Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Villa Polonia - wyspa Brać (Bol)

Apartament czy hotel? Ile to kosztuje, co warto wybrać, na co zwracać uwagę. Jeżeli szukasz odpowiedniego miejsca noclegowego, pisz tutaj. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Regulamin działu
Prosimy nie umieszczać w tym dziale żadnych postów zawierających treści, które mogą zostać uznane za reklamę. Moderatorzy zastrzegają sobie prawo do usunięcia postów w tym dziale bez podania przyczyn - proszę nie wysyłać następnych postów z pytaniem "co się stało z moim wątkiem". Nieprzestrzeganie powyższych postanowień grozi banem.

[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rafal_P
Podróżnik
Villa Polonia - wyspa Brać (Bol)

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafal_P » 02.03.2008 21:38

Witam,
czy ktoś może coś powiedzieć o tych apartamentach?

Pozdrawiam,
Rafał
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 03.03.2008 12:44

Tak. Opcja SZUKAJ
Rafal_P
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafal_P » 03.03.2008 18:25

Nie bądź taki mądry, na każdym forum takich mądrali jest sporo co nic do powiedzenia nie mają, ale się odzywają.

Zanim napisałem posta szukałem hasła Villa Polonia i nic wartościowego nie znaleziono, więc napisałem posta.

Bardzo będę wdzięczny za wartościowe informacje, nabijaczom liczników dziękuję.
avensis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) avensis » 03.03.2008 19:23

Ja tez tam planuje jechac na poczatku czerwca na pare dni i chetnie bym przeczytał kilka opini o tym pensjonacie. Podobno nie jest stamtad daleko do plazy Zloty Rog.
pierzaczek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pierzaczek » 04.03.2008 07:42

ojej ale sie ludzie denerwują. Primo - Plumek jest Kobietą (nie mylić z Kopernikiem w Seksmisji :D ). Sekundo - Opcja "szukaj" na tym forum nie dziala jak Google lecz jak sie podrązy tematy w szukajce nawet potrafi pomóc. Tertio - sadzac z ilosci postów twoich - 10 nie jestes pierwszy raz na forum- wiec zakładam ze umiesz sie po nim poruszać a cierpliwość tu tez wskazana bo czasem odpowiedz nawet i po tygodniu sie może pojawić. Miłego dnia. Pozdro
j_w
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) j_w » 04.03.2008 08:45

Byłem na wyspie Brać oraz Hvar..hmmm nie wiem co takiego jest fajnego w tej wyspie. Jedynie co mi sie podobało to promenada z granitu wzdłóż której powstały domki z apartamentami. Nie doszłem do złotego rogu i nie żałuję. Znajomi doszli tam nic ciekawego kupa ludzi i "drorzuzna". W połowie drogi na ten cypel próbowaliśmy popływać i nurkować. Zero szans ..co chwile przepływały koło ciebie małe łódki i stateczki z turystami. woda nie zaciekawa i dużo ludzi wkoło (sierpień 2007). A jedno co mnie zaciekawiło to pare samochodów które leżały na dnie skarpy na zakręcie. Wiele zakrętów nie ma barierek zabezpieczających.
Bardziej mi się podobał Hvar. Jest bardziej "urokliwy' ale drogi ma gorsze od wyspy Brać.
Bogusław Marinković
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bogusław Marinković » 11.03.2008 17:45

Rafal_P napisał(a):Witam,
czy ktoś może coś powiedzieć o tych apartamentach?

Pozdrawiam,
Rafał

Proszę- po zmianach dokonanych na stronie internetowej zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link myślę, że jest teraz bardziej przejrzysta, a o urokach całej wyspy oraz miejscowości BOL niech "powiedzą same zdjęcia. Pozdrawiam-
asikx&rafikx
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx&rafikx » 11.03.2008 18:58

j_w napisał(a):Byłem na wyspie Brać oraz Hvar..hmmm nie wiem co takiego jest fajnego w tej wyspie. Jedynie co mi sie podobało to promenada z granitu wzdłóż której powstały domki z apartamentami. Nie doszłem do złotego rogu i nie żałuję. Znajomi doszli tam nic ciekawego kupa ludzi i "drorzuzna". W połowie drogi na ten cypel próbowaliśmy popływać i nurkować. Zero szans ..co chwile przepływały koło ciebie małe łódki i stateczki z turystami. woda nie zaciekawa i dużo ludzi wkoło (sierpień 2007). A jedno co mnie zaciekawiło to pare samochodów które leżały na dnie skarpy na zakręcie. Wiele zakrętów nie ma barierek zabezpieczających.
Bardziej mi się podobał Hvar. Jest bardziej "urokliwy' ale drogi ma gorsze od wyspy Brać.

Bo na Braci najmniej ciekawym miejscem jest właśnie miejscowość Bol o której piszesz. Najbardziej zatłoczona, głośna i skomercjalizowana.
Wzdłuż wybrzeża tłok w wodzie i na lądzie a plaża Zlatni Rt w kwestii tłoku konkuruje tylko z paskudną Lovreciną znajdującą się po przeciwnej stronie wyspy.
Ale jest mnóstwo ślicznych małych miasteczek z klimatem: Pucisca, Splitska, Milna, Sutivan. Kilka wiosek z ciszą i spokojem jak Povlja i Sumartin. Ciekawe miejsca wewnątrz wyspy - Vidova Gora, Skrip, Nerezisca, Donji Humac, Lozisca.
Można znaleźć ustronne dzikie plaże i uniknąć tłumu w wodzie i na plaży.
Drogi widokowe - wspomniana przez ciebie droga do Bol ale i fenomenalna i pokręcona droga z Praznice do Puciscy, czy droga do Milny.
Wyspa Brac jest bardzo ciekawa mimo, że mniej rozreklamowana niż Hvar.

Pozdrawiam,
Aśka
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 11.03.2008 21:36

asikx&rafikx napisał(a):Bo na Braci najmniej ciekawym miejscem...

Ale to nie jest ta BRACIA, tylko ten BRAČ...
asikx&rafikx
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx&rafikx » 12.03.2008 08:57

Plumek napisał(a):

Dlatego że Otok to r.m. to i Brač jest r.m.?
Bo nie ukrywam ja jakoś po "polacku" sobie odmieniłam
ta wyspa - to ta Brač

Czy "na Braču" będzie OK?

Pozdrawiam,
Aśka
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 12.03.2008 10:34

asikx&rafikx napisał(a):
Plumek napisał(a):

ta wyspa - to ta Brač

Pozdrawiam,
Aśka

Nooo nie wiem :) Ale chyba nie dlatego, że ten otok.

Ten Hvar, ale ta Korčula :)
avensis
Croentuzjasta
pytanie

Nieprzeczytany postnapisał(a) avensis » 13.03.2008 16:51

Śledze ten temat i chciałbym spedzic w tej willi kilka dni. Moze ktos wie jakie ceny są na poczatku czerwca i czy mozna liczyc na luzy na plazy w tym terminie.
Za informacje dziekuje.
J@nek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) J@nek » 13.03.2008 17:35

Plumek napisał(a):
asikx&rafikx napisał(a):
Plumek napisał(a):

ta wyspa - to ta Brač

Pozdrawiam,
Aśka

Nooo nie wiem :) Ale chyba nie dlatego, że ten otok.

Ten Hvar, ale ta Korčula :)

Plumek! Bój się Boga! Ten Hvar????
Byłem tam. Tam jest tak pięęęęęęęknie, że to nie może być "ten"
To musi być ONA :lol:
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 15.03.2008 13:45

asikx&rafikx napisał(a):
Plumek napisał(a):

ta wyspa - to ta Brač

Pozdrawiam,
Aśka

Wiem, że to nie miesce na tego typu "marudzenie", ale skoro już tutaj właśnie temat "sam wypłynął", to może warto...

Oj, Asiu, a na takiej samej zasadzie nasze rodzime Wolin i Uznam (jako wyspy) miałaby być rodzaju żeńskiego? Ta Wolin i ta Uznam?????? cyba raczej nie. Widzisz, nie bardzo to "działa".

Pamiętajmy, że język chorwacki jest jęzkiem słowiańskim, zatem zachwowuje się podobnie jak i inne języki tej rodziny (także i polski).
Dlatego zaczęcam do szukania analogii z j.polskim. To naprawdę łatwe.
W kwestii rzeczowników (ich rodzaju) język chorwacki jest zbliżony do polszczyzny:

- rzeczowniki rodzaju męskiego
kończą się przeważnie na spółgłoskę

(mjesec, grad, muškarac, Brač, Dubrovnik, Split, Zagreb, Pelješac, Mljet, Krk, Pag, Hvar, Rab, Vir, Vis, Bol, Orebić)
czyli dokładnie jak w j.polskim

- rzeczowniki rodzaju żeńskiego
zakończone są przeważnie na -a

(žena, djevojka, kćerka, Korčula, Dubovica, Krka, Makarska, Rijeka, Pula, Podgora, Opatija)

- rzeczowniki rodzaju nijakiego
przeważnie zakończone na -o lub -e

(Čiovo, Šćedro, Biševo, Lastovo, Zečevo, Ploče, Bogomolje).

Oczywiście to duże uproszczenie; nie bez powodu używałam słowa "przeważnie"... ( nie o to chodzi, by zagłebiać się w szczegóły) ale dla przeciętnego Cromaniaka to wystarczy.

Może tylko warto dodać, że (podobnie jak w rosyjskim) rzeczowniki zakończone na -o, -e pochodzenia obcego np.: radio, auto, dosje, Getro wbrew pozorom są rodzaju męskiego.

I jeszcze jedno, drodzy Cromaniacy.
Nie bójmy się odmieniać nazwy chorwackich miejscowści. Chorwacki to język fleksyjny tak samo jak i j.polski.
Wszyscy bez wyjątku prawidłowo odmieniają przez przypadki nazwy dużych miast np.: Split, w Splicie, do Splitu itd. Super.
Gorzej nieco z odmianą nazw własnych mniejszych miasteczek i osad. Ale gorąco zachęcam; nieco wiecej odwagi! Róbmy to zgodnie z zasadami naszego ojczystego języka:

wyraźnie odprzymiotnikowe:
Makarska - w Makarskiej
Vrboska - w Vrboskiej
Milna - w Milnej
Promajna - w Promajnej
Baška Voda - w Baškiej Vodzie
(podobnie jak Biała - w Białej)

Murter - w /na Muterze
Trogir - w Trogirze, do Trogiru
Hvar - w Hvarze, na Hvarze, do Hvaru
Zadar - w Zadarze (Zadrze)
Supetar - w Supetarze (Supetrze)
Šćedro - (płyniemy) na Šćedro, (wypoczywamy) na Šćedrze
(podobnie jak wór- w worze)

Živogošće - w Živogošćiu
Primošten - w Primoštenie

Pelješac - na Pelješcu
Sućuraj - w Sućurju, do Sućurja
Ivan Dolac - w Ivan Dolcu
Karlovac - w Karlovcu
(Włocławek - we Włocławku, Bolesławiec - w Bolesławcu)

Orebić - w Orebiću
Drvenik - w Drveniku
Rovinj - w Rovinju
Umag - w Umagu

Seget - w Segecie
Molunat - w Molunacie
(Łańcut - w Łańcucie)

Pozdrawiam serdecznie
asikx&rafikx
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx&rafikx » 15.03.2008 16:41

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Oj, Asiu, a na takiej samej zasadzie nasze rodzime Wolin i Uznam (jako wyspy) miałaby być rodzaju żeńskiego? Ta Wolin i ta Uznam?????? cyba raczej nie. Widzisz, nie bardzo to "działa".

Hehehe z Wolin i Uznam to szczerze mówiąc zawsze mam wrażenie, że to jest "to Wolin" i "to Uznam" :)

A ogólnie :oops: :oops: :oops: strasznie się zawstydziłam :(
Jakąś widać mam zaćmę gramatyczną - i że chorwacką to jeszcze rozumiem, ale w tym wypadku to chyba i polska mnie dopadła.

Ale dzięki Kasiu za szczegółowe wytłumaczenie.
Postaram się spamiętać.

Aśka
PS. Najbardziej mi nie pasuje gubienie samogłosek Peljesac - Peljescu, Karlovac - Karlovcu. Jakoś to "a" mi tam zostaje mimowolnie i zawsze mam Peljesacu i Karlovacu. Nie wiem dlaczego. Może ten Włocławek i Bolesławiec do mnie przemówią :) :) :)
Następna strona

Powrót do Apartamenty, hotele, pokoje