Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Uwagi o pobycie lipiec 2010 . Ceny , rady, porady

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
joajer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) joajer » 04.02.2011 17:26

dorota19 napisał(a):150 zł za apartament nad Bałtykiem za 4 osoby??? Widziałam, ale nie nazwałabym tego apartamentem :( Ryby za pół darmo??? Skoro za rybkę płacę 30 zł nad morzem, to nie wiem....Kurczę... nie mieszkam nad Bałtykiem?

No cóż, osobny domek na posesji, 2 pokoje, kuchnia i łazienka. Standard Chorwacki, żadnych starych łóżek ani dywanów. Na placu grill, miejsce na auto i furtka bezpośrednio w las którym dochodziło się do plaży.
Sklepy rybne oferują tam za 5zł płastugę lub jak kto woli flądrę, cena za kg
Ryba ta jest z Bałtyku, bo na dorsz był akurat sezon ochronny więc był jakiś zagraniczny po 10 albo 12zł (tuszki)
Flądry tuszki były po 7zł/kg a okoń (rybka drapieżna więc dobra i mało oścista po 12zł)
Oczywiście w knajpie ryba kosztowała 60-70zł/kg ale to i tak taniocha w porównaniu do 150zł/kg w HR
ledwozipie
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ledwozipie » 06.02.2011 11:05

Ja byłem w Chorwacji w czerwcu i w tym roku mam zamiar powtórzyć te wakacje. Co do cen, to po powrocie z dwutygodniowego urlopu wyszło mi, że razem z żoną i czteroletnią córką wydawaliśmy średnio 300 kn dziennie. Śniadania robiliśmy sobie sami, z Polski zabraliśmy trochę pakowanych serów i wędlin. Obiado-kolcje raz jedliśmy na mieście, a raz robiliśmy sobie sami z grila kupując w Konzumie czy innym sklepie ichniejsze przysmaki. Mi taki model wakacji bardzo odpowiada, gdyż uwielbiam wielogodzinne przesiadywanie przy grilu.

Wszędzie płaciłem kartą i wyciągałem kasę z bankomatu, średni przelicznik kuny na cały wyjazd miałem coś około 0,56-0,58 zł. Moim zdaniem pisanie, że Chorwacja jest bardzo droga to zdecydowanie przesada, oczywiście da się wydać każde pieniądze, ale to nie jest konieczność.

Czy Karlovačko pite na wspaniałej Slanicy, za które zwykle płaciłem w przeliczeniu 8,55 zł, a które możecie zobaczyć w moim avatarze warte jest tych pieniędzy? Moim zdaniem ZDECYDOWANIE TAK!
Thot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Thot » 11.02.2011 16:22

To ja się tez narażę :D
Już 10 lat temu pisałem na tym forum, że z roku na rok HR robi się coraz droższa, za chwilę przesadzą - no i przesadzają. Jak widać zbyt mało, żeby CROmaniacy zmienili destynację :oops: Zresztą... nikt nikogo do zmiany celu wakacyjnego nie namawia. Chorwacja jest piękna, blisko - taki "drugi Bałtyk" jednakowoż z ciepłym morzem i pewną pogodą.
Niestety - to za mało. Jak tak dalej pójdzie, to ludzi z HR zacznie ubywać i to coraz więcej. Zostaną fascynaci, którzy jednak kieszeni Chorwatów za bardzo nie napełnią.
Strzelają sobie w kolano po prostu - tam nie ma ani plaż na tyle atrakcyjnych ani tzw. "zaplecza" turystycznego. Nie wiem czy pamiętacie, ale w latach 90-tych jeździło się do Chorwacji, bo "piękna" choć "biedna", wiele się wybaczało ze standardów (czy to kempingów czy kwater itp.), bo "tanio i pięknie".
Teraz dalej jest pięknie, ale... kropka. Tyle.
O nie! Trzeba im jeszcze oddać, że okazałą, przez prawie cały kraj, nowoczesną autostradę zbudowali, podczas gdy w PL to się dalej o tym "tylko dyskutuje" i snuje plany. A tam budują.
Niestety - to za mało.
Furorę zacznie robić za chwilę Albania - po relacji tutaj gdzieś, też byłem, całkiem niedawno:) Biedniej niż w HR, ale duuuuuuużo taniej, kwatery i hotele tanie a dobre i dużo ich, wybór spory. Infrastruktury... hmm... no w sumie raczej brak. Ale plaże są piękne (choć rzadko sprzątane, jeśli publiczne).
Bułgaria - może ciut przesadzę, drożej niż w Albanii, ale hotel 4**** AllInclusive (jak się poszuka) w czerwcu w cenie kampingu w HR w lipcu.
Włochy jak ktoś lubi, Hiszpania - nawet Lazurowe (ponoć ekskluzywne) Wybrzeże: kampingi wysokiej klasy, tanie jedzenie (bo markety są "normalne" jak u nas, w cenach w dużej części podobne jak w PL, jeśli ktoś nie musi codziennie jeść mięsa), a nie sposób porównać do czegoś innego, z HR włącznie. I zaplecze turystyczne jest, jest co robić - i wiedzą, że turysta jest ważny.
Na kontrast tego przypominam sobie jak jadąc na przełomie wieków do HR i Czarnogóry chciałem na 2-3 godziny "zakwaterować się" z własnym namiotem gdzieś w okolicach Dubrovnika (był już wczesny ranek, a byłem zmęczony). Prosiłem właściciela, żeby 10-20% zniżkę dał od ceny "całodobowej", a on... obraził się, pokrzyczał na mnie (że mu się nie opłaca i takie tam) i poszedł.
Też poszedłem (czy raczej pojechałem) i nigdy tam nie wróciłem.
Regułą to nie jest. Ale rzadkim zjawiskiem niestety - również nie.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 11.02.2011 16:26

sanchopan napisał(a):Już 10 lat temu pisałem na tym forum, że z roku na rok HR robi się coraz droższa...

:lol: :wink:
Thot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Thot » 11.02.2011 16:29

Jacek S napisał(a):
sanchopan napisał(a):Już 10 lat temu pisałem na tym forum, że z roku na rok HR robi się coraz droższa...

:lol: :wink:

Zgadza się :lol:
...bo jakiś tam kiedyś chyba inny nick miałem: ale jaki, to nie pojmę. :D
W każdym razie ktoś dość niegrzecznie na mnie wtedy "usiadł", że "to wszystko kłamstwa a HR jest super-hiper-hit". 8O
No i wyszło szydło z worka. :D
joajer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) joajer » 11.02.2011 18:50

Trochę racji jest, bo gdzie jest taniej? W Polsce może ale nie koniecznie,
we Włoszech na pewno nie, Grecja porównywalnie, Francja- nie byłem ale na pewno drożej.
Albanie zaliczyłem, całą, ale ma się do jakości i czystości jak koń do koniaku!!
Czarnogóra jest fajna i cenowo jest ok ale jest mała i zatłoczona.
Bułgaria też ok ale trochę komuną tam jeszcze zaciąga i daleko....
Więc jaka alternatywa??
Rodzinnie to do HR na urlop 3 tyg nie pojadę bo za drogo, wolę MNE albo BG, ale za to jeżdżę (do HR) późną wiosną na 7-10 dniowy wypad motocyklowy.
Blisko, dobre drogi, brak turystów, ceny ok!! Ale nie w sezonie!!
Thot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Thot » 11.02.2011 19:10

We Włoszech fakt, nie - tam zresztą standardy (choć nie jakoś bardzo niske) są takie sobie: jak na tzw. "Europę" - średnie. A ceny nie.
A czemu Kolega mówi, że "we Francji na pewno drożej" choć "nie byłem"? Ja byłem we wszystkich zgoła europejskich i mam porównanie (nie raz), dlatego się staram przekazywać, jeśli komuś może to coś rozjaśnić;)
Francja choć z natury tania nie jest (bo i każdy bogatszy kraj tanim jak Albania nie będzie), to wynajmując np. z Eurocampu czy innego podobnego domek na campingu (b.dobrze wyposażony), zaopatrując się w hipermarketach (a tych tam jest całe stado), wyjdzie taniej niż w Chorwacji. Dużo taniej - i dużo lepiej, powiedzmy sobie wprost.
Droższy trochę będzie dojazd, bo jest trochę dalej (od granicy południowej na Lazurowe jest niewiele ok. 1700 km), ale infrastruktura bez porównania lepsza, więcej do roboty, piękne plaże itd.
Nie ma tej "swojskości" co w Chorwacji, co część osób uzna za wadę. W sumie dobrze, bo jakby była, to by było... inaczej;)
Albania i czystość... racja. Ale coś za coś - Chorwacja też jeszcze dekadę temu nie była taka jak teraz (cenowo też) i mało komu to przeszkadzało. Nie wspominając o Czarnogórze 10 lat temu - plaże brudne jak obecnie w Albanii. A jak foty pokazuję znajomym z hotelu z Albanii, to każdy przysięgnie, że to "Europa zachodnia": http://www.hotel-oaz.com/ :lol:
Bułgaria - zaciąga komuną, zaciąga. Ale tanio, a już dość europejsko jeśli chodzi o standard hoteli (i powoli infrastruktury). Dojazd za to dość uciążliwy: przez Serbię pseudoautostrady wcale nie z pseudo-opłatą, a przez Rumunię to niektórzy wierzą, że "tam cyganie każdego okradną". 8O :lol: A trasa transfogaraska piękna, można też stanąć taniej niż w BG nad Morzem Czarnym w Rumunii. Ale generalnie sielanki dojazdowej tam nie ma - na szczęście cena i jakość pobytu zwykle to wynagradza.
A poza tym - ja też staram się (jeśli to możliwe) jeździć również poza sezonem: zaraz przed lub zaraz po.
A Francję Koledze polecałbym odwiedzić - za ok. 1000 zł można wynająć cały domek (dla np. 6 osób) na 2 tygodnie poza sezonem przez Eurocampa (samemu też można na miejscu, ale dużo drożej to kosztuje) albo inną tego typu firmę i spędzić miło czas.
Choćby tak - dla odmiany: żeby odpocząć od Choracji.
...i za nią zatęsknić. :D
KumoterSzyszkownik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) KumoterSzyszkownik » 11.02.2011 19:17

Co do Włoch.Owszem-apartamenty,jedzenie i picie w knajpach jest droższe niż w Cro...Ale..Czy ktoś sobie kiedyś zadał odrobinę trudu i porównał ceny w marketach w Cro i we Włoszech?Nie mówiąc już,że wybór artykułów jest nieporównywalnie mniejszy w Chorwacji....
Na marginesie mówiąc-coraz więcej mieszkańców Istrii jeżdzi po większe zakupy do....Włoch. :wink:
Thot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Thot » 11.02.2011 19:55

Wybór tak, ale i sama ILOŚĆ marketów (nie wspominając o ich wielkości) tez jest różna. Wszystko się zgadza i potwierdzam.
joajer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) joajer » 11.02.2011 19:59

Można za to w HR zakwaterować się (choć kwatery to największy wydatek)
Gdzieś koło dobrych marketów jak Lidl czy Plodine a najlepiej mieć niedaleko do BIH na zakupy, Można wtedy koszty obniżyć znacznie, jeśli się chce taniej...
KumoterSzyszkownik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) KumoterSzyszkownik » 12.02.2011 01:05

joajer napisał(a):Można za to w HR zakwaterować się (choć kwatery to największy wydatek)
Gdzieś koło dobrych marketów jak Lidl czy Plodine a najlepiej mieć niedaleko do BIH na zakupy, Można wtedy koszty obniżyć znacznie, jeśli się chce taniej...

Dla mnie to Ty możesz zakwaterować się nawet przy samej Hucie Katowice,żeby było jeszcze taniej.I zamiast jodu bijącego od morza wdychać opary siarki ulatujące przeważnie nocami... :lol:
anubis2423
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) anubis2423 » 12.02.2011 07:14

dla mnie najważniejsze jest oodpocząć zbieram kasę cały rok na urlop wiec nie mam sobie zamiaru odmawiać.może cro jest i drogie ale co tam :?: najważniejsze jest że każdy ma wybór i decyduje czy stać go na wyjazd czy nie i tyle :) bo czy to będzie Cro czy Francja czy Włochy to i tak kasę trzeba miec :twisted: pozdro
piotr68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr68 » 12.02.2011 08:22

Nie każdy ma ochotę oszczędzać cały rok na wyjazd do Chorwacji. Niektórzy wyjeżdżają częściej, kilka razy w roku nie tylko do Chorwacji, choćby na dłuższe weekendy gdzieś bliżej. Poza tym każdy posiada (mam nadzieję) jakieś swoje pasje, hobby które też zwykle trochę kosztują. I nie sadzę, żeby ograniczanie kosztów było czymś negatywnym. Gdybym miał oszczędzać cały rok tylko na wyjazd do Chorwacji to pewnie bym tam nie jeździł, bo są rzeczy które bardziej mnie kręcą. W każdym kraju może być drogo lub tanio, zależy jak sobie zorganizujemy wyjazd.
Thot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Thot » 12.02.2011 09:16

Zgadzam się ze wszystkim. :D
Dopowiem ze swojej strony jedynie, że osobiście mi nie przeszkadza, że gdzieś jest drożej, jeśli za tym "coś" idzie dodatkowego: powodem może być wyższy standard, lepsze zaplecze itp. itd.
W Chorwacji natomiast jest drożej, bo "ludzie i tak przyjadą", bez wyraźnego powodu, poza chęcią zarobku.
Mariusz_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz_M » 12.02.2011 09:38

Drogo... nie drogo.
My w 2010 odpuściliśmy Chorwację, i wybraliśmy Egipt. Było super: hotel z dużym aquaparkiem, all in. [wydaje się, że raj: wszystko "za darmo"]. Podobno jak all in. to najtaniej Edipt i/lub Tunezja. Chcieliśmy miec fajny hotel, więc cena wyższa niż możliwe do znalezienia minima.
Na wyjeździe fajnie, ale po powrocie przyszło pewne otrzeźwienie, że trochę kasa jednak zmarnowana. Za 7 dni (czyli praktycznie 6) za trzy osoby wyjazd wyszedł jak ja to określam: od drzwi do drzwi ponad 8tys.
W Chorwacji (zawsze jeździliśmy na 10 dni) najwięcej wyszło nas w 2009 (też od drzwi [wyjazd] do drzwi [powrót]) niecałe 6tys. przy kursie euro wtedy bodajże 4,6pln.
Tym samym z ulgą wracamy na "stare smieci". Jak miałbym znów wydać >8tys "gdzieś", wolę w Cro. Odpocznę tak samo jak nie lepiej, ale dłużej.
Mając takie doświadczenia, znów zaczynam myśleć o Cro jako o taniej alternatywie. I odchodzą wkurzające foldery biur podróży: przeglądasz, przeglądasz i ciagle nie wiesz gdzie chcesz jechać. A jak już Ci się coś psodoba, to okazuje się [dla nas] cena zaporowa np. 4700/os i znów szukasz szukasz.
Do Cro: pakujesz się i jedziesz. I gdzies wylądujesz na rivierze makarskiej. Nie ważne gdzie - wszędzie praktycznie to samo - z małymi lokalnymi wyjatkami.
Ja po tej wycieczce do Egiptu z prawdziwą przyjemnością wracam do Cro. Choć boję się, że już drugiego dnia będę znudzony "tym samym". To ósmy albo dziewiąty raz do Cro.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Uwagi o pobycie lipiec 2010 . Ceny , rady, porady - strona 30
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone