Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Vodice

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
goszka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) goszka » 17.07.2008 08:00

Czesc!
Wróciłam z Vodic 13 lipca.
Wrażenia - świetnie położony apartament (ostatni dom przed znakiem oznaczającym koniec Vodic, w kierunku na Tribunji), cisza, spokój (najgłośniejsze były cykady :lol: ), niewielu ludzi na plaży, woda wbrew opiniom ciepła i krystaliczna.
Duży basen przy domu.
Tłumy ludzi oglądaliśmy podczas 3 spacerów do centrum, i jednego wypadu w okolicy hotelu imperial (dla mnie za dużo ludzi i za głośno).
Info badzo praktyczne: dla chętnych na wypad na Kornati, wykupić wyjazd z Murteru, zostawić samochód pod Konzumem.
Pozdrawiam!

Na pewno wróce do Chorwacji! (może nawet na stałe na emeryturze)
agaa1p
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) agaa1p » 18.07.2008 13:38

Witam
Czy z Murteru wypływają Glass Boaty
zmrol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zmrol » 18.07.2008 13:59

Goszka mam pytanie ile zajęło wam dojazd do Vodic i którędy jechaliście? Jeszcze jedno czy byliście może po drugiej stronie Vodic w Srimie, jeśli tak to jak tam było. Jeśli masz jakieś zdjęcia z Vodic i okolic to wklej na strone chętnie je sobie obejrzę. Ja wyjeżdżam dopiero za miesiąc juz nie moge sie doczekać, w związku z tym każda informacja będzie dla mnie cenna. Pozdrawiam
goszka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) goszka » 18.07.2008 14:20

Czesc!
Dojad na miejsce z Rudy Śląskiej - 16 godzin. W tym kilka postojów dla "by dzieci się mogły wybiegać", no i obowiązkowe "zwolnienia na trasie" - czyli dwa tunele. Jechaliśmy przez Czechy(Brno), Austrię, Słowenię do Chorwacji (wyjazd był jeszcze w czerwcu - gdy nie było słoweńskich winietek).
Wracaliśmy z noclegiem na Węgrzech. Zaraz przed piwrwszym tunelem (Sw Rok) wyrzucono nas z autostrady. W zamian jazda z zachwycającymi widokami surowych gór i obowiązkowym postojem w Plitwicach. Kilka godzin widoków, które na zawsze zostaną w nas i naszych albumach.
Potem jechaliśmy polecaną na firum drogą 86 - polecam. Dalej przez Słowację, Czechy przez Cieszyn do domu. Tu muszę dodać polecam bardziej drogę na Wiedeń przez Brno, niż przez Bratysławę. Ale to moja indywidualna ocena sytuacji.
Aż do Srimy nie dotarłam, zauroczona ciszą i urokiem Tribunija (częściej właśnie w tę stronę kierowały się nasze kroki).
Gdy tylko zrobię porządki ze zdjęciami wrzucę kilka fotek.
Zazroszczę Ci, że wakacje dopiero przed Tobą.
Pozdrawiam serdecznie
Tomasz.M
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz.M » 18.07.2008 15:05

Z Gliwic do Vodic przejazd zajmuje mi od 11 do 12 godzin. Ale oczywiście trasa jest pokonywana nocą.
Co do miejscowości Srima - składa się głównie z domów z apartamentami i takiej sobie plaży. Na samym końcu Srimy intensywna budowa apartamentów do kupienia i nowego kościoła.
zabcia
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) zabcia » 04.09.2008 10:46

Wtym roku spędziłam wakacje w Srimie, jest to mała miejscowość, prawda, że składa się głownie z apartamentów, przy plaży jest kilka knajpek, ale nie za dużo, Srima jest za to rewelacyjnym miejscem na wypoczynek, byłam od drugiej połowy sierpnia i ludzi na plaży było mało, nikt sobie nie wchodziła na głowę, plaża przynajmniej tam gdzie my chodziliśmy składała sie z małych kamieni, bardzo nam to odpowiadało, apartament był z widokiem na morze. Vodice z koleji bardzo nam się podobały, jest to miejscowość tętniąca życiem oraz bardzo ładna, jednak wole nie wyobrażać sobie co dzieje się w dzień na plaży... :/. Spędzaliśmy tam prawie codziennie popoludnia i wieczory, wolny spacerek ze srimy do centrum vodic zajmował nam ok 50 min. Dodam jeszcze z ciekawosci, ze odwiedziałam inne miejscowości np. Brele, Baske, Makarską, Sibenik, ale nie zaskoczyły mnie nie wiadomo jak bardzo i za rok wybieramy znowu Srime. Pozdrawiam
j23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) j23 » 04.09.2008 12:08

spędzilem 2 tygodnie w Vodicach w sierpniu i na plaży naprawdę nie było tłoku, plaże są tak rozległe, że każdy znajdzie dla siebie miejsce i nikt nikomu nie przeszkadza
BaWa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BaWa » 17.02.2009 22:17

marek2006 napisał(a):całodniowa wycieczka stateczkiem do wodspadów Krk-a

czy ktoś z was orientuje się ile obecnie kosztuje taka przyjemność
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 17.02.2009 23:47

Vodice 3.07.2008
W drodze z Petrčane do Primošten

Widok z tarasu hotelu Punta
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Miasteczko
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Nad morzem
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Odwiedziny w Vodicach miały czysto sentymentalny wydźwięk: byliśmy tam "ten pierwszy raz w HR" w 2002 r

Pozdraviam
Poprzednia strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne