Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Velebit + Plitvicka jezera

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 28.04.2010 21:38

Interseal napisał(a):Co prawda wrzuciłeś kilka zdjęć do mojej relacji, jednak chętnie zobaczę jeszcze więcej z pasma Bojinac.

Będzie, jak najbardziej. Ale najpierw jeszcze dorzucę zakończenie tego długiego dnia.
Byłem teraz kilka dni w Małej Fatrze i nadrabiam przeróżne zaległości, ale zaraz się zabieram za selekcję i obróbkę fotek z końcówki tej trasy.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 28.04.2010 23:49

Przejście od wylotu Wielkiej Paklenicy do wylotu Małej Paklenicy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.04.2010 23:54

Witam!

Będę czekał. Cierpliwość popłaca.

Co tam w Małej Fatrze? Jest śnieg? Szlaki pozamykane?

Pozdrowienia.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 28.04.2010 23:55

Następnie przejazd na parking noclegowy (tam, gdzie spotkałem tych Holendrów).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam,
Wojtek Franz
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 29.04.2010 23:31

Interseal napisał(a):Będę czekał. Cierpliwość popłaca.

Jak tylko czas mi pozwoli. Wybieram się jutro ponownie na Słowację, chociaż... aktualne prognozy sa raczej zniechęcające. Jeszcze to przemyślę.

Interseal napisał(a):Co tam w Małej Fatrze? Jest śnieg? Szlaki pozamykane?

Te zimowe, w rodzaju trawersu Stoha jeszcze zamknięte. Śniegu nie jest wiele, ale jak słońce przygrzeje, to można się po kolana zapadać.
Część fotek już mam u siebie. Kolejne będę dokładał w miarę sprawnie: http://wfs.w.of.pl/MFatra10/MFatra10.html

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 02.05.2010 15:11

W ramach suplememntu fotograficznego, rozpoczynam serię ilustrującą trasę przez Veliko Rujno, Bojinac i Bojin kuk z jego krótką ferratą.
Na początek przejście z parkingu przez Vaganac na Veliko Rujno.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 02.05.2010 15:12

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam,
Wojtek Franz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.05.2010 22:13

Cześć Wojtek.

Czy ten rozległy płaskowyż z ostatniego zdjęcia to właśnie Veliko Rujno?
Czy pamietasz ile czasu potrzeba na dojście tam z Vaganaca?

Pozdrawiam
Mariusz
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 03.05.2010 16:42

Interseal napisał(a):Czy ten rozległy płaskowyż z ostatniego zdjęcia to właśnie Veliko Rujno?

Praktycznie, począwszy od tej małej kapliczki wszystkie dalsze fotki to Veliko Rujno.
(Od kapliczki widać w dali ten parking, z którego startowałem.)

Interseal napisał(a):Czy pamietasz ile czasu potrzeba na dojście tam z Vaganaca?

Od parkingu do pierwszych zabudowań na Veliko Rujno jest godzina marszu. Po dwudziestu minutach jesteś już przy zabudowaniach właściwego Vaganaca, gdzie możesz skorzystać z bezpośredniego dojścia na Bojinac, a wrócić przez Veliko Rujno. Sam nie wiem, czemu ja tak nie zrobiłem.
(Wtedy robiono drogę od parkingu w dół do Vaganaca. Być może teraz da się dojechać aż do niego.)

Pozdrawiam,
Wojtek
kaja45
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaja45 » 03.05.2010 18:31

Witam i pozdrawiam bardzo fajna relacja, zachęciłeś mnie do zrobienia sobie wycieczki w południowe pasmo Velebitu.
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 03.05.2010 18:43

Wojtku ... ta peonia to tak dziko rosła ... czy jednak w jakimś "ogródku" przy tych samotnych budynkach ? Bo myślę, że to peonia ... (chyba się nie mylę )... miesiąc pasuje ! :)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 03.05.2010 22:22

kaja45 napisał(a):Witam i pozdrawiam bardzo fajna relacja, zachęciłeś mnie do zrobienia sobie wycieczki w południowe pasmo Velebitu.

A Velebit piękny jest... :)
Jak wreszcie wezmę się za relację z zeszłorocznego wypadu do Słowenii i Chorwacji, to jeszcze dorzucę wspaniałe ciekawostki. :)

mariusz-w napisał(a):ta peonia to tak dziko rosła ... czy jednak w jakimś "ogródku"

Miesiąc pasuje. Cienki jestem z botaniki i nie jestem pewien, czy to aby na pewno piwonia była. Ale odpowiedź na Twoje pytanie znam! :P
Rosło toto zupełnie dziko, w oddaleniu od budynków.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 05.05.2010 17:48

W kolejnym odcinku suplementu przedstawiam podejście do stóp skalnej bryły Bojin kuka, po czym zejście do dolinki Bojinac.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 05.05.2010 17:50

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam,
Wojtek Franz
trinity
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) trinity » 05.05.2010 19:50

podczytuję Twoją świetną relację :D i zachwycam się widokami oraz pięknymi formami skalnymi Velebitu.
Znam go tylko z obserwacji z poziomu plaży i samochodu :oops: a szkoda...
mam nadzieję, że przy najbliższej okazji zaspokoję ciekawość osobiście.
Wczoraj nawet spróbowałam wspinaczki na ściance :D a dzisiaj mam trochę zakwasów :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Velebit + Plitvicka jezera - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies