ST
Witam wszystkich . Właśnie wróciłem z pobytu i chciałbym podzielić sie kilkoma spostrzezeniami jesli komus sie przydadza to pieknie. Na wstępie prosze o zrozumienie SĄ TO SPOSTRZEZENIA MOJE I MOJJ RODZINY ktos inny moze miec inne - wszystkie sa subiektywne bo obiektywnyh nie ma.
UWAGA BARDZO ALE TO BARDZO DROGO!!!!!!!!!!
(w porównaniu z innymi krajami i poziomem usług wszelakich w Chorwacji)
Byłem w rejonie od Novaliji przez Pag / Zadar/ do Szybenika .
Chodzi mi przede wszystkim o ceny jedzenia na paliwo nie patrzyłem specjalnie 1 litr benzyny kosztował od 7.5 do 8,5 kuny (100 kun to około 70 zł) czyli około 5,5 zł
Ale to i tak nic wporównaiu z cenami jedzenia. Wszelkie kalkulacje "taniości" wyjazdów do chorwacji opieraja sie na założeniu maksymalnego wyładowania naszego srodka transportu wszelakimi winiarami , knorrami makaronami i konserwami , a zakupy na miejscu ograniczone sa do wody i chleba. A my ze smakiem wcinami makaron/ryz z sosem przez 2 tygodnie.
Przykładowe ceny z supermarketów SPAR i KONZUM :
bułka słodka 3,5 zł (4-6 kn)
Napój gazowany "orangina" 2 L tak samo cola itp (13,99 kn -9zł)
Wino - najpodlejsze z kapslem zamiast korka 20 kn te nadajace sie do picia 30-40 knza butelke 0,75 (20-30 zł)
wędliny ceny OD!! 80-100 kn za kg koniec to 250 kn za kilo!!!! (od 50 do 180 zł)
pomidory !! 10-15kn (7-10zł) uwaga na bazarach drozej niz w supermarkecie!!! sorry raz była AKCIJA (promocja) po 8kn w SPARZE
winogrona białe 25 kn/kg (16 zł )
kostka masła 7-8 zł
Mozan tak jeszcze długo wyliczac. Srednio różnica w cenie to 50% a nierzadko 100% - wedliny sery pieczywo, jesli chodzie o polskie odpowiedniki tej samej klasy .
Na bazarze w Zadarze do kupienia była kiełbasa swojska - jakis ichni przysmak rzeczywiscie bardzo dobra - sprzedawana przez rolników/chłopów/ rzezników cena 200kn /kilo czyli 140 zł za kilo!!!!
Ludzie za takie pieniadze mozna kupic 2 kilo szynki włoskiej i to wcale nie najtańszej !!!
Najlepsze zostawię na koniec czyli jedzenie w lokalach / restauracjach.
Akurat rozkosze podniebienia sa wazne dla mnie podczas naszych
podrózy . Nastawialem sie na uczty z ryb i owoców moża no bo w takim wyspiarskim kraju powunno byc tego full i stosunkowo tanio ewentualnie nie drozej niz gdzie indziej. A tu MEGA ZONK!!!!
Ceny w lokalach MASAKRUJA z precyzją samuraja.
Pisze o normalnych restauracyjkach nie jakis wypaśnych restauracjach zreszta tych prawie nie ma a i tak po tym co zobaczyłem w "zwykłych lokalikach" po prostu bałem sie wchodzic do lepiej wygladajacych.
Dodam tylko ze sredni poziom zwykłych lokami jakościa jedzenia i ogólnie obsługa i wygladem daleko odpiega od włoskich/hiszpańskich, portugalskich/francuskich
Natomiast przewyzsza cenami.
Owoce moża /ryby kosztuja 200-300kn za danie!!!! (130 -200zł)
(oczywiscie nie mówie o jakis 3 cm rybkach czy kalmarach w paniece smazonych na glebokim oleju tylko o normalnych potrawach)
obiad z owoców morza czy ryb dla 4 osobowej rodziny to wydatek około 500 - 1000 kn!!!!
w zaleznosci od tego co wezma dzieci.
LUDZIE CI CHORWACI POWARIOWALI !!!!
Po paru przekartkowaniach menu stało sie dla mnie jasne to co zauwazyłem na samym poczatku po spacerze starówką ( piękną) w Zadarze , ze mimo wieczornej pory idealnej na kolacje i sporej ilosci lokali praktyczie nikt nic nie jadł a na stolikach stały tylko cola/piwo/woda.
Hamburger 20k(14 zł)!!! Nie , nie z TGIF tylko ze zwykłej "budy"
Pizza od 30 kn za zwykla margerite o rozmiaze miedzy mala a srednia (21 zł)
Danie typu lasagne makaron jakis kawałek kurczaka itp 80-150 kn (50-100) ZA JEDNO DANIE BEZ PICIA!!!
Dla porównania nocleg w drodze powrotnej mielismy w Bratysławie . Kolacja 2 dania główne w tym jedno rozmiaru dla 2 osób
+2 zupy + 3 herbaty+ soki 40 E (39,96 ) W samym centrum historycznej przepieknej starówki w regionalnej słowackeij restauracji czyli 160 zł!!
Nie ma restauracji sieciowych jak McD BurgerK KFC PizzaHut itp.
Troche sie rozpisalem wiec koncze Tak wiec wczasy w chorwacji wyjda tanio jesli spełnisz poniższe warunki
- cały samochód zarcia i gotowanie typu makaron/konserwa/sos knorra lub winiar.zadnych lokali
- namiot /kemping / apartament w wiosce / lub bez klimy albo z jednym sanitariatem na 2-4 apartamentów lub daleko od morza.
albo apatment dzielony na 2 rodziny.
- samochód najlepiej na gaz:)
- bez międzynocowań - koszmar moim zdaniem
- kombinujac jakby tu niepłatnymi drogami albo bez winiet pojechac
W przeciwnym razie wyjazd bedzie w takiej samej cenie lub DROŻSZY niz 2 tyg w 5* hotelu ultraALL w turcji / tunezji / egipcie i do tej opcji wracam za rok:))
Dla mnie Chorwacja to przede wszystkim piękne widoki i ....NIC POZA TYM niestety jak dla mnie to ZA MAŁO jak na udany urlop.
Przetrwałem tylko dzieki superaśnemu towarzystwu kolegi z rodziną:)
Dzięki!
A na koniec ciekwostka.
Jak wspominałem międzynocowanie było w Brarysławie wiec korzystajac z pieknej pogody postanowilismy odwiedzic podbratysławski aquapark w miejscowosci Senec ( 22 km ) Było super a żona zaczeła gawędizc z jakims starszym sympatycznym słowakiem wiadomo podobne języki.
Jak usłyszał skąd wracamy zaczął się śmiać i zapytał po cholerę jedziemy taki kawał do zimnego morza i takich wysokich cen i zaczał zachwalac słowackie termy/ośrodki / jeziora.
pozdrawiam i liczę na burzę komentarzy
K.W