Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Velebit + Plitvicka jezera

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 12.10.2010 21:23

Transalp napisał(a):Oj tak, oj tak.. a i słów brak.

Dlatego tu słów tak mało. ;)

sroczka66 napisał(a):Lepiej trafić nie mogłam - Twoja opowieść oddaje w pełni piękno i niesamowitość Velebitu.

Cieszę się bardzo, że tu zajrzałaś. :) Fakt, Velebitu u mnie trochę jest. A w planach jest go jeszcze więcej...

Dziękuję za piękna strofkę. Ciepło mi się na sercu zrobiło. :oops:

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 14.10.2010 12:30

Rzućmy jeszcze parę spojrzeń ze szczytu Gromovacy na leje krasowe, na sąsiednie szczyty, na wyspy na Adriatyku, po czym pora wrócić na ścieżkę Premuziceva, by podążyć nią w kierunku Rossijevo Skloniste.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 14.10.2010 12:31

Na ostatniej fotce widać zakręt, zza którego wyłoni się już koliba.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam,
Wojtek Franz
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 14.10.2010 19:54

Piękne. W przyszłtm roku choć jeden dzień musi być w Velebicie . Tak, tak nie pomylilem się - tylko jeden dzień. Takie życie.

Mam pytanie - jak duże przewyższenia są na Premuzicevej ścieżce ?
Wydaje się, że w większości trawersuje. Pytam pod kątem zabrania na szlak nieco mniej wyrobionej w wędrowaniu po górach ekipy.

Pozdrawiam :)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 15.10.2010 15:00

plavac napisał(a):Mam pytanie - jak duże przewyższenia są na Premuzicevej ścieżce ?

Znikome. Ścieżka jest fenomenalnie poprowadzona. Cały czas trawers z niewielkimi zmianami wysokości.
Z ekipą, która rzadko w góry zagląda, możesz pójść taką właśnie trasą - z krótkim podejściem na Gromovacę lub bez - i wrócić od Rossijevo Skloniste w kierunku wschodnim do drogi szutrowej, by zamknąć nią petlę. Ja jeszcze wlazłem na szczyt w pobliżu, ale to już trochę fatygi wymagało. ;)

W tej relacji masz ścieżkę Premuziceva od szutru przy schr. Zavizan w kierunku południowym aż do koliby. Z kolei odcinek z okolic Alana prawie pod samą kolibę znajdzie się w Truchcie Słoweńsko-Chorwackim.

Pozdrawiam,
Wojtek
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 17.10.2010 15:57

Piękne dzięki ! O to mi właśnie chodziło :)
Byłem już pod planinarskim domem Zavizan , stamtąd zacznę wędrówkę. Plany na przyszły rok zaczynają się klarować :)
Pozdrawiam !
Piotrek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 19.10.2010 16:16

Samą kolibę pokazałem z bliska w głównej części relacji - na pierwszej stronie. Tu zacznę więc od przylepionego do skały przybytku ulgi.
Potem strome zejście do jednego z wielu lejów krasowych i sforsowanie jednego z kilku Vratarskich kuków. ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 19.10.2010 16:16

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam,
Wojtek Franz
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 22.10.2010 20:08

Widzę znajome skałki i nie mogę się oprzeć i nie dodać moich.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ilość śniegu zaskakująca. Przecież tam jest łagodny klimat, tak blisko morza. Jest 1600 m n.p.m. ale tu u Ciebie był już maj, wydawałoby się, że po zimie. W naszych Karkonoszach w maju leżą resztki tyle, że Karkonosze nie są w pobliżu Adriatyku. :wink:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 24.10.2010 12:47

Lidia K napisał(a):Widzę znajome skałki i nie mogę się oprzeć i nie dodać moich.

Piękne zdjęcia. :)

Lidia K napisał(a):Ilość śniegu zaskakująca. Przecież tam jest łagodny klimat, tak blisko morza. Jest 1600 m n.p.m. ale tu u Ciebie był już maj, wydawałoby się, że po zimie. W naszych Karkonoszach w maju leżą resztki tyle, że Karkonosze nie są w pobliżu Adriatyku. :wink:

Zwłaszcza w miejscach osłoniętych przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych było go jeszcze sporo. Za to widzę, iż u mnie było zdecydowanie cieplej! :lol:

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 26.10.2010 16:43

Przytrzymam się skały, bo stoję raczej niepewnie nad krasowym urwiskiem, ogarnę jeszcze raz północny Velebit z Vratarskog kuka i ruszę w drogę powrotną. Czas zamknąć pętlę i odpocząć przy samochodzie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 26.10.2010 16:44

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam,
Wojtek Franz
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 26.10.2010 20:17

I co ja mam Ci napisać - że mi rany rozdrapujesz ... :wink:
Jeszcze cała zima i wiosna przed nami :?

Ale dobrze - wklejaj, wklejaj - niech tam - wytrzymam 8)

pozdrawiam
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 27.10.2010 23:29

plavac napisał(a):I co ja mam Ci napisać - że mi rany rozdrapujesz ... :wink:

Żao mi je.

Ale to już końcówka...

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 03.11.2010 17:42

Przechodzę do ostatniej wycieczki w Velebicie, zrobionej podczas tamtego wyjazdu. Na ostatni strzał - Balinovac.
Jak i poprzednio - tu tylko foto-suplement. Tekst zamieszczony jest na pierwszej stronie tego wątku. W drogę!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Velebit + Plitvicka jezera - strona 15
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone