Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

VI3

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Yankee
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yankee » 24.08.2018 09:46

Tyle ze ja kupiłem sobie auto na lata a nie na jeden sezon i na szrot:-)
A tak z innej beczki, jak już przeszliśmy płynnie na samochody to widział ktoś gdzieś na wyspie myjnię ręczną samoobslugową?:-) Wiem że może to wydawać się śmieszne ale nie lubię jeździć usyfiałym autem. Jeszcze mam pełno martwych świadków z trasy do Chorwacji.
Yankee
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yankee » 27.08.2018 09:39

W kwestii wypożyczalni kajaków na plaży Teplus mogę dodać z własnego doświadczenia kilka groszy. Pewne małżeństwo wypożyczyło sobie 2 kajaki. Na jednym płynęła mama z dzieckiem a na drugim mąż. Po 45 minutach przyholowali ich motorówką, gdyż prawie się utopili. Kajak był dziurawy i nabierał wody.
Wpadłem na pomysł, żeby sobie pożyczyć SUPa bo od roku tak się łamałem nad jego kupnem i może bym się przekonał do tego zakupu. Oczywiście na plaży mają dwa SUPy do wypożyczenia więc poszedłem tez to uczynić. Pan powiedział 100 kuna za godzinę. Drogo pomyślałem, tym bardziej, że kolega w Primosten płacił 50 KN. No ale trudno. Dałem tę stówę i idę po SUPa ... szukam wioseł ale leżą tylko dwa połamane i jakieś krótkie do pontonu, który także zdechły leży sobie obok. Poszedłem do obsługi z pytaniem o wiosło. Pan najpierw udawał że czegoś szuka a następnie wzruszył ramionami i powiedział że na początku sezonu ktoś im połamał wiosła i nie mają ale mogę sobie wziąć od kajaka albo to dla karłów z pontonu. Obsługa beznadziejna. Porażka jakaś.

Z konobą tez miałem przygodę :-)
Trafiliśmy na ciekawie zlokalizowaną konobę Pesa w Podhumlje. Zamówiłem jagnięcinę spod peki na następny dzień. Po przyjechaniu okazało się że zaszło jakieś nieporozumienie i pani która miała to przygotować anulowała to zamówienie (skreśliła). No ale ok, jak już siedzimy to coś zamówimy. Pan zaproponował jagnięcinę z grilla. Po godzinie oczekiwana na danie dostaliśmy dwa talerze, jeden z "mięsem" a drugi z warzywami.
Warzywa to było po plasterku papryki czerwonej i białej na głowę a do tego bakłażan i cukinia. jedno z tego było utopione w oleju i tłuste jak cholera.
Mięso było jak ze starego barana. Twarde, gumowate i okropnie tłusto żylaste. Ledwo dało się tam coś wytargać do zjedzenia.

Tak, że ostrzegam, omijać wielkim łukiem konobę Pesa.

Nie ma to jak pizza :-)
Swoją drogą czy tylko na Vis są takie absurdalne ceny że za pizzę trzeba zapłacić 80-90 kun czy może to już chorwacki standard ?
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 03.09.2018 09:32

Ciekawe rzeczy piszesz. Ja w Podhumlju nigdy nie jadłem, nie przypominam sobie w ogóle żadnej konoby tam. Patrzę teraz na GSV na skręt do tej konoby ze 117 i faktycznie nie jarzę, ale ja tam nawet nigdy nie skręciłem. Za pierwszym razem na Visie (2013) skręciliśmy tylko do właściwego Podhumlja, tam trochę bliżej Komiży i kupowaliśmy wino (niezbyt dobre).

Z wypożyczalnią na Teplusiu też słabo. W 2017 korzystałem z wypożyczonego tam kajaka, bezproblemowo. No ale całość wizerunku się liczy. Kasując stówkę za godzinę (65 złotych!), mogliby te wiosła ze Splitu sprowadzić...

Co do pizzy, to kojarzę z Visu ceny 60-70 kun (Zadruga, Charly's). W tym roku na Lastowie płaciliśmy 40-50 za dużą (która jednak taka duża nie była - dziecko lvl 11 pochłaniało ją bez problemu).
Yankee
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Yankee » 03.09.2018 14:41

Marsallah napisał(a):Co do pizzy, to kojarzę z Visu ceny 60-70 kun (Zadruga, Charly's). W tym roku na Lastowie płaciliśmy 40-50 za dużą (która jednak taka duża nie była - dziecko lvl 11 pochłaniało ją bez problemu).

Takie ceny to obecnie na Visie chyba by były za samo ciasto :-) Standardowa cena to minimum 80kun a Pizza Karijola w restauracji Karijola to 95 kun :-) Lecą ostro... ale właściciel mojego apartamentów powiedział, że nawet w zimie jakbym zamówił pizzę to tyle samo zapłacę. Maja tam stałe ceny.
Jak nakręcą trzeci odcinek tego mamma mia to za pizzę trzeba będzie dać 150KN :-)
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 04.09.2018 07:19

Yankee napisał(a):
Marsallah napisał(a):Co do pizzy, to kojarzę z Visu ceny 60-70 kun (Zadruga, Charly's). W tym roku na Lastowie płaciliśmy 40-50 za dużą (która jednak taka duża nie była - dziecko lvl 11 pochłaniało ją bez problemu).

Takie ceny to obecnie na Visie chyba by były za samo ciasto :-)

Nie, takie są ceny - sprawdzałem je w necie zanim Ci odpisałem (chyba, że mają nieaktualne - sam w tym roku nie mogłem tego sprawdzić). 60-70 Kn to viski standard za pizzę. Zresztą ceny włoskich placków są akurat najbardziej zbliżone w Chorwacji do realiów polskich, czyli ok. 30 zł za pizzę 32 cm. Może to Karijola jest droga :?:
Roksana.concept
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roksana.concept » 13.01.2021 14:42

Dzień dobry, czy będzie relacja Vis IV :)?
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 13.01.2021 23:01

Roksana.concept napisał(a):Dzień dobry, czy będzie relacja Vis IV :)?

Jeśli będzie to pod koniec lata, albo na jesieni :wink:
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 17.02.2021 13:32

Katerina napisał(a):
Roksana.concept napisał(a):Dzień dobry, czy będzie relacja Vis IV :)?

Jeśli będzie to pod koniec lata, albo na jesieni :wink:

Ano. Dzięki, Katerina, za wyręczenie mnie.

Choć nie wiem, czy będzie - z Hvaru w 2019 nie pisałem - nie wiem, czy aż tak mnie ogrom tej wyspy zestawiony z niewielką procentową jego penetracją przez nas tak poraził, czy też po prostu mi się znudziło... :?:

Ale IVis będzie specyficzny, bo raz, że po rocznej przerwie od crowakacji w ogóle, to jeszcze pierwszy raz na nowej kwaterze - w samej Komižy...Zobaczymy późnym latem/wczesną jesienią :papa:
Poprzednia strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone