Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

ViP 2019 - czyli niezły Gulasz :)

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 11.02.2020 15:46

Piękne jest to, że niektóre miejsca się nie zmieniają :D Chociaż małe zmiany jednak są...

Fajny kot na ogrodzeniu :lol: Żywe kotory też, widzę, że powitały Was w Waszym "chorwackim domu" :D

Kobieta z synkiem, którą obserwujesz od 4 lat, chyba ma zawsze ten sam czarny strój kąpielowy ;)

Pościel tematyczna :mrgreen: A pogačę bym teraz chętnie wciągnęła :D
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 11.02.2020 20:45

No i nareszcie w domu ;)

Katerina napisał(a): ... dotarło do nas, że ta kolorowa brać, a przynajmniej jej połowa pragnie rozbić się na naszym parkingu nad Komiżą na zaaranżowanym - jak co roku - prowizorycznym kempie...
No szkoda, że tylko prowizorycznym :(

Katerina napisał(a): ... I już jesteśmy na Serpentinie ...
Rumunia ma swoją Transalpine i Transfogarską a Vis Transkomiską :mrgreen:

Katerina napisał(a): ... W ogóle nie dziwi mnie, że widzę tę kobietę z synkiem - to rodzina sąsiada - rybaka, która zjeżdża tu na wakacje we wrześniu. Małego widziałam po raz pierwszy, gdy miał pół roku, teraz musi mieć cztery i pół :D ...
Wygląda na to, że w najbliższe wakacje masz szansę obserwować kolejnego półroczniaka ze starszym braciszkiem :wink:
Chyba, że się mylę :mrgreen:

tomekwgurach napisał(a): ... Coś czuję,że moja cepka będzie musiała sobie postać
w tym roku :coool: :hearts: ...
Oczadział 8O
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 11.02.2020 21:30

mchrob
Złośliwa coś jesteś dzisiaj ;)
Coraz bardziej
Ach ten babski humor

:mrgreen: Czy Ty wiesz co wczoraj wyprawiał u nas huragan, czy też inny orkan Sabina? 8O :lol:
Trochę mną targało wewnętrznie i dosłownie :wink:

tomekwgurach
może kiedyś też znajdę takie swoje miejsce na ziemi

Ja w to nie wątpię :D
Takich zdjęć znalazło by się kilkadziesiąt :?: :hut: :coool:

Oj, tam, te zdjęcia z Gulaszu całkiem niewinne są :)

Epepa
Świetna ta Twoja miejscówka. Jestem zauroczona widokiem z balkonu i otoczeniem.

O, tak, nigdy się nie nudzi, mam nadzieję na spędzanie tam urlopów dożywotnio, choć Małż ostatnio zatroskał się, że z powodu postępującego ocieplenia klimatu to otoczenie może zniknąć 8O :roll: :mrgreen:

travel
Małż by mnie zabił jakby musiał tam parkować :roll:

:( To jak On zniesie wizytę na festiwalu :?:
Bo chyba nie odmówisz sobie takiej ? :wink: :oczko_usmiech:
Wystawiam z samochodu na świeże powietrze sadzonki............Po chwili chowam je z powrotem na podłodze Skody, a szyby okrywamy odblaskową folią przeciwsłoneczną.
Muszą tu wytrzymać do jutra, lub dłużej, gdyż dzisiaj nie wybierzemy się wgłąb wyspy, by obdarować nimi znajomych

No mercy , dziewczyno :!:
Ciekawe jakby ktoś Ciebie tak zamknął i przykrył folią

:oops: :oops: To były naprawdę dzielne roślinki ispod Tater :) Jedynie słonecznik trochę ucierpiał :cry:
Wyobrażasz sobie minę Ojdany, gdybym jej to przywlokła na mój balkon??? Pomyślałaby, że się wprowadzamy na zawsze :oczko_usmiech:
No nie to już lekka przesada, on też :?: :!:

Na razie dowiadujemy się o cechach wspólnych :mrgreen:

maslinka
Piękne jest to, że niektóre miejsca się nie zmieniają :D Chociaż małe zmiany jednak są...

Tak, choć obawiałam się większych...Np. tego, że na plaży pod domem powstanie nowy obiekt, bo malutka parcelka "na prodaju" wciąż jest :roll:
Kobieta z synkiem, którą obserwujesz od 4 lat, chyba ma zawsze ten sam czarny strój kąpielowy ;)

:D Tak wyglada. Ja kiedyś tez miałam taki jeden ulubiony - do czasu,aż mi się siateczka zrobiła od siadywania na skałach i szorowania o otoczaki w morzu :oczko_usmiech:
Pościel tematyczna :mrgreen: A pogačę bym teraz chętnie wciągnęła

Tak, fajna pościel , szkoda, że takiej w koi nie miałam :roll: :mrgreen:
A pogačę wolę w tej viškiej wersji, niż komiškiej - bo zawiera slane ribe :D

gusia-s
Katerina napisał(a):
... dotarło do nas, że ta kolorowa brać, a przynajmniej jej połowa pragnie rozbić się na naszym parkingu nad Komiżą na zaaranżowanym - jak co roku - prowizorycznym kempie...

No szkoda, że tylko prowizorycznym

:( Poczekaj, jeszcze kila lat i będą.

Katerina napisał(a):

... W ogóle nie dziwi mnie, że widzę tę kobietę z synkiem - to rodzina sąsiada - rybaka, która zjeżdża tu na wakacje we wrześniu. Małego widziałam po raz pierwszy, gdy miał pół roku, teraz musi mieć cztery i pół :D ...

Wygląda na to, że w najbliższe wakacje masz szansę obserwować kolejnego półroczniaka ze starszym braciszkiem :wink:
Chyba, że się mylę

:oops: Ja tez tak myślałam za drugim i trzecim razem, ale to chyba zły trop :wink:

tomekwgurach napisał(a):
... Coś czuję,że moja cepka będzie musiała sobie postać
w tym roku :coool: :hearts: ...

Oczadział

Od razu mi się skojarzyło...
Góralu, czy Ci nie żaaal??? :lol:
Teraz będę miała wyrzuty sumienia, że może przyczyniłam się do tej zdrady :roll: :wink:
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 12.02.2020 09:07

Katerina napisał(a):
travel napisał(a):Małż by mnie zabił jakby musiał tam parkować :roll:

:( To jak On zniesie wizytę na festiwalu :?:

O tym parkingu nie pisałam w sensie festiwalu .
Chodziło mi głównie o odległość od miejscówki i potencjalne uszkodzenie auta wynikające z ilości i działalności osób które tam przebywają.

Katerina napisał(a):
travel napisał(a):No nie to już lekka przesada, on też :?: :!:

Na razie dowiadujemy się o cechach wspólnych :mrgreen:

Bo określone typy kobiet przyciągają facetów o określonych cechach..... resztę sama sobie dopowiedz :mrgreen:

A pogačę wolę w tej viškiej wersji, niż komiškiej - bo zawiera slane ribe :D

To która w końcu zawiera slane ribe , bo moja Lecija z Komižy poczęstowała nas pogačą ze slanymi ribami :?:
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 12.02.2020 20:36

travel
Bo określone typy kobiet przyciągają facetów o określonych cechach..... resztę sama sobie dopowiedz

Chyba będziesz musiała przedstawić mi swoją interpretację tej teorii przy kieliszku czegoś dobrego :wink:
To która w końcu zawiera slane ribe , bo moja Lecija z Komižy poczęstowała nas pogačą ze slanymi ribami

Kiedyś napisałam:
są dwie wersje pogačy - viška (z Visu) i komiška (jak się domyślacie - z Komiży :oczko_usmiech: )

Ta z Visu to dwa kawałki chleba podobnego do ciabatty przełożone pastą z sardynek (anchois), cebuli, czosnku i pietruszki zielonej.Podobno recepturę przywieźli starożytni Grecy z Syrakuz.
Po kolonizacji Ameryki Południowej Hiszpania rozpropagowała modę na pomidory i z tamtych czasów pochodzi wersja komiška - pasta ,oprócz bardzo słonych sardynek zawiera też sos pomidorowy.

Oczywiście, w tej sardynkowej z miasta Vis też są teraz pomidory. Widocznie Lecija nie jest na tyle lokalną patriotką :wink: , by nie zajadać się višką odmianą pogačy, a może moja Vanja jest po prostu oszczędna :?: :oczko_usmiech:
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 12.02.2020 20:59

Świetna jest ta Wasza miejscówka. Miasteczko z domami na plaży, to
coś pięknego :D Kiedyś miałem na oku podobną w Postirze i już chciałem ją
klepnąć, ale trafiłem, powiem szczerze, że już teraz nie wiem czy lepszą w Sutivanie.
Jednak kamienny domek nie przy a na plaży, to je to :mrgreen:
Hipi-kampery rewelka. Dałbym się jeszcze skusić na taki powrót do przeszłości :D
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 12.02.2020 21:04

tomekwgurach
Ciekawi mnie tegoroczny termin...

28a.jpg

Chyba nie bardzo dbajo :wink: o marketing :roll:
http://www.rota-palagruzona.com/index.p ... enu-item-7

Ale, pewnie już niedługo ogłoszą :) :papa:

P.S. Edit :Skontaktowałam się z nimi - planują początek imprezy na 24ego czerwca, ale to zależy, czy miasto Komiża zaakceptuje termin. Regaty miałyby wtedy potrwać do 28ego.
Ostatnio edytowano 13.02.2020 12:29 przez Katerina, łącznie edytowano 1 raz
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 13.02.2020 10:21

Habanero
Jednak kamienny domek nie przy a na plaży, to je to

To je fantastično :D Wprawdzie co drugi domek w Komiży to dom w ruinie :) , ale klimat jest.
Z przerażeniem myślę, że gdyby konflikty prawne zostały nagle ucięte jak nożem, to oblicze Komiży, i wielu chorwackich miasteczek zmieniłoby się w krótkim czasie, a pierwsza brzegowa zyskałaby "wille" podobne do tych przy Jadrance - choć może majtkowy róż elewacji i tralki nie są już [i]trendy[/i].
Problemy z wieloma "pustostanami" w Cro polegają głównie na tym, że prawo własności podzielone jest między licznych spadkobierców , a ci często rozsiani są po świecie i trudno im się dogadać w kwestii zarządzania ojcowizną.
Hipi-kampery rewelka. Dałbym się jeszcze skusić na taki powrót do przeszłości

Konradzie, kiedy , jak nie teraz :wink: Zapuszczaj "hery" i jedź między kampery :oczko_usmiech: :papa:
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 14.02.2020 01:27

Odcinek 5 - Geo Vis

Rano decydujemy jechać na naszą ulubioną plażę - to już trzeci dzień w Chorwacji, więc pora na typowe wakacyjne zajęcia.

Na parkingu względnie pusto - większość hipisów już zapewne gulaszuje na plaży Kamenice.

IMG_20190912_110844.jpg

Jak wiecie, Vis zyskał niedawno miano Geoparku - brzmi dumnie - projekt został powitany przez mieszkańców z radością i nadzieją na pojawienie się nowych możliwości...zarobkowych.
Co to oznacza istotnie - zdradził nam kapitan Darko, z którym niedługo popłyniemy w rejs.

Na razie jednak nie znamy ciemnej strony wpisania archipelagu viskiego na listę geoparków światowych.
Zaraz pojedziemy do miejsca, w którym dokonam prawdziwych geo - odkryć :)

IMG_20190912_110728.jpg

Uvalę Rudą koło Rukavca pokazywałam wielokrotnie w poprzednich relacjach - upodobaliśmy ją sobie ze względu na kolor wody i odosobnienie, które zapewnia...

IMG_20190915_133115.jpg

IMG_20190917_144020_1.jpg

IMG_20190917_144731.jpg

IMG_20190912_142409.jpg

IMG_20190912_114737.jpg

...przynajmniej przez pierwszą godzinę :roll:

Potem przypływa jeden jacht...

IMG_20190915_122556.jpg

...i drugi...

IMG_20190912_124802.jpg

Ten mniejszy podpływa za chwilę dość blisko nas - jakaś męska wyprawa, bo sami faceci na pokładzie.
Raj...utracony :wink:

Płyną kolejne?? Nie, mijają uvalę, kierują się w stronę Srebrnej.

IMG_20190917_144356.jpg

Przymykam oko, mam zamiar popaść w letarg, ale nie da się.
Towarzystwo na pokładzie obok jest bardzo hałaśliwe, a do tego powodują ten hałas w języku polskim :x

Szczyt szczytów nastąpił, gdy usłyszałam gromkie:

"Rysiek, zrzucamy szambo?"
8O 8O

W mojej uvali :?: :evil:

Małż wstał z maty i wskoczył do wody. Zdziwiłam się, bo przed chwilą pływał :roll:

Podpłynął do rodaków i powiedział :
"Panowie, przychodzimy na tę plażę od lat, ostatnio coraz więcej łódek tu przypływa, ale takiej siary nikt tu jeszcze nie robił"

"Panowie" w lekkim szoku, bardzo przepraszali i od tej pory znowu jest względnie cicho.

Robię sobie selfie...Dziewczyny na pewno pamiętają z dzieciństwa takie papierowe laleczki które "ubierało się" w papierowe ubranka ??

IMG_20190917_143044_2.jpg

:lol: Ale się namęczyłam próbując ubrać swój cień. Jakbym nie stanęła to cień i tak nie chciał się wpasować :oczko_usmiech:

Ponieważ prywatności już tu nie mamy (przypływa jeszcze kilka jachtów) , to przemieszczamy się na drugą stronę zatoczki, żeby odbyć tradycyjny spacer po skałach.

Po drodze widzę dużo ciekawostek tego typu...

IMG_20190912_143905.jpg

IMG_20190912_173409.jpg

Te skamieliny to pozostałości prehistorycznych skorupiaków, których muszle współutworzyły skalne podłoże terenów wokół wsi Rukavac.

Pisząc poprzednią relację zadałam sobie sporo trudu próbując dociec skąd wzięła się nazwa uvali - Ruda.
Po żmudnym przekopaniu internetu napisałam to - jeszcze raz przytoczę :

"Kolejna ciekawostka, którą muszę podzielić się z miłośnikami Visu...
Etymologia nazwy Uvali Ruda - mojej ulubionej..

Nie ma ona nic wspólnego z kolorem - często zrudziałej od suszy makii, tylko z organizmami morskimi żyjącymi w tych wodach przed milionami lat - rudists cretaceous, czyli, po polsku rudysty -" wymarły rząd małży zaliczanych do Heterodonta, żyjący w jurze i kredzie"... :D

RUDISTS.jpg

Przed tym okresem wokół dzisiejszego Rukavca było multum piaszczystych wysepek, które przypominały te na Hawajach...W wyniku przekształceń geologicznych ten piasek zmieszał się z wapieniem pochodzącym z muszli rudystów i utworzył skały tworzące dziś wybrzeża Visu po tej stronie wyspy.
Podobno jest tu najwięcej odcisków skalnych pokazujących jak niektóre z tych stworzeń wyglądały.
"

Wyobraźcie sobie co pomyślałam, gdy na plażyczce , z której zaraz mamy wspiąć się na piękne formacje skalne zobaczyłam nowość - tablicę informacyjną Geoparku...musieli w tym roku postawić.

IMG_20190916_151614.jpg

:roll: :evil: To po co ja się tak napracowałam :oczko_usmiech:

Jest tych rudystów tutaj tyle 8O i do tego z ręki jedzą :lol:

IMG_20190916_154415.jpg

IMG_20190916_154531.jpg

Idziemy w prawo od Rudej - w stronę zatoki Malo Travna .

IMG_20190916_155406.jpg

IMG_20190916_160130.jpg

Uwielbiam to miejsce, mogę tak iść godzinami, ale czasem trzeba się ochłodzić.

Kąpiel tutaj, a raczej wejście do wody nie należy do łatwych, ze względu na sakramencko ostre skały przy brzegu. Autorka jednej z forumowych relacji nazwała kiedyś szorstkie podłoże w Sutivanie na którym plażowała - rysodupnikiem :) , choć moim zdaniem powinno na to się mówić duporysnik :oczko_usmiech:
Musielibyście widzieć ten tutejszy duporysnik :wink: Zdjęć nie zrobiłam, bo bałam się rozpraszać stojąc na nim.

Są też momenty, gdzie płaskie kamienie towarzyszące tym ostrym są bardzo śliskie - upadek grozi poważnymi ranami, ale są też miłe, naturalne "baseniki" - zagłębienia w podłożu do których co chwilę napływa wraz z falami świeża woda.

IMG_20190916_162020.jpg

Tak sobie leniwie spacerując cały czas szukamy rudystów :)

IMG_20190916_170041.jpg

Ale to co znaleźliśmy potem spowodowało, że zbieraliśmy szczęki z tych kamieni 8O

IMG_20190916_162917.jpg

IMG_20190916_162930.jpg

IMG_20190916_162939.jpg

To były całkiem duże kręgowce, nie jakieś tam rudysty - mięczaki.

Odciski te znajdowały się tylko na ciemnych warstwach skał - tych leżących poniżej jasnych - geolog, czy paleontolog na pewno miałby tu badawczy wypas.
Jest tego więcej ...

IMG_20190916_163023.jpg

IMG_20190916_163008.jpg

IMG_20190916_162956.jpg

Na tym ostatnim zdjęciu moim zdaniem odcisnęła się jakaś škarpina (skarpena), a nawet dwie 8O
...czyli ten szkaradny drapieżnik :lol:

images.jpg

Ponieważ zdążyliśmy mocno zgłodnieć ( odciski owoców morza trochę pomogły napadowi apetytu :oczko_usmiech: ), to zarządziliśmy odwrót, ale obiecujemy sobie jeszcze tu wrócić za kilka dni.

W Rudej jest już około 8miu jachtów :roll: To niby nie tak wiele, ale w 2014 i 2015 nic tu nie kotwiczyło.

IMG_20190916_174328.jpg

Namawiam małżonka, by zapomniał na chwilę o głodzie i pojechał ze mną zobaczyć Bili Bok - skały obok plaż Srebrna i Tepluš, bo popołudniowe słońce musi tam dawać ładne światło.

Tu wdarł się w kadr pewien wędkarz - samotny człowiek i horyzont...

IMG_20190912_173447_LI.jpg

Nie będziemy płoszyć mu ryb :wink:
Jedziemy kawałek dalej - na koniec tego cypla.( Polecam dojście tam piechotą, bo o mało nie uszkodziliśmy podwozia na wystających z szutru ostrych kamieniach)

IMG_20190912_160200.jpg

Stąd mamy widok na wysepki Ravnik(z Zieloną Grotą) i Veli Budihovac, oraz kolejną porcję skał.

IMG_20190912_173959.jpg

IMG_20190912_174005.jpg

IMG_20190912_175347.jpg

Tu wpadam na taki pomysł...

IMG_20190912_175058.jpg

Łoże fakira musi dawać właśnie takie odczucia :lol: Położenie się na tym duporysniku zajęło mi 5 minut, i tyle samo powstanie z niego :oczko_usmiech:

Jeszcze tylko z(Vis) ze skał :P

IMG_20190912_175112 (2).jpg

I wracamy starą drogą do Komiży.

Na rozstaju dróg jest takie miejsce.

IMG_20190912_181619.jpg

IMG_20190912_181913.jpg

W tym wybudowanym dwa lata temu przybytku znajduje się warzywniak i winiarnia.

Nas przyciągnęły arbuzy :D

IMG_20190912_181507_1.jpg

IMG_20190912_181518.jpg

IMG_20190912_181527.jpg

Jest tu więcej reliktów minionej epoki...

IMG_20190912_181340.jpg

IMG_20190912_181347.jpg

BTW, to był najdroższy arbuz, jaki kiedykolwiek nabyłam.
Nie pamiętam ile ważył, ale wyszło nam,że kosztował ...40 złotych 8O :roll:

Poruszyliśmy kwestię cen arbuzów na Visie po kilku dniach z Kapetanem Darko - ale o tym - w swoim czasie :)

W Komiży, wracając z parkingu zobaczyliśmy nieopodal "naszego" domu to...

IMG_20190918_125351.jpg

Nawet chcieliśmy to podrzucić hipisom na kemp :wink:, ale głód wziął górę nad szlachetnymi pobudkami :mrgreen:

P.S.Dzisiaj Walentynki :D , więc na zakończenie geo - odcinka - puno srca - dla zakochanych już teraz i kiedyś tam .

IMG_20191009_133318 (1).jpg

:smo: :papa:
Ostatnio edytowano 21.02.2020 00:26 przez Katerina, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.02.2020 08:16

Cudny odcinek ze wspaniałymi fotografiami, :idea:
Mnie urzekło to zdjęcie
szkoda,że nie ma go w kalendarzu :roll:
IMG_20190916_170041.jpg

Katerina napisał(a):
.Dzisiaj Walentynki :D , więc na zakończenie geo - odcinka - puno srca - dla zakochanych już teraz i kiedyś tam .

:hearts:
To może do tych src dorzucę moje :arrow:
Tatrzańskie :coool: :hearts:
Screenshot_20200214-081350_1.jpg

:papa:
Magda O.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magda O. » 14.02.2020 08:31

To ja z okazji Walentynek dorzucam nie kamienne, a ostrygowe serce z restauracji w Stonie :papa:

Ston.jpg
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 14.02.2020 08:43

tomekwgurach napisał(a):Mnie urzekło to zdjęcie
IMG_20190916_170041.jpg

:lol:

Myślę, że jako plakat nad łóżkiem też mogłoby służyć. Pomiędzy Sandrą i Sabriną ;).
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.02.2020 09:57

Trajgul napisał(a):
Załącznik IMG_20190916_170041.jpg nie jest już dostępny

Myślę, że jako plakat nad łóżkiem też mogłoby służyć. Pomiędzy Sandrą i Sabriną ;).

:roll:
Jedyny plakat jaki miałem jakieś 33 lata temu to ten 8)
res_cbbaa20a2f8054cbf6c8de71f9987dc7_full.jpg
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 14.02.2020 10:49

Ależ pędzisz z tą relacją 8O 8O

Katerina napisał(a):Na parkingu względnie pusto - większość hipisów już zapewne gulaszuje na plaży Kamenice

A niedawno pisałaś ,że na Kamenicy w dzień podczas festiwalu jest mało ludzi :roll:
Chyba przyjadę na Vis 14-go zamiast 7-go :?

Jak wiecie, Vis zyskał niedawno miano Geoparku

Pisz jak najwięcej , a ja u siebie tylko zdjęcia powrzucam :mrgreen:

Szczyt szczytów nastąpił, gdy usłyszałam gromkie:

"Rysiek, zrzucamy szambo?"
8O 8O

Tragedia jakaś :!: :!: :twisted: :twisted: :twisted:
I szacun dla małża Twego :smo:

Robię sobie selfie...Dziewczyny na pewno pamiętają z dzieciństwa takie papierowe laleczki które "ubierało się" w papierowe ubranka ??

Oj zapomniałam już o tym. Ale to była super zabawa - sama robiłam takie ubranka :D

Te skamienieliny to pozostałości prehistorycznych skorupiaków, których muszle współutworzyły skalne podłoże terenów wokół wsi Rukavac.
Ale to co znaleźliśmy potem spowodowało, że zbieraliśmy szczęki z tych kamieni 8O
To były całkiem duże kręgowce, nie jakieś tam rudysty - mięczaki.
Odciski te znajdowały się tylko na ciemnych warstwach skał - tych leżących poniżej jasnych - geolog, czy paleontolog na pewno miałby tu badawczy wypas.
Jest tego więcej ...

Niesamowite 8O
Będę tam krążyć na 100% :hut:

Ps. Czytając ten odcinek naliczyłam , że miałaś ze sobą 3 pary butów ico najmniej z 5 sztuk różnej odzieży 8O :lol:
A te klapki na koturnie -jak znalazł do łażenia po skałach :mrgreen:
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 14.02.2020 11:06

Trajgul napisał(a):
IMG_20190916_170041.jpg

Dobrze, że Katerina zna się na żartach 8)
:evil: :evil: :roll:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

ViP 2019 - czyli niezły Gulasz :) - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone