypłacenie gotówki i wymianę na euro i kuny żeby mieć kontrolę nad wydatkami ;) czy banki później przy rozliczeniu biorą średnią z kursu walut z danego okresu czasu?

Dziękuję za odpowiedzi :)))
Ivy89
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ivy89 » 25.06.2013 12:07

Z napisał(a):My wyjeżdżamy od siebie 28.06 również do Vodic tylko do Daria lecz śpimy po drodze w Mikulovie, do tej pory jeżdziłem na raz, tym razem nie pali mi się.

my także wyjeżdżamy 28.06 ok 16.30 po pracy z małym postojem w Katowicach, ale chcemy jechać "na raz", z krótkim postojem na drzemkę po drodze ponieważ czas, który spędzimy w Chorwacji będzie krótki, tzn. na tyle pozwala nam urlop i chcielibyśmy po południu, ok 12-13 (o ile to możliwe:D) dojechać do Vodic :)
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone