Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

ViP 2019 - czyli niezły Gulasz :)

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 20.02.2020 20:14

jacek73 napisał(a):no lawendy to tam trochę było i pyszne jedzenie też miło powspominać znajome miejsca my w tym roku Pag :)

Na Pagu też jakaś lawenda podobno jest, choć ja jej we wrześniu nie widziałam , no i jest tam zagłębie janjetiny - miło wspominam jedzonko z Pagu :papa:

kadetdudi
My tu czekamy Katerino!

Zamówienie w trakcje realizacji.
Przewidywany czas dostawy - 21.02, godz. 1-2 :wink:
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 20.02.2020 23:26

Odcinek 6 - Goulash Disko - Here We Go!!

Pora zaprezentować moją inicjację na wydarzeniu muzycznym, które od lat mnie intrygowało podczas naszych wrześniowych wakacji w Komiży, bowiem nie dało się nie zauważyć jego barwnych uczestników rozsianych w tym czasie po miasteczku, jak też bezpośrednio pod moim balkonem :D
Niektórzy brali ślub podczas trwania festivalu , czemu mogłam przyglądać się z bliska :lol:

P8164104.JPG

Jednak w ubiegłych latach nie wybraliśmy się na koncerty, żyjąc w przekonaniu, że wejściówek nie dostaniemy ( skoro nie nabyliśmy ich dużo wcześniej ), a poza tym... atmosfera wytworzona wokół wydarzenia przez niektórych lokalsów sugerowała, że to co się tam odbywa można określić krótko... Sodoma i Gomora :oczko_usmiech:

Co to jest Goulash Disko Festival?

Lakoniczny opis na stronie głównej mówi"

"Goulash Disko is a big family of beautiful souls, sharing the same love for music from the Global Underground."

Piękne dusze i ...czasem piękne ciała się tam pojawiają, to fakt :wink:

Ten filmik reklamujący edycję festiwalu z roku 2017 jest niezłą wizytówką zarówno imprezy, jak i wyspy.

Jak widać i słychać dominuje klimat "etno" - eksperymentalna muzyka łącząca bałkańskie klimaty, orient, reggae, latino, jazz, funk nu cumbia, afro, drum, bas i wiele podobnych. Ale zdarzają się też mocne brzmienia, jak też - równolegle do występów muzyków - pokazy akrobatów, tancerzy, żonglerów, ogniomistrzów, sesje jogi, tarota :oczko_usmiech: , naturoterapii i ...dopowiedzcie sobie co jeszcze :wink:

Sześć lat temu Goulash był pierwszym festiwalem sfinansowanym w całości przez samych użytkowników - na zasadzie crowdfundingu i takim pozostał do dzisiaj.

Powyższe video zostało nakręcone na plaży Novo Pošta, drugiej - po słynnej Kamenice, na której jest scena muzyczna i odbywają się koncerty.

Ponieważ festiwal jest dość kameralny w porównaniu do innych wydarzeń tego typu na świecie i zupełnie niekomercyjny, to co roku trzeba spieszyć się z nabyciem biletów - jest ich podobno dostępnych jedynie tysiąc.

My nie należymy do szczęśliwców, którym się to udało (pisałam już, że ich strona informowała dużo wcześniej o wyprzedaniu puli), jednak namawiam Małża, by podejść w okolice plaży Kamenice i spróbować popatrzeć z góry co tam się dzieje.

Odpoczęliśmy po poszukiwaniach rudystów - skamielin skalnych, winko na balkonie wieczorne się odbyło - około 21-szej ruszamy.

Wraz z nami zmierza w kierunku plaży kilkanaście grupek uczestników, jest gwarno, wesoło, trochę tajemniczo :D

IMG_20190912_230439.jpg

IMG_20190912_230535.jpg

IMG_20190912_230814.jpg

Z góry przepraszam za to, że dysponuję kiepskim materiałem zdjęciowym własnym, toteż wspierać się będę oficjalnymi zdjęciami z Fb Goulashu - mam nadzieję, że nie będą mi mieli tego za złe, przecież robię im promocję nie czerpiąc korzyści :roll: :lol:

Wejście do tej tropikalnej oazy rozrywki prowadzi przez takie wrota...

IMG_20190912_231702.jpg

...przy których nie ma żadnego "stójkowego" :roll:

Muzyka z plaży brzmi bardzo zachęcająco - lekko transowo, podoba mi się.
Postanawiam przekroczyć te wstążki i pójść na zwiady - Małż zostaje na czatach.

Kilka metrów za wstążkami jest drewniane stoisko , gdzie można jednak dostać - jak się okazuje - pojedyncze wejściówki na wieczór 8O

Patrzę czy warto...

84139172_2761532410576879_1041426550194438144_o.jpg

IMG_20190912_232538.jpg

IMG_20190913_022419.jpg

...wracam do Małża :D

" Wchodzimy, jest moc "

Wejście kosztowało nas ...300Kn. To nie mało, ale czego się nie robi by zapoznać Cropelkowców z taką odsłoną wakacji w Chorwacji :wink:
Później okaże się, że nie były to źle wydane pieniądze :D

Na niewielkim podeście robiącym za scenę prezentuje się taka grupa.

Próbuję odgadnąć w jakim języku śpiewa wokalistka :?:

Chyba potrzebujemy czegoś orzeźwiającego do picia. Są tu bary...

IMG_20190912_232529.jpg

...ale i tak większość Gulaszowców siedzi na "piasku"(oficjalnie plaża Kamenice jest plażą piaszczystą :lol: )
i pije własne, wniesione płyny.

Zapomniałam - przy zakupie wejściówek nie było żadnej kontroli toreb, kontroli osobistej tym bardziej, żadnej widocznej ochrony eventu :roll: Do tej pory nie mogę wyjść ze zdumienia jak oni to robią i organizują, że wszystko tak świetnie działa jak w szwajcarskim zegarku - zupełny spontan, a jednak bezpiecznie (dotychczas) - ale o tych obserwacjach jeszcze wspomnę.

Jak przystało na nieprzygotowanych do zajęć frajerów - kupujemy drugie najdroższe piwo w Cro jak dotąd :o (pierwsze było w Korczuli kilka lat wcześniej w tej samej cenie)
Mała puszka Krlovaćko 0,33 - 50 Kn :mrgreen:

Ale, jak już powiedziałam - czego się nie robi... :nice:

Mimo horrendalnych cen - do baru spora kolejka, ale oczekując jest na co/kogo popatrzeć :D

Mąż stwierdza obiektywnie, że dużo więcej tu przystojnych mężczyzn, niż kobiet (jakkolwiek to nie brzmi :lol: ), co będzie powtarzał w kolejnych dniach :oczko_usmiech:

Wracamy pod scenę, gdzie wciąż przygrywa ta sama ekipa...

Dowiedziałam się później, że to turecki zespół: "Grup Simsek" grający mieszankę anatolijskiego folku, grooves, psychodelii, jazzu i funk :)

Dużo lepiej brzmiały te wibracje na Goulashu, niż w nagraniach z netu - moim zdaniem ...

...ale mogę nie mieć racji, gdyż byłam w innym stanie świadomości :wink:

Podglądamy klimaty ...

84216362_2761534440576676_7296916184820088832_o.jpg

84254110_2761531627243624_2758786540808175616_o.jpg

84400897_2761531500576970_881401652202962944_o.jpg

84708444_2761534753909978_337065223754088448_o.jpg

IMG_20190915_200322_1.jpg

IMG_20190915_202514_1.jpg

W tym miejscu - na lewym końcu plaży - znajduje się miejsce dokąd co jakiś czas przypływa sporych rozmiarów łódka i zabiera chętnych na plażę nieopodal - gdzie trwa równoległa impreza. Jakoś nie udało mi się załapać na taki transport . Wiem o nim tylko z opowiadań uczestników :roll:

83910291_2761534337243353_2438306560900857856_o.jpg

A oto i sama plaża Novo Pošta - zdjęcia nie moje, oczywiście :?

84825653_2761535933909860_6793833089047986176_o.jpg

85154669_2761539880576132_7280819609467355136_o.jpg

Koncert dobiega końca - bardzo był "klimatyczny".

Na zdjęciach i filmach widać towarzyszący nam księżyc w pełni - myślałam, że był w tej fazie podczas mojego samotnego spaceru po nocnym Splicie, ale pomyliłam się. Tu była pełnia pełni :D
Powiewająca meduza - parasol - była jednym z symboli tegorocznego Goulashu.

IMG_20190913_001158_1.jpg

A potem to było tak, że rzuciliśmy się w wir tańca do rytmów kubańskich serwowanych przez DJ-a, a rano zdziwienie, że...po pierwsze nie zgubiłam komórki :wink: , a po drugie zdołałam jakoś zarejestrować drogę powrotną....

IMG_20190915_202707.jpg

IMG_20190913_023236.jpg

Zupełnie pusta Komiża :oczko_usmiech:

IMG_20190913_024633.jpg

IMG_20190913_024908.jpg

Ocena strat w sprzęcie...

IMG_20190913_121330 (2).jpg

No...i tak to wyglądało w skrócie - i ja tam byłam, drogie piwo piłam , dużo tańczyłam, espadryle zniszczyłam, trochę obserwowałam, ale żadnej Sodomy i Gomory nie widziałam :lol: 8)

IMG_20190913_115032.jpg

Laku noć :papa:
Ostatnio edytowano 21.02.2020 00:51 przez Katerina, łącznie edytowano 1 raz
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 21.02.2020 00:05

Cześć Katerina :)
Jak lubię nie naruszoną naturę,tak te twarze na klfie wyglądają ciekawie.
Vis zdąrzyłem w Twoich relacjach "poznać"- czekam na fotki i opinie o Pagu.
Też byłem po raz pierwszy w minionym roku - jak dla mnie świetny.
Zjeździłem jak dotąd sporo zielonego wybrzeża Chorwacji 8) ale ta myśl o zobaczeniu czegoś zupełnie odmiennego,bardzo mnie ekscytowała...
Nie zawiodłem się 8) :D
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 21.02.2020 00:38

Katerina napisał(a):Pora zaprezentować moją inicjację na wydarzeniu muzycznym, które od lat mnie intrygowało podczas naszych wrześniowych wakacji w Komiży, bowiem nie dało się nie zauważyć jego barwnych użytkowników rozsianych w tym czasie po miasteczku, jak też bezpośrednio pod moim balkonem :D
Niektórzy brali ślub podczas trwania festivalu , czemu mogłam przyglądać się z bliska :lol:

Swego czasu uczestniczyłem w części ślubu w Indiach - też było ciekawie.

Pozdrawiam,
Wojtek
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 21.02.2020 08:22

Interesujące 8) :smo:

Choć muzyka czasami może być nieco drażniąca....

Małż koniecznie musi przeczytać ten odcinek, może da się przekonać :)

Czytałam kiedyś na stronie facebookowej festiwalu, że tą instalację świetlną na plaży Novo Posta zniszczył im sztorm a w dodatku naniósł masę suchej posidonii :roll:
2.jpg

:papa: :papa:
Epepa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Epepa » 21.02.2020 12:37

Świetny odcinek! Jestem zachwycona tymi instalacjami i oświetleniem. 8O Muzyka też mi odpowiada. Bardzo klimatycznie! Pokazywałam mężowi zdjęcia i dopytywał, kiedy trzeba jechać, żeby załapać się na Gulasz. :lol: 8O Widok zdartych butów mówi sam za siebie: impreza musiała być przednia! :mrgreen: 8)
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 21.02.2020 12:53

Niesamowita gra świateł :?:
A piwo?
No cóż...na takiej imprezie trochę głupio by było pić piwo za 10 HRK.
:mrgreen:
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 21.02.2020 12:58

Super zrobione te oświetlenia

To zdjęcie wygląda jak przetworzone w programie graficznym
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 21.02.2020 13:07

Katerina napisał(a): Zamówienie w trakcje realizacji.
Super sprzedawca, dostawa przed czasem :mrgreen:

Katerina napisał(a): No...i tak to wyglądało w skrócie - i ja tam byłam, drogie piwo piłam , dużo tańczyłam, espadryle zniszczyłam, trochę obserwowałam, ale żadnej Sodomy i Gomory nie widziałam :lol: 8)
Niby jak skoro byłaś ...

Katerina napisał(a): w innym stanie świadomości ;)

Fajna impreza, dobrze że w końcu się na nią wbiliście ... po latach ;)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 21.02.2020 14:56

Piękna inicjacja :mrgreen:

Muzyka nawet mi się podoba, ale największe wrażenie robi oświetlenie. Najbardziej jednak chciałabym tam być dla samej atmosfery, którą można poczuć, oglądając Twoje filmiki :D Szkoda, że nie mogę się wyrwać na wakacje we wrześniu... :(

Super, że byliście! Dzięki temu mamy relację z pierwszej ręki z tak wyjątkowego festiwalu 8)
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 21.02.2020 20:36

Kasiu , stało się , wielu zobaczyło i będzie chciało zobaczyć to ( zapewne również brać udział ) na własne oczy tam na miejscu :roll: Będzie to chyba pierwszy przypadek zamawiania gulaszu na ponad pół roku przed konsumpcją :oczko_usmiech: , ale - jak mówią - ten pierwszy raz musi kiedyś nastąpić . . .

Świetna impreza i w ciekawej oprawie , dziękuję

Pozdrawiam
Piotr
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 22.02.2020 01:15

CROberto
Cześć Katerina :)

Cześć CROberto :)
Jak lubię nie naruszoną naturę,tak te twarze na klfie wyglądają ciekawie.

Wyglądają ciekawie i nie ingerują trwale w naturę 8)
Vis zdąrzyłem w Twoich relacjach "poznać"- czekam na fotki i opinie o Pagu.
Też byłem po raz pierwszy w minionym roku - jak dla mnie świetny.

Też chciałam zobaczyć coś odmiennego :) I tak jak Ty twierdzę - że tam było naprawdę... inaczej :wink:
Ale zanim przeniosę się na Pag zapraszam jeszcze na jedną malutką wysepkę :papa:

Franz
Swego czasu uczestniczyłem w części ślubu w Indiach - też było ciekawie.

:roll: Chyba mówimy o odległych punktach skali :wink: Zazdroszczę, na Indie chyba nigdy małżonka nie namówię :(

travel
Interesujące 8) :smo:

Choć muzyka czasami może być nieco drażniąca....

Psychodelia musi z założenia lekko podrażniać :oczko_usmiech: A jeszcze jak jest turecka :smo:
Małż koniecznie musi przeczytać ten odcinek, może da się przekonać :)

Oby nie było odwrotnie 8O
Czytałam kiedyś na stronie facebookowej festiwalu, że tą instalację świetlną na plaży Novo Posta zniszczył im sztorm a w dodatku naniósł masę suchej posidonii :roll:

Ale chyba nie na ostatnim festiwalu :?: Lampa była przez cały czas - jugo przyszedł już po imprezie.
A posidonią to zawsze tam byłam oblepiona po wyjściu z wody .
:papa:

Epepa
Świetny odcinek! Jestem zachwycona tymi instalacjami i oświetleniem. 8O Muzyka też mi odpowiada. Bardzo klimatycznie! Pokazywałam mężowi zdjęcia i dopytywał, kiedy trzeba jechać, żeby załapać się na Gulasz. :lol: 8O Widok zdartych butów mówi sam za siebie: impreza musiała być przednia! :mrgreen: 8)

Fajnie, że Ci się podobało :D
Cała oprawa Goulashu jest fantastyczna, nie tylko oświetlenia - i to wszystko tanim sumptem i rękami samych uczestników i mieszkańców. Kiedyś pokazałam w którejś z relacji moich sąsiadów i ich gości jak przygotowywali informację wizualną dla miasteczka na festiwal...

P8133983.JPG

:papa:

anakin
Niesamowita gra świateł :?:
A piwo?
No cóż...na takiej imprezie trochę głupio by było pić piwo za 10 HRK.

:lol: W kolejnych dniach byłam już bogatsza o doświadczenie :lool:

mchrob
Super zrobione te oświetlenia

To zdjęcie wygląda jak przetworzone w programie graficznym

Może trochę jest, ale w realu i tak wszystko wyglądało nierealnie :D

gusia-s
Katerina napisał(a):
Zamówienie w trakcje realizacji.

Super sprzedawca, dostawa przed czasem :mrgreen:

Hi, hi, ale przez to kurier nie zastał adresata :wink:
Katerina napisał(a):
No...i tak to wyglądało w skrócie - i ja tam byłam, drogie piwo piłam , dużo tańczyłam, espadryle zniszczyłam, trochę obserwowałam, ale żadnej Sodomy i Gomory nie widziałam :lol: 8)

Niby jak skoro byłaś ...

Katerina napisał(a):
w innym stanie świadomości ;)

Albo może widziałam, tylko nie wiedziałam, że to jest to :?: :lool:
Fajna impreza, dobrze że w końcu się na nią wbiliście ... po latach

Bardzo dobrze :D Chyba na długo :wink: :papa:

maslinka
Piękna inicjacja :mrgreen:

Muzyka nawet mi się podoba, ale największe wrażenie robi oświetlenie. Najbardziej jednak chciałabym tam być dla samej atmosfery, którą można poczuć, oglądając Twoje filmiki :D Szkoda, że nie mogę się wyrwać na wakacje we wrześniu...

Aga, ja też nie powinnam być tam we wrześniu :wink:
Oświetlenie robi wrażenie, ale tam, na miejscu - muzyka, która nie porwałaby Cię, gdybyś jej słuchała gdzie indziej - robi się nagle magiczna :) :papa:

piotrf
Kasiu , stało się , wielu zobaczyło i będzie chciało zobaczyć to ( zapewne również brać udział ) na własne oczy tam na miejscu :roll:

No, tak, nie da się "odzobaczyć" :wink:
Będzie to chyba pierwszy przypadek zamawiania gulaszu na ponad pół roku przed konsumpcją :oczko_usmiech:

:mrgreen: Tegorocznym jeszcze poczęstuję :lol:
Świetna impreza i w ciekawej oprawie , dziękuję

To ja dziękuję :papa:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 22.02.2020 09:11

Rzeczywiście ciekawy ten Goulash, a gra świateł bezbłędna.
Ciągle coś nowego w tej naszej Cro.
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 22.02.2020 11:58

Świetna impreza.
Zaskoczyłaś mnie, bo miałem zupełnie inne wyobrażenie tego gulaszowego grania.
Myślałem, że będzie bardziej plażowo-ogniskowo, a tu takie klimaty, kolory i te wizualizacje 8O
Pozazdrościć, ...będzie co wspominać :D

Ps
Gdyby jeszcze etnomuza poszła bardziej w tym kierunku...

...to bym całkiem oszalał :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.02.2020 13:33

Habanero napisał(a):Świetna impreza.
Zaskoczyłaś mnie, bo miałem zupełnie inne wyobrażenie tego gulaszowego grania.
Myślałem, że będzie bardziej plażowo-ogniskowo, a tu takie klimaty

Tak,sam myślałem,że(jak sama nazwa wskazuje),to będzie DISKO
A tu: "etno" - eksperymentalna muzyka łącząca bałkańskie klimaty, orient, reggae, latino, jazz, funk nu cumbia, afro, drum, bas...
Powiem,że bardzo szeroki wachlarz gatunków muzycznych. :arrow:
Jest tam wszystko oprócz :roll:
disco,czyli muzyki goowno-podobnej :oczko_usmiech:
...
Toś mi Katerinko zaimponowała :hearts: :sm:
Masz niezły rozrzut :arrow:
Od muzyki wcześniej wspomnianej,po barok,czy kalasykę :coool:
O reszcie gatunków nie wspomnę :oops:
...
Katerina napisał(a):atmosfera wytworzona wokół wydarzenia przez niektórych lokalsów sugerowała, że to co się tam odbywa można określić krótko... Sodoma i Gomora

Tiaa :roll:
U nas pewno przed takim festiwalem grupa kato-pato zorganizowała by grupę modlitewną o zbawienie dusz jak przed koncertem Behemotha :smo: :oczko_usmiech:

Habanero napisał(a):Gdyby jeszcze etnomuza poszła bardziej w tym kierunku...

...to bym całkiem oszalał :wink:

:smo:
Już nie przesadzaj :lool:
Choć...
Takim czymś też bym nie pogardził...:hearts:

:P :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

ViP 2019 - czyli niezły Gulasz :) - strona 11
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone