Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Velebit + Plitvicka jezera

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 21.09.2009 23:06

Velikę Paklenicę przeszedłem kiedyś dołem (nie do końca) terza zobaczyłem jak jest na górze :D
renatalato
Cromaniak

Postnapisał(a) renatalato » 21.09.2009 23:12

Velebity podziwiam tylko z dołu, a ty dałeś nam możliwość zobaczenia ich prawdziwego piękna :lol:
Dzięki
Fatamorgana
Koneser

Postnapisał(a) Fatamorgana » 21.09.2009 23:13

Franz... pisz ile tylko możesz, bo świetny kawał przydatnego materiału zrobiłeś!

Pozdrawiam górala. :)
Mdziumka
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Mdziumka » 21.09.2009 23:25

Pięknie piszesz o tym, co bliskie Twemu sercu. Przeczytałam z prawdziwą przyjemnością "od deski do deski".Góry pokazane Twoimi oczami urzekają urodą. Widziane moimi, na pewno też byłyby piękne, ale ja dostaję zadyszki od samego patrzenia :lol: .Dlatego zdaję się na Wasze oczy. Piszcie i pokazujcie góry a ja i mi podobni będziemy je podziwiać. Może kiedyś i my z mozołem wdrapiemy się na jakąś górkę? Pozdrawiam

Patrząc na ilość postów wklejonych w ostatnim czasie, zrobił się z Twojej relacji prawdziwie "gorący temat" :papa:
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 22.09.2009 00:54

Tiaaa... no, muszę przyznać - zaskoczenie. ;)
Bardzo miłe zaskoczenie. :oops:
Temat zamknięty parę tygodni temu, a tu nagle... tyle miłych słów. Dziękuję wszystkim! Duża Buźka! (nieobowiązkowa ;))

plavac napisał(a):Bijele Stijene - w planach. Vagansky vrh - w planach.
Kolejne szczyty masywu Dinary - w planach.

Jak dobrze mieć plany, prawda?.. A wiesz - może już wkrótce uda mi się też zobaczyć coś więcej w okolicy... 8)

plavac napisał(a):Tak jak obiecuję sobie zawitać na wszystkie Twoje galerie - bo w tym roku pierwszy raz w życiu , razem z synem, wędrowałem po via ferratach - i zakochałem się ... A jak młody zobaczył na Twoim zdjęciu stalową linkę w Velebicie - zapytał, kiedy tam jedziemy :)

Prawda, jakie ferraty są cudne?! Złapaliście bakcyla. ;)
U mnie możesz trochę tego znaleźć (nawet dokładnie teraz umieszczam fotki z kolejnych ferrat na moich stronkach).

plavac napisał(a):dzięki za górską ucztę na koniec ciężkiego początku tygodnia. Jakby nie było tego poniedziałku :)

Ejjj... to i mój poniedziałek się pięknie zakończył. :D

Pozdrawiam,
Wojtek Franz
trinity
Croentuzjasta

Postnapisał(a) trinity » 22.09.2009 12:03

fantastyczna relacja! Podziwiam Twój zapał, bo ja w takim klimacie, to marzę tylko o pływaniu i nurkowaniu dla ochłody :wink: a tu widzę, że nawet upały nie są przeszkodą do wysiłkowej wędrówki!!! Wielki szacun :D
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.09.2009 12:30

Witam.

Mam pytanie odnośnie planów i map, których ewentualnie używałeś do planowania i poruszania po Velebicie.
Oba parki narodowe mają dość dokładne mapy. Co natomiast w przypadku środkowej części?
Wiem, że lokalne wydawnictwo Smand ma pokryty dość duży obszar Velebitu i nie tylko - natomiast nigdy tych map na żywo nie widziałem.

Pozdrawiam
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 22.09.2009 17:58

trinity napisał(a):fantastyczna relacja! Podziwiam Twój zapał, bo ja w takim klimacie, to marzę tylko o pływaniu i nurkowaniu dla ochłody :wink: a tu widzę, że nawet upały nie są przeszkodą do wysiłkowej wędrówki!!! Wielki szacun :D

Dziękuję bardzo. :)
Wprawdzie opisany wypad w Velebit miał miejsce w maju, kiedy upały nie były takie istotne, ale tegoroczna wizyta była już stricte wakacyjna i rzeczywiście bywały momenty, że ukochane słoneczko dawało wycisk. ;)

Interseal napisał(a):Mam pytanie odnośnie planów i map, których ewentualnie używałeś do planowania i poruszania po Velebicie.
Oba parki narodowe mają dość dokładne mapy. Co natomiast w przypadku środkowej części?

Nie miałem w zasadzie żadnych map, poza bardzo (ale to baaardzo) kiepskimi, wydrukowanymi z netu. Dotyczy to wszystkich tych miejsc.
Moją mapkę - nawet bez poziomic - z naniesionymi (jako punkty) szczytami porównałem na miejscu z dobrą mapą u wylotu Małej Paklenicy. To mi sporo rozjaśniło. Miałem ze sobą tylko taki mały przewodniczek wydawnictwa Rother, który krótko opisuje wybrane trasy i daje schematyczną mapkę. Żadna z moich tras nie pokrywała się z przedstawionymi w przewodniczku, ale komponując moje przejścia, korzystałem z zawartych w nim informacji.
Mnie się dosyć często zdarza wędrować bez mapy. Nawet w tej chwili - przygotowując kolejny wypad - widzę, że nie uda mi się zdobyć wszystkich adekwatnych map do planowanego terenu działania.

Pozdrawiam,
Wojtek Franz
plavac
Cromaniak

Postnapisał(a) plavac » 22.09.2009 23:10

Czyli klasyczna wyrypa czyli wiadomo gdzie się zacznie ale niewiadomo gdzie się skończy :)
Gdzie zamieścisz relacje z tegorocznych włóczęg - w tym samym wątku ?
Może wzorem Lidii I Kulki będziesz dopisywał kolejne nazwy ?
Czy masz jakiś autorski pomysł ?
Pozdrawiam
Plavac
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.09.2009 23:18

Dzięki Franz!

Spodziewałem się podobnej odpowiedzi co do map. :wink:

Ciekaw jestem czym nas w najbliższym czasie zaskoczysz.

Pozdrawiam.
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 24.09.2009 10:22

plavac napisał(a):Czyli klasyczna wyrypa czyli wiadomo gdzie się zacznie ale niewiadomo gdzie się skończy :)

Dokładnie tak. :) Mam już ustalony początek. A gdzie się wędrowanie skończy - czas pokaże.

plavac napisał(a):Gdzie zamieścisz relacje z tegorocznych włóczęg - w tym samym wątku ?
Może wzorem Lidii I Kulki będziesz dopisywał kolejne nazwy ?
Czy masz jakiś autorski pomysł ?

Nieee, ja to nudnie konserwatywny jestem. Wątki tasiemce są trudne do ogarnięcia, więc jeśli teren działania nie implikuje ich łączenia - wolę zamieszczać pod osobnymi tytułami, z których wynika jasno miejsce akcji.

Interseal napisał(a):Spodziewałem się podobnej odpowiedzi co do map.
Ciekaw jestem czym nas w najbliższym czasie zaskoczysz.

Od wczoraj intensywnie pracuję nad przygotowaniami. A w wyniku nawiązania kontaktu z tambylcem, dostałem namiary na ciekawe mapy. Może zdążę je jakoś wykorzystać.
Mam tylko nadzieję, że tablice w rodzaju:

Obrazek

będą mi pomagały omijać niebezpieczeństwa a nie będą krzyżować moich planów. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek Franz
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.09.2009 10:30

Witam!

No więc prawie wszystko jasne.
Powodzenia!!!
plavac
Cromaniak

Postnapisał(a) plavac » 24.09.2009 10:55

Witaj !
Konserwatyzm nie jest nudny :) Sam go "uprawiam", ku uciesze rodziny i znajomych :wink:
Będę w takim razie zaglądał na relacje.
Pozdrawiam, miłego dnia - Wszystkim :)
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 24.09.2009 23:22

Interseal napisał(a):No więc prawie wszystko jasne.

Fakt. Język i niechciane atrakcje zdradzają wiele. ;)
To się już przyznam całkiem. Celem jest kilka grup w Górach Dynarskich. Przy czym - o Chorwację tym razem nie zahaczę.

Interseal napisał(a):Powodzenia!!!

Dziękuję bardzo. :) Mam nadzieję, że nie będzie przesadnie rozrywkowo w wyniku min innych niż krowie. Oby tylko pogoda dopisała...

Pozdrawiam,
Wojtek Franz
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.12.2009 22:32

Witam!

Pozwolę sobie wkleić tutaj kilka wcześniej nie pokazywanych zdjęć z mojej tegorocznej wycieczki na Sv. Brdo w górach Velebit.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam
Interseal M.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Velebit + Plitvicka jezera - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies