napisał(a) zgredzik » 16.05.2012 14:59
Witam Wszystkich miłośników Chorwacji, a szczególnie Dalmacji.
Od czterech lat mam przyjemność spędzać urlop w tym przepięknym kraju. Zupełnie przypadkowo na pierwszy rzut padł Okruk/g (nie wiedzieć czemu, ale spotkałem się na miejscu z dwoma wariantami pisowni tego miasteczka) na wyspie Ciovo. Małe miasteczko typowo turystyczne, dość nudne i monotonne, ale... Dla mnie miejsce wymarzone. Bliskość Trogiru i Splitu. Bardzo lubię piesze wędrówki, a takie wypady do Trogiru czy na drugą stronę wyspy, do Konoby...Coś wspaniałego, mimo lejącego się z nieba skwaru. Poza tym możliwość dostania się drogą wodną do Splitu, właściwie lądując w centrum historycznym tego miasta. Wspaniała architektura, cisza i cudowna roślinność wkoło. Co dziwne, nawet bardzo nisko przelatujące samoloty pasażerskie do pobliskiego portu lotniczego nie przeszkadzają, a wręcz przeciwnie, urozmaicają każdy senny, gorący dzień. Wraz z moją kochaną towarzyszką spędziliśmy wspaniale czas. Niezdecydowanym - polecam. Piękny region z przyjaźnie nastawionymi ludźmi. W tym roku OCZYWIŚCIE też zamierzamy udać się w opisane przeze mnie miejsce. Pozdrawiam...