Witam wszystkich forumowiczów
W zeszłym roku byłem w Vodicach, i wyglądało to mniej więcej tak :
Podróż autem w 4 osoby ( diesel ), koszt paliwa i wszystkich winiet ok. 250 na osobę, jechaliśmy ze Śląska 14h, z tego 2h w korku, a to coś około 1250km, rok wcześniej jechałem do Władysławowa 12h a to 600km
, moi znajomi dojechali do nas 2 dni później i jechali 11,5h więc droga naprawdę do przejechania.
Kwatery szukaliśmy na miejscu ( przełom lipca/sierpnia) i znaleźliśmy po 14 ojro za głowę. Na sniadanie jedliśmy nasze plasterki przywiezione w lodówce turystycznej( z Chorwackim chlebem ) plus kawa,herbata. Potem plaza więc o jedzeniu nikt nie myślał bo bylo troszku ciepło
, po drodze na plaze wstęp do sklepiku i braliśmy do lodówki po pare browarów, jak sie skończyły to na plazy było piwo po 15 kun więc nie ma tragedii, pizza na 1 osobe 40-50 Kun. Po zejściu z plaży prysznic i wyjazd na miasto. Lody po 4-5 kun za gałkę ale miałem problem ze zjedzeniem 3 gałek ,tyla dawali
. Wieczorem co 2-3 dni robilismy grilla z rzeczy przywiezionych z RP, grill jednorazowy za 15zł, a w reszte dni jadło sie na mieście. Przez 14 dni razem z podróżą,kwaterami, jedzeniem i troszkę baletów wydałem ok. 2300zł, z tego 180 na mandat w powrotnej drodze, gliniarz chciał ok 500
a przekroczyłem prędkość o 25km/h . W całej kwocie były wycieczki do Sibenika, 2 razy do Splitu (po drodze Trogir) . Podczas drugiej wycieczki do Splitu byłem na meczu Hajduka z Dynamem Bukareszt w kwalifikacjach LE
. Bilet plus szalik kosztował niecałą stówkę PLN, Hajduk wygrał 3-0 i awansował a ja byłem na najlepszym meczu w życiu. W drodze powrotnej do RP byliśmy w Plitvickich Jeziorach.
Polecam wszystkim Chorwacje, byłem w Egipcie i Turcji wcześniej i bylo spoko, ale tam tez nie jest tanio. Flaszka vódki w hotelu w egipcie kosztowała od 500zł w górę a ta z All`a była niejadalna
Araby próbują na wszystkim zarobić i są upierdliwi, w Chorwacji naprawdę odpocząłem od tego zgiełku. W Vodicach było multum ludzi i zero natarczywości przez sprzedawców.
W tym roku tez jade do Chorwacji ale bliżej, bardziej na północ, myślę o Puli, Senj, Novi Vinodolski .
Wydaje mi sie ze 2,5 tys na osobe za pełne 14 noclegów to naprawde nieduzo, trzeba tylko pare rzeczy zabrać z RP. Egipt niby kosztuje 3tys za 2 tyg z All,ale do tego wycieczki i robi sie minimum 4-4,5. Ale nie zaprzeczam ze mozna wydać w CRO nawet 5tys i więcej na osobę.... ale tak jest wszędzie, nawet nad Bałtykiem