Hm... Kupiłam kamerę video. Z myślą kręcenia filmików w Cro i zamieszczania ich na YouTube oraz na stronach www - żeby sobie ludziska pooglądać mogli
Weszłam do sklepu, pokazałam palcem, że chcę "TO". No i mam. Jedyne, co mi facio w sklepie przebąknął, to to, że owo ustrojstwo jest FullHD (nieważne, że TV nie mam - może kiedyś będę mieć?). Małe to jest, lekkie, mieści się do plecaka ze sprzętem foto, zapisuje na kartach SD, ma 20x optyczny zoom, no i to FullHD.
No a teraz mam problemik
Nagrałam sobie jakiśtam filmik w parku i chciałam przetestować wrzucanie na YouTube tego obrazu HD, bo ponioć można. I się zaczęło! Konwersja w programie załączonym do kamery nie daje obrazu HD na YouTube i w dodatku robi czarną grubą obwódkę.
Zaczęłam więc szperać w necie i testować różne inne programy (darmowe). Efekt kiepski. Albo jakość przekonwertowanego pliku jest do niczego, albo jest zadowalająca, ale przy przesyłaniu na YouTube wywala błąd i cześć pieśni. Pliki, jakie dostaję z kamery, to .mts. Wyczytałam gdzieś, że jedyne HD, jakie daje się oglądać na YouTube, to pliki .mov. Prawda to?
Może ktoś obeznany w temacie się tu powymądrzać?
P.S. Pomoc zamieszczona tutaj niewiele mi daje...