c2h5oh napisał(a):1) Jak wygląda sytuacja cenowa na wyspie? (chodzi mi o ceny podstawowych produktów w sklepach: chleb, wino, piwo, woda mineralna, mięso na grilla, jakaś rybka. Ale także o ceny w restauracjach, gdyż mamy zamiar stołować się w nich na codzień
2) Czy w mniejszych miejscowościach znajdą się jakies markety, czy na zakupy trzeba jeździć do Visu lub Komizy?
Cześć. Właśnie wróciliśmy z Visu, więc piszę, póki pamiętam...
Ad.2) Sklepy w Visie opisał na mapce Mirek, jeśli chodzi o część miasta zwaną Luka, w starej części (Kut) znajduje się jeszcze jeden czy dwa małe sklepy. W Komiży na rivie są dwa małe Studenace, obydwa obok siebie, przedzielone minisklepikiem z działem warzywnym. Ponadto, w obu miastach masz zarówno peśkarije jak i mesnice, szukaj na rivie. W Visie jest spory (ok. 8 stoisk) targ warzywno-owocowy + 1-2 stoiska z serami, oliwami, itp.
Jedyna miejscowość poa Visem i Komiżą, w której znajduje się sklep to Podstrażje, jest tam czynny do 21 mały Studenac.
Ad.2) Ceny w sklepach:
- woda min.: jakieś grosze.... Przy okazji, na Visie woda z kranu jest pitna (i smaczna!), więc w niegazowaną nie inwestuj kasy
- wino: pełna rozpietość cenowa...
- piwo: karlovaćko/pan/ożujsko - ok. 10 Kn/0,5l, Sokol (najlepsze wg mnie z ichnich jasnych piw: 5,50 Kn/0,5l, dostępne tylko w Tommym w Visie (największy sklep na wyspie)
- mięso: nie wiem, nie kupowałem
- chleb: [sarcasm mode on] Chorwaci nie wiedzą co to chleb...[sarcasm mode off] jakieś grosze...
Jeśli chodzi o ryby, to ceny z ribarnicy w Visie (nie Kalambera, tylko na targu k. targu warzywnego): orada 100 Kn/kg, śkampi 140 Kn/kg, innych nie kupowałem.
W wino na użytek tamże zaopatruj się u lokalsów, poza miastami (tam taniej). Myśmy najlepsze wino (białe, czerwonego raczej nie piję, więc nie wiem) znaleźli w Podśpilju, ale np. w Konobie Ferol w Podstrażju też jest niezłe. Zapłacisz 20-30 Kn za litr mieszanego. Gatunkowe to już w butelkach i ceny zaczynają się od 35 Kn za butlę.