Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Velebit + Plitvicka jezera

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 25.06.2010 12:17

Ciąg dalszy suplementu do wycieczki na Ljubicko brdo.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 25.06.2010 12:18

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam,
Wojtek Franz
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 04.07.2010 22:04

W kolejnym odcinku suplementu do relacji zawartej w całości na pierwszej stronie tego wątku, najpierw jeszcze jedna fotka z wycieczki w środkowym Velebicie, kilka fotek na wyspy z tras dojazdowych tak w środkowy, jak i w północny Velebit, a następnie wieczorne fotki już z północnego Velebitu - leje krasowe pod Balinovacem i krótki wypad na Veliki Zavizan.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 04.07.2010 22:05

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam,
Wojtek Franz
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 05.07.2010 08:20

Zapiera dech w piersiach.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.07.2010 18:01

Witam.

Tak z ciekawości (nie żebym chciał próbować) zapytam Cię Wojtek, czy szlaki z Północnego do Południowego Velebitu są połączone i można przejść trasę w stylu czerwonego w Beskidach?

Pozdrawiam.
Mariusz

P.S. Z innego regionu... czy wchodziłeś na Sv. Ilija w Biokovie?
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 05.07.2010 23:09

yskyerka napisał(a):Zapiera dech w piersiach.

Ta różnica poziomów robi swoje. A gdy jeszcze względna wysokość równa jest bezwzględnej... niezapomniane wrażenia. 8)

Interseal napisał(a):Tak z ciekawości (nie żebym chciał próbować) zapytam Cię Wojtek, czy szlaki z Północnego do Południowego Velebitu są połączone i można przejść trasę w stylu czerwonego w Beskidach?

Niestety, nie mam map, więc pewien nie jestem. Ale przypuszczam, że istnieje taka możliwość, choćby na zasadzie łączenia odpowiednich odcinków. Byłoby interesujące. :)

Interseal napisał(a):P.S. Z innego regionu... czy wchodziłeś na Sv. Ilija w Biokovie?

Nie, Biokovo, to (na razie) tylko wjazd na Sv.Jure. Biorę pod uwagę na jakiś kwietniowy wypad, kiedy już się bardzo stęsknię za górami bez śniegu. ;)
Trochę mnie martwi, że tamtejsze schroniska/schrony potrafią być zamknięte na głucho.

Pozdrawiam,
Wojtek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.07.2010 13:14

Franz napisał(a):Ta różnica poziomów robi swoje. A gdy jeszcze względna wysokość równa jest bezwzględnej...

... to mniej jest matematyki :wink:

Franz napisał(a):Nie, Biokovo, to (na razie) tylko wjazd na Sv.Jure. Biorę pod uwagę na jakiś kwietniowy wypad, kiedy już się bardzo stęsknię za górami bez śniegu. ;)

Kwiecień powiadzasz... kwiecień...? :)

Pytałem o Sv. Ilije, gdyż chodzi mi po głowie na ten rok. W zasadzie to dwa mi chodzą - jeszcze ten ponad Gradacem.

Franz napisał(a):Trochę mnie martwi, że tamtejsze schroniska/schrony potrafią być zamknięte na głucho.

Nigdy nie oczekiwałem nocy, więc nie był to dla mnie problem, ale w PN Paklenica rzeczywiście wszystkie chatki początkiem września były zamknięte.

Pozdrawiam.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 06.07.2010 20:11

Interseal napisał(a):Kwiecień powiadzasz... kwiecień...? :)

Nooo... pomyśl. ;) Można by połączyć siły. 8)

Interseal napisał(a):Pytałem o Sv. Ilije, gdyż chodzi mi po głowie na ten rok. W zasadzie to dwa mi chodzą - jeszcze ten ponad Gradacem.

Masz spis i jedziesz według alfabetu? ;)

Interseal napisał(a):Nigdy nie oczekiwałem nocy, więc nie był to dla mnie problem, ale w PN Paklenica rzeczywiście wszystkie chatki początkiem września były zamknięte.

Też wolę na ogół wracać do mojej przenośnej bazy, ale zdarza się, że nocuję w górach. W Velebicie i Białych Skałach spotkałem otwarte schroniska bezobsługowe, i to w maju.
A w Biokovo, w pełni sezonu - zamknięte.

Pozdrawiam,
Wojtek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.07.2010 23:09

Franz napisał(a): Nooo... pomyśl. ;) Można by połączyć siły. 8) .

Myślę :wink: ale nic w lipcu na temat kwietnia nie wymyślę :)

Franz napisał(a): Masz spis i jedziesz według alfabetu? ;) .

To pomysł skopiowany z wycieczki jednego z chorwackich klubów wysokogórskich pt. "Četiri vrha Sveti Ilija". Brakuje mi jeszcze trzech :)

Tymczasem wróćmy do Velebitu. Jest do czego. Z wybrzeża taki nijaki i nieatrakcyjny, ale wnętrze!

Pozdrawiam,
Mariusz
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 07.07.2010 09:01

Franz napisał(a):yskyerka napisał(a):
Zapiera dech w piersiach.

Ta różnica poziomów robi swoje. A gdy jeszcze względna wysokość równa jest bezwzględnej... niezapomniane wrażenia. icon_cool.gif

:)
Na ten rok mam w planach wejść na św Ilije, z Orebica rzecz jasna. I wierzcie mi, jak tego dokonam to będę z siebie bardzo dumna i też mi zabraknie tchu w piersiach :)
Przy Waszych wędrówkach ta moja Ilija to "pikuś" ale dla mnie to wielkie wyzwanie.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 07.07.2010 16:23

Interseal napisał(a):To pomysł skopiowany z wycieczki jednego z chorwackich klubów wysokogórskich pt. "Četiri vrha Sveti Ilija". Brakuje mi jeszcze trzech :)

Aa! Kolekcjoner! :D

Interseal napisał(a):Tymczasem wróćmy do Velebitu. Jest do czego. Z wybrzeża taki nijaki i nieatrakcyjny, ale wnętrze!

W Chorwacji jest mnóstwo wspaniałych terenów górskich. Ogólnie - całe Góry Dynarskie piękne są...

yskyerka napisał(a):Na ten rok mam w planach wejść na św Ilije, z Orebica rzecz jasna. I wierzcie mi, jak tego dokonam to będę z siebie bardzo dumna i też mi zabraknie tchu w piersiach
Przy Waszych wędrówkach ta moja Ilija to "pikuś" ale dla mnie to wielkie wyzwanie.

Jeśli już, to - Pan Pikuś. :P
Trzymam kciuki za Twoją wyprawę i oczywiście - mam nadzieję, że zobaczę zdjęcia z trasy. 8)

Pozdrawiam,
Wojtek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.07.2010 18:09

yskyerka napisał(a):Na ten rok mam w planach wejść na św Ilije, z Orebica rzecz jasna. I wierzcie mi, jak tego dokonam to będę z siebie bardzo dumna i też mi zabraknie tchu w piersiach :)

Wcale nie jest to taki Pan Pikuś :wink: .
Też byłem z siebie dumny :) .

Pozdrawiam.
Interseal M.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 08.07.2010 22:01

Interseal napisał(a):Wcale nie jest to taki Pan Pikuś :wink: .

Hmmm... Ekscelencja Pikuś? Czy po prostu - Wielki Pik? :P

Interseal napisał(a):Też byłem z siebie dumny :) .

Przeczytane. 8) Nawet powędrowałem również innymi wariantami. Szkoda, że trochę za daleko, by jechać tylko po to. Ale może nazbieram w przyszłości jeszcze kilka innych celów w okolicy i wtedy będzie warto. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 11.07.2010 12:37

Ostatni fragment suplementu do przedostatniego dnia w Velebicie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Velebit + Plitvicka jezera - strona 11
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone