Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Vatrogasci

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
el_guapo
Cromaniak
Vatrogasci

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 17.09.2007 09:45

W okresie w którym byłem w HR, tj. 03.09. do 13.09 w sibenicko-zadarskiej żupanji była żałoba. Jeden dzień żałoby narodowej obowiązywał także w całej HR 04.09. Na Kornatch przy gaszeniu pożaru wywołanego prawdopodobnie przez znanych także w Polsce wypalaczy traw zginęło 7 strażaków, a 2 kolejnych zmarło w szpitalu po kilku dniach. Wszyscy pochodzili właśnie z woj. sibenicko-zadarskiego, a co najmniej 2 z rejonu Vodic, Tribunj i Sibenika.

Wszyscy byli bardzo młodzi: 18-22 lata.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 17.09.2007 10:12

[*][*][*]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.09.2007 10:27

W Drasnicach flagę na molo opuszczono na cały okres żałoby.
W dnevniku widziałem komputerową rekonstrukcję zdażenia, wyglądało to paskudnie.
[*]
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 17.09.2007 11:34

Słuchałem tych wiadomości na bieżąco w Chorwacji. Prezydent Stipe Mesić był oburzony organizacją akcji ratowniczej na Kornatach. Wygląda na to że głowy się posypią. Kiedy strażacy poszli do akcji z tego co zrozumiałem zabrakło wody do gaszenia a samoloty gaśnicze były gdzieś w odwrocie. Decyzja o wysłaniu strażaków do ognia tragicznie się zakończyła. Szkoda chłopaków :cry:
Adam_Malysz
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam_Malysz » 17.09.2007 12:59

http://funnyandcoolvideos.blogspot.com/ ... eroes.html
Song for firemans
Marko Perkovic Thompson, Oliver Dragojevic...

HUMANE ZVIJEZDE POSVETILE PJESMU NASTRADALIM VATROGASCIMA

Momcima s Kornata pivamo za hrabrost
Kad sam shvatio da je najmlađi nastradali vatrogasac mlađi i od mog sina, odlučio sam da moramo nešto konkretno napraviti, kaže Goran Karan. Pjesmu izvode i Oliver, Thompson, Doris...

Nedavno je na nekoliko radijskih i televizijskih postaja prvi put promovirana pjesma "Ovo nije kraj" koja je posvećana vatrogascima koji su nastradali pri gašenju požara na Kornatima.

— Kad sam na vijestima čuo za ovu tragediju, bilo mi je užasno teško, a kad sam vidio da je najmlađi nastradali vatrogasac godinu dana mlađi od mog najstarijeg sina, odlučio sam da moram nešto konkretno napraviti. Nazvao sam svoje kolege iz splitskih "Humanih zvijezda" i pokrenuli smo akciju. U utorak na Poljudu odigrat ćemo utakmicu, a bit će i pjesme, karte su samo 20 kuna pa pozivam sve Splićane i Splićanke da dođu - rekao nam je Goran Karan. U izvođenju pjesme "Ovo nije kraj" sudjelovali su Oliver Dragojević, Thompson, Dražen Zečić, Karan, Alen Nižetić, tenor Saša Jakelić, Dundo, Zorica Kondža, Doris Dragović, Giulliano, Tedi Spalato i Hari Rončević.
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 17.09.2007 17:52

Rysio napisał(a): Wygląda na to że głowy się posypią. Kiedy strażacy poszli do akcji z tego co zrozumiałem zabrakło wody do gaszenia a samoloty gaśnicze były gdzieś w odwrocie.

Vesna opowiedziała mi że tak naprawdę wysłanie Ich na Kornaty było niepotrzebne - uratowali 8 chat pasterskich, ale czy było warto?

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone