napisał(a) lulmar » 25.05.2011 11:34
Mea Culpa, - o Western Union nie pomyślałem. Pewnie jeszcze innych podobnych pośredników by się znalazło gdyby dobrze poszukać.
Po co założyłem wątek? Widzę, teraz, że temat był wielokrotnie poruszany ale któryś z moderatorów zamiast trzymać 20 podobnych wątków gdzie informacje są rozrzucone w 1000 postów mógłby wybrać kwintesencję i właśnie w ABC zebrać na jednej stroniczce co i jak.
Umiem kliknąć "search" ale nie przyszło mi to do głowy. Jak od 10 lat robię wyłacznie darmowe przelewy to spodziewając się opłaty myślę o kilku %, a nie połowie kwoty. Gdyby człowiek wiedział, że wpadnie pod samochód to by z domu nie wychodził, gdybym wiedział, że prowizja banków przy przelewie wyniesie 50% to bym z pewnością poszukał alternatywy ale najnormalniej w świecie nie przyszło mi to do głowy tak jak i wielu całej masie innych turystów.
W dobie globalizacji codziennie przewalam kasę przez moneybookers w dowolny punkt na świecie. Działa to 1 sekundę i pomiędzy kontami mb jest to darmowe. Podobnych usługodawców jest więcej i stąd moje zdziwienie, że w ogóle tak wysokie prowizje są możliwe. Skoro Chorwaci nie są w EU, a większość ich turystów tak to dlaczego indywidualnie nie szukają sposobów na ułatwienie wpłacania zaliczek turystom.
Jedyne co mi się nasuwa, to to, że wcale nie ich banki tyle biorą za pośrednictwo, a nasze. albo akurat mogą ich przy płatnościach z PL. Nie wyobrażam sobie, żeby taki Niemiec wysyłał pocztą kasę, a prowizja za przelew bankowy przekroczyła 5%.