Przeglądając forum zauważylem że większość ma chyba konto w mBanku:) i jaki to ten bank jest cacy, bo ubezpieczenia to tez mBank sie przewija:D
Ja jestem klientem KB i dowiadywalem sie jak to jest w przypadku platności kartą bankomatową lub wypłaty kasy z bankomatu w Chorwacji i miła pani powiedziala mi, że karta którą mam jest rozliczana według kursu Visa a nie banku i co więcej od razu przeliczana z kun na PLN (z pominięciem euro), kurs Visy niewiele różni się od kantorowego bodajże a opłata transakcyjna wynosi 3.5%, znalazłem więc stronę:
http://www.visaeurope.com/en/cardholder ... rates.aspx
i z obliczeń wynika, że w zasadzie to oplaca się bo różnice nie są duże. No chyba, że coś zle wpisuję, bo ta niewielka różnica jest zastanawiająca, bo średni kurs walut NBP podaje że kuna = 0,56zł a ten przelicznik Visy juz uwzględniający oplate 3,5% podaje, że kuna = 0,58zł więc w zasadzie różnica żadna.
W przypadku natomiast wypłat z bankomatu doliczyć należy jeszcze prowizję 3,5% ale nie mniej niż 5zł.
Może ktoś to potwierdzić?:)
Bo i tak jakąs gotówkę trzeba mieć, nie będe przeciez za butelke wody płacił kartą, i z tego co wyczytałem to bardziej oplaca się wymieniac euro na kuny w chorwacji niż zlotowki na kuny w PL. Czy to też moze ktoś potwierdzić?:)