Jestem już po udanej wyprawie i naocznym rozeznaniu co do cen.
Faktycznie pod koniec sezonu w Vodice (druga połowa września) ceny łódek wyglądają bardzo atrakcyjnie.
Biorąc jeszcze pod uwagę to, że ostatnie kilka razy brałem łódki silnikowe na Zegrzy, to już w ogóle Chorwacja wydaje mi się bardzo atrakcyjna = ]
Tak jak pisal maniust w marinach jest pełno tego towaru z telefonami i czasem cennikami.
Minus tylko taki, że w okolicach Vodice wszystkie łódki są bardzo podobne (wśród tych mniejszych do ok 6 m).
Cena Adrii 500 z silnikiem 5 hp (kabinowej lub bez kabiny) to ok 45 Euro bez benzyny za dzień (niektórzy dają w niej benzynę gratis, wtedy cena wzrasta o ok 150 kun).
Druga opcja to szybka motorówka do ok 6m długości, wszystkie otwartopokładowe i tak z silnikiem 40 HP - 90 HP to cena między 80 Euro a ok 100 Euro za dzień.
Jeśli chcemy coś z kabiną, gdzie ew. można by się przespać, to trzeba brać już w tej okolicy większe łódki za ponad 150 Euro/dzien i o mocy ponad 150 HP.
Mnie brakowało w tej okolicy kabinowej łódki, ale z mocą rzędu 15 - 30 koni (takie coś do wynajecia - Dalmatinkie 15HP - widziałem w Pakostanie - 100EUr/day -
http://www.dalmaturist.hr/hrv/ponuda/re ... atinka.asp ; w Pakostanie też widziałem Adrię 10 HP ze sterem, manetką, 25 l benzyny gratis za 600 kun/dzień). W portach stoi mnóstwo takich klimatycznych łódek w Vodice, ale niestety wszystko prywatne tego typu. Na tych Adriach 500 niestety zwykle jest w tych małych kabinach "burdel" albo smród, który odpycha od wchodzenia do środka. niestety; nie ma zatem mowy o nocowaniu w nich;
Ale znalazłem coś takiego, co w przyszłości mogłoby być idealny rozwiązaniem : łódka w Tisno za 130Eur - Server 540 Cabin z silnikiem 80 HP , GPSem.
Nie wchodziłem do środka, ale jeśli środek byłby w miarę zadbany to przy ciepłych nocach na początku września moznaby w niej spędzić noc przy jakiejś wyspie.
Wracając jednak do mojej wyprawy, po tym jak już przejrzałem dziesiątki ofert wybór padł na otwartopokładową Fisherline, 75HP z rozkładanym topem za 90 Eur dziennie. Miły pan, od którego wypożyczalismy niespodziewanie podstawił nam ta łódkę, ale z silnikiem 90 HP za tą samą cenę = ]
Pierwszy dzień zapowiadał się spokojnie, ale bardzo szybko zerwał sie wiatr, który urósł do tego stopnia, że stan morza był w okolicach 4.
Na kornaty się nie wybraliśmy - za mała łódka, za mało mam doświadczenia, aby pływac po takich falach jeszcze w towarzystwie otwartego morza;
Opłyneliśmy Prvic i stwierdziliśmy, że przy takim wietrze popłyniemy na KRK. Dopłyneliśmy do Skradina, po drodze zwiedzając z wody Szybenik;
na ok 7 godzin pływania (w tym ok 1.5h w slizgu) spaliliśmy tylko 30 litrów. To uważam bardzo dobry wynik. Fakt, że było nas na łódce tylko dwie osoby.
Tym oto doświadczeniem rozwiałem swoje obawy, że duża moc musi dużo palić. Jak na taki odcinek, który zrobiliśmy to z silniczkiem 5 - 10 hp pewnie spalilibyśmy nie wiele mniej no a jednak zajęłoby to nam dużo więcej czasu. Na rzece często mieliśmy ograniczenia, więc obroty wahały się między 1000 - 2000 a ta granica nie jest ekonomiczna, ale już przy ślizgu tak ok 3000 - 3500 jak pokazują testy (
http://marine.honda.com/pdf/props/Stump ... 20BF90.pdf) jest całkiem optymalnie.
Na kornaty naszą łódką nie popłynęliśmy, ale za to innego dnia wybraliśmy się tam rejsem.
Drugi dzień pływania to Adria 500 z kabiną i silnikiem 5hp (chyba dwusuw Yamaha), który na ok 6 godzin pływania (obrotach raczej niższych, co przy pomiarze GPSem wcale dawało dużo mniejszej prędkości - przy niskich było ok 8 km/h, przy najwyższych 12 - 13 km/h) spalił 6 litrów. Odcinek przepłynięty nie był duży - od Vodice do Jezera i z powrotem.
Do mojego niewielkiego, śródlądowego doświadczenia w pływaniu na silnikowych łodziach doszło jeszcze to tegoroczne z Chorwacji. Najmilej wspominam naukę cumowania przy niespokojnym morzu i precyzyjne podpływanie w niektórych płytkich marinach. Trochę to stresujące, zwłaszcza, jak mam z tyłu drogi, duży silnik, ale naprawdę satysfakcjonujące.
Gdyby ktoś szukał motorowych, niewielkich łodzi w Vodice, to nazbierałem w tym wyjeździe sporo ofert = ]
Bartek