Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Vis

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mirek111
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirek111 » 03.11.2009 19:30

dangol napisał(a):Mirku, co prawda nie dotarłam do ślicznych zatoczek, które pokazywałeś na swoich zdjęciach, ale na krótko na Visie zawitałam :D . To, co udało mi się zobaczyć, opisałam dość dokładnie :lol:. Zaglądnij sobie do mojej jachtowej relacji, mniej więcej od tego odcinka, po którym będzie jeszcze ileś tam kolejnych z wyspy :arrow: głównie z miasteczka Vis.

Pozdrawiam serdecznie :papa:

Danusiu jestem w trakcie podziwiania
Twojej relacji. WIELKIE DZIĘKI!!!
Zwłaszcza, że popisałaś i popstrykałaś wiele o tym,
do czego mi zabrakło cierpliwości i determinacji.
Byłem w tym roku w zasięgu widoku na Vis (na Hvarze).
I w związku z powyższym ciągnie mnie tam (na Vis) okrutnie!

poZDRAViam najserdeczniej!
Mirek
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 03.11.2009 20:32

Ociupinki Lawendowej Wyspy też sobie w tym roku nie odmówiłam, skoro byłam w pobliżu :wink:. Ale trochę czasu jeszcze minie, zanim z relacją na Hvar dopłynę...
Tak przy okazji, skoro już zdradziłeś się pobytem na Hvarze, to może powstanie :idea: jakaś relacyjka w jesienno-zimowe wieczory?
mirek111
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirek111 » 19.01.2010 07:31

dangol napisał(a):Ociupinki Lawendowej Wyspy też sobie w tym roku nie odmówiłam, skoro byłam w pobliżu :wink:. Ale trochę czasu jeszcze minie, zanim z relacją na Hvar dopłynę...
Tak przy okazji, skoro już zdradziłeś się pobytem na Hvarze, to może powstanie :idea: jakaś relacyjka w jesienno-zimowe wieczory?

Daunsiu, chyba nie wytrzymam i pojadę znowu na Vis w 2010. :)
POZDRAViam! :papa:
Mirek
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 19.01.2010 17:12

mirek111 napisał(a):
dangol napisał(a):Tak przy okazji, skoro już zdradziłeś się pobytem na Hvarze, to może powstanie :idea: jakaś relacyjka w jesienno-zimowe wieczory?

Daunsiu, chyba nie wytrzymam i pojadę znowu na Vis w 2010. :)

Fajnie :D :D :D
A co z moją propozcją, żebyś przed tegorocznym wyjazdem powspominał Hvar 2009 :wink: :?:
mirek111
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirek111 » 24.11.2011 07:48

dangol napisał(a):A co z moją propozcją, żebyś przed tegorocznym wyjazdem powspominał Hvar 2009 :wink: :?:

Cześć, witam po dłuższej nieobecności. Faktycznie byłem na Hvarze w 2009, wróciłem tam w tegoroczne wakacje (obydwa pobyty były namiotowe). Jednak muszę stwierdzić, że Vis jest wciąż moim nr 1.
Odwiedziliśmy Issę powtórnie w 2010 i w zgodnej opinii rodzinki jedziemy znowu w najbliższe wakacje.
Pewien chorwacki webmaster ze Splitu zamieścił 12 najciekawszych miejsc
związanych z Visiorem i jego sąsiedztwem. Podaję linka . Podzielam tę opinię. :D :D :D

poZDRAViam!
mirek
Ostatnio edytowano 24.11.2011 17:14 przez mirek111, łącznie edytowano 1 raz
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 24.11.2011 10:53

mirek111 napisał(a):Odwiedziliśmy Issę powtórnie w 2010 i w zgodnej opinii rodzinki jedziemy znowu w najbliższe wakacje.

Mirku,

Cieszę się, że odezwałeś się w tym wątku na temat Visu - czy możesz odpowiedzieć tutaj na zadane przeze mnie w Twojej relacji pytanie? Vis jest naszym faworytem na najbliższe wakacje w Chorwacji, tam nas jeszcze nie było.

Na wszelki wypadek: chciałem się dowiedzieć jak w 2010 na Visie wyglądała możliwość zakupu świeżych rybek/owoców morza, wina i innych napojów produkcji własnej?

P.S. Dzięki za linka - już czytam.
mirek111
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirek111 » 24.11.2011 16:05

Marsallah napisał(a):
mirek111 napisał(a):Odwiedziliśmy Issę powtórnie w 2010 i w zgodnej opinii rodzinki jedziemy znowu w najbliższe wakacje.

Mirku,

Cieszę się, że odezwałeś się w tym wątku na temat Visu - czy możesz odpowiedzieć tutaj na zadane przeze mnie w Twojej relacji pytanie? Vis jest naszym faworytem na najbliższe wakacje w Chorwacji, tam nas jeszcze nie było.

Na wszelki wypadek: chciałem się dowiedzieć jak w 2010 na Visie wyglądała możliwość zakupu świeżych rybek/owoców morza, wina i innych napojów produkcji własnej?

P.S. Dzięki za linka - już czytam.

Cześć Marsallah.
Przepraszam, że nie odpowiedziałem na Twoje
zapytania z innego wątku. Nosiłem się z takim zamiarem,
ale jakoś zaniedbałem...
Mieszkaliśmy w Żence (południowo wschodnia cześć wyspy - blisko Milnej). Świeże rybki (makrele) były dowożone
na bieżąco przez tzw. handel obwoźny (nie było tego w 2005 r.).
Przypuszczam, że byli to najprawdopodobniej "przedsiębiorczy" poławiacze. Zważywszy na ceny: ok. 25 kun na 1kg ryby.
Świeże ryby i owoce morza można było kupić (odpowiednio rano)
w fish-marketach (znam dwa) w Visie. Ceny oscylowały
ok. 50 kun/kg za rybkę first-class.
W Komiży też jest dobrze zaopatrzony fish-market,
nie kupowałem tam.

Z winami wyrobu domace, i innymi specjałami nie ma żadnego problemu.
Wystarczyło zajść do dowolnie napotkanego domostwa.
Wina z Visu są wyśmienite. Do kupienia bez problemu.
Przy drodze Vis-Komiza jest zlokalizowany wypasiony Kerum,
jest tam też wszystko czego potrzebujesz, w dobrych cenach.

poZDRAWiam,
Mirek

PS1.
Wybieram się na Visior w przyszłym roku w czerwcu, prawdopodobnie
gdzieś w okolice Rukavac.

PS2.
Jednym z głównych powodów, dla których znowu jadę na Vis
w najbliższe lato, jest Srebrna. Ukochana plaża mojej Małżonki,
moja też :D :D :D .
mirek111
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirek111 » 24.11.2011 16:42

Obrazek

Oto jeden z ważniejszych powodów...

POZDRAViam,
Mirek
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 25.11.2011 12:12

Mirku, wielkie dzięki za wyczerpującą i niezwykle mnie cieszącą wiadomość. Za chwilę przekażę ją mojej Ani, która również na pewno uraduje się z możliwości zakupu rybek i winka na Visie. Jest to dla nas podczas chorwackich wakacji tak samo ważne jak mało zaludnione plaże i piękne widoki.

mirek111 napisał(a):Wybieram się na Visior w przyszłym roku w czerwcu, prawdopodobnie

A, to tam gdzie i myśmy sobie upatrzyli kuce. Choć nie wiem czy w 2012 damy w ogóle radę wyjechać do Cro.
a_nula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) a_nula » 25.11.2011 12:43

Ania melduje, że jest wielce uradowana :D
Teraz tylko trzeba wynaleźć perełke w gąszczu 'smjestajowych' ofert ;)

Dzieku Mirku za te informacje ;)

Marsallah napisał(a):Mirku, wielkie dzięki za wyczerpującą i niezwykle mnie cieszącą wiadomość. Za chwilę przekażę ją mojej Ani, która również na pewno uraduje się z możliwości zakupu rybek i winka na Visie. Jest to dla nas podczas chorwackich wakacji tak samo ważne jak mało zaludnione plaże i piękne widoki.

mirek111 napisał(a):Wybieram się na Visior w przyszłym roku w czerwcu, prawdopodobnie

A, to tam gdzie i myśmy sobie upatrzyli kuce. Choć nie wiem czy w 2012 damy w ogóle radę wyjechać do Cro.
a_nula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) a_nula » 25.11.2011 12:45

mirek111 napisał(a):
PS2.
Jednym z głównych powodów, dla których znowu jadę na Vis
w najbliższe lato, jest Srebrna. Ukochana plaża mojej Małżonki,
moja też :D :D :D .

piękna... ciekawe czy wygra w naszym rankingu z Bratinią Luka...?
mirek111
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirek111 » 25.11.2011 12:51

a_nula napisał(a):Ania melduje, że jest wielce uradowana :D
Teraz tylko trzeba wynaleźć perełke w gąszczu 'smjestajowych' ofert ;)

Dzieku Mirku za te informacje ;) [

To prawda, niejednokrotnie odwiedzałem Chorwację i Czarnogórę.
Poławianie pereł, to zajęcie dla cierpliwych, ale jak się już
trafi na perełkę taka jak Vis, warto skorzystać. :D :D :D
Jestem pewien, że nie będziesz żałować.

a_nula napisał(a):piękna... ciekawe czy wygra w naszym rankingu z Bratinią Luka...?

Srebrna jest fajna pod wieloma względami. Dla mnie i dla moich Dziewczyn ważne jest to, że Srebrna ma zaplecze sanitarne i to, że można tam "mieszkać" praktycznie cały dzionek. Pinie i sosenki dają wygodne schronienie od słońca. Znajomy z rodzinką co prawda pojechał na Vis nurkować, ale nie zaniedbał plażowania na Srebnej, było to w maju tego roku, wg Niego było tak samo superowo jak w lipcu.

Coś dla amatorów wycieczek rowerowych po Visie.

I nie tylko rowerowych...

POZDRAViam!
Mirek
mirek111
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirek111 » 27.11.2011 14:40

Jako fotograficzny komentarz do powyższych postów
o plaży prawe idealnej, zapodaję trochę zdjęć.

Obrazek

Parking przy Srebrnej. Do celu ok. 300m - 400m leśną dróżką.

Garść zdjeć z samej plaży:

Obrazek

Jak widać na zdjęciach tłoku tam nie ma.

Obrazek

Obrazek

Każdy może tam znaleźć dla siebie odpowiednie miejsce.

Obrazek

W oddali widoczna wyspa Biševo (ta z Modrą Spliją).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Stanowisko do całodziennego "zamieszkania" pod sosenkami.

POZDRViam,
Mirek
a_nula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) a_nula » 27.11.2011 17:55

mirek111 napisał(a):Jako fotograficzny komentarz do powyższych postów
o plaży prawe idealnej, zapodaję trochę zdjęć.

Świetne! Dzięki ;) A czy masz jakieś zdjecia z samego Rukavaca? Jak tam wygląda nabrzeże? Jest gdzie wskoczyć do wody? ;)
mirek111
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirek111 » 27.11.2011 21:47

a_nula napisał(a):Świetne! Dzięki ;) A czy masz jakieś zdjecia z samego Rukavaca? Jak tam wygląda nabrzeże? Jest gdzie wskoczyć do wody? ;)

Oczywiście, że można. Zarówno wskoczyć i jak i wyskoczyć. :D :D :D
Przeważają skałki. Najbliższa plaża (małe białe kamyczki podobnie jak na Srebrnej) - którą w 2005 r. mylnie zidentyfikowaliśmy jak tę właściwą Srebrną, to plaża Rukavac położona niedaleko przystani.
W lewym krańcu powyżej podlinkowanej panoramy widać przystań Rukavac.

Mapkę i zdjęcia przygotuje wkrótce. Tymczasem jest do oglądnięcia prawie 10minutowy filmik.

POZDRAViam,
Mirek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone