Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Visa electron

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Monka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monka » 14.08.2003 12:41

ja juz nie moge sie doczekac. Latwo sie domyslec, ze to moj pierwszy wypad do Chorwacji. Posiedzialm troche na forum i przejrzalam przewodnik Pascala, ale jak masz jakies wskazowki dot. ciekawych miejsc i nie tylko to chetnie poczytam :-)
niestey nie wszedzie bede mogla sie swobodnie dostac, bo do Chorwacji wybieramy się pociągami :roll:
monaa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) monaa » 14.08.2003 13:00

I ode mnie też pozdrów. :papa:
PZDR
Monika
bafra

Nieprzeczytany postnapisał(a) bafra » 14.08.2003 13:18

maciogg napisał(a):
Monka napisał(a):wyjezdzam w sobote 24.08 i wybieram sie do Omis. na poczatek, zawsze jest mozliwosc zmiany miejsca :-)
wybierasz sie tez, czy juz jestes po wakacjach??

No ja już jestem w tym roku po Chorwacji, niestety :(

Nie martw się,ja już dawno jestem po CRO,to już cały miesiąc.Opracowujmy nowy program' 2004,ja już mam zarysy.Póki co pozostaje mi Bałtyk,brudny ale wyjątkowo ciepły.( w Ś-ciu dzisiaj 22 C.- woda).PZDR. :papa:
maciogg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciogg » 14.08.2003 13:25

bafra napisał(a):
maciogg napisał(a):
Monka napisał(a):wyjezdzam w sobote 24.08 i wybieram sie do Omis. na poczatek, zawsze jest mozliwosc zmiany miejsca :-)

Nie martw się,ja już dawno jestem po CRO,to już cały miesiąc.Opracowujmy nowy program' 2004,ja już mam zarysy.Póki co pozostaje mi Bałtyk,brudny ale wyjątkowo ciepły.( w Ś-ciu dzisiaj 22 C.- woda).PZDR. :papa:

A ja nie wiem, czy w przyszłym roku poświęcę cały urlop na Chorwację. Na pewno tydzień na Istrii, ale reszta już chyba gdzie indziej.
bafra

Nieprzeczytany postnapisał(a) bafra » 14.08.2003 13:41

maciogg napisał(a):
bafra napisał(a):
maciogg napisał(a):

A ja nie wiem, czy w przyszłym roku poświęcę cały urlop na Chorwację. Na pewno tydzień na Istrii, ale reszta już chyba gdzie indziej.

To do zobaczenia na Istrii!!! Właśnie NA ISTRII
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.08.2003 13:43

Mnie natomiast zaczyna powoli interesować Czarnogóra
Monka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monka » 14.08.2003 13:43

Nie martw się,ja już dawno jestem po CRO,to już cały miesiąc.Opracowujmy nowy program' 2004,ja już mam zarysy.Póki co pozostaje mi Bałtyk,brudny ale wyjątkowo ciepły.( w Ś-ciu dzisiaj 22 C.- woda).PZDR.

ja mam nadzieje, ze uda mi sie wypoczac i troche pozwiedzac. musze nazbierac kupe energi, zeby przetrac caly nast. rok, bo do najlatwiejszych nie bedzie nalezal :cry: te 2 tygodnie beda mi musialy starczyc, az do ... pewnie maja 2004 :wink: milego leniuchowania w dlugi weekend :papa:
maciogg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciogg » 14.08.2003 13:47

Piotrek_B napisał(a):Mnie natomiast zaczyna powoli interesować Czarnogóra

A ja celuję na przyszły rok chyba w Korsykę (z namiotem oczywiście).
arten
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) arten » 14.08.2003 16:19

A wracając do kart- jeśli płaci się jakąkolwiek Visą zagranicą(clasic,electron,) to jest trochę drożej,wynika to ze sposobu przeliczania-Visa to firma amerykańska i przeliczenia wyglądają tak:kuny na dolary a potem dolary na pln.Inaczej jest gdy korzystasz z kart europejskich np Maestro tutaj jest tylko 1 przeliczenie z kun na pln.
Nie muszę dodawać że przy każdym przeliczeniu jest prowizyjka :twisted:
pozdrawiam!
krzywde
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzywde » 15.08.2003 16:08

Czy za autostrady mozna placic karta jezeli tak to jaka.
arten
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) arten » 21.08.2003 14:46

w czechach i sołwacji oraz austrii winietki,tak więc możesz zapłacić kartą kupując ją przed wjazdem na autostradę.W słowenii mozna płacić tylko gotowką -tolary lub euro i zawsze resztę otrzymasz w tolarach :D
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 21.08.2003 15:01

arten napisał(a):W słowenii mozna płacić tylko gotowką -tolary lub euro i zawsze resztę otrzymasz w tolarach :D

Nie do końca pozwolę się zgodzić - ponieważ ten kawałek autostrady kosztuje 80 eurocentów, to jak się da monetę 1 EUR, to Pan/Pani wydaje 20 centów reszty! Inne konfiguracje monetarno-walutowe kończą się tolarami... 8O

J
gladiatrix_24
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gladiatrix_24 » 21.08.2003 22:21

karta mozna takze placic w sloweni za drogi - nie zgodze sie natomiast abym mogl kuic w czechach i austrii wienietki na karte - tylko gotowka, przekamarzalem sie dlugo ale niestety tylkogotowka
maciogg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciogg » 22.08.2003 06:36

gladiatrix_24 napisał(a):karta mozna takze placic w sloweni za drogi - nie zgodze sie natomiast abym mogl kuic w czechach i austrii wienietki na karte - tylko gotowka, przekamarzalem sie dlugo ale niestety tylkogotowka

Oj coś Ci się chyba pomieszało.
W Czechach zawsze płacę kartą za winietki na stacjach benzynowych.
W Austrii jak kupujesz winietke kartą to jest to traktowane jak operacja gotówkowa (czyli wyjecie kasy z bankomanu np.) i dochodzi prowizja - ale nie zawsze ta prowizja dochodzi :-)
Monka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monka » 22.08.2003 06:42

no i niestety, moj bank sie troche drozej ceni niz CITI, PKO bierze nie miniej niz 10 zl lub ok. 3% wyjmowanej kwoty prowizji za wyjęcie z bankomatu :-(. ale zostawie sobie cos na wszelki i wyjme jak bede musiala
:cry:
a juz myslalam, ze bedzie tak wygodnie
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone