Victoria, BC do Toronto, ON - gdzie po drodze zobaczyć zorzę
napisał(a) JaxsonIan » 20.08.2020 09:43
Cześć chłopaki! W zeszłym tygodniu spontanicznie wrzuciłem rodzinę do samochodu i zacząłem jeździć z Toronto na wyspę Vancouver. Spędziliśmy tutaj najlepszy czas! Ale w drodze powrotnej nie chcemy widzieć tego samego i myśleliśmy o podjechaniu na północ przed przejazdem (na przykład przejedź przez Edmonton zamiast Calgary).
Słyszeliśmy, że w niektórych miejscach, takich jak Park Narodowy Jasper, można obserwować zorzę polarną, ale niekoniecznie są to dobre miejsca. Chcielibyśmy nawet dodać jeden lub dwa dodatkowe dni do naszej wycieczki, gdybyśmy mieli pewność, że ich zobaczymy (zastanawialiśmy się nad Yellowknife?).
Myślę, że moje pytania to:
Jakie jest prawdopodobieństwo zobaczenia zorzy polarnej w przyszłym tygodniu z Edmonton, parków narodowych Jasper / Banff lub gdziekolwiek indziej w Albercie / Saskatchewan?
Jeśli nie gdziekolwiek w górze, to jak daleko na północ musiałbym jechać, aby mieć dość pewną szansę zobaczenia zorzy polarnej? Chociaż mamy czas, aby pojechać gdzieś jak Yellowknife, jest tak na uboczu, że chcielibyśmy mieć pewność, że zobaczymy ich nawet, zanim wyruszymy (lub przynajmniej zalecenie, co jeszcze tam robić haha ).
Byłoby wspaniale, gdyby ktoś inny odbył już tę przejażdżkę wcześniej i ma radę lub może polecić dobre miejsca do zobaczenia! Mamy ze sobą naszą 4-letnią córeczkę, więc mile widziane byłyby również zajęcia rodzinne. Dziękuję bardzo wszystkim.