Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Uwagi o pobycie lipiec 2010 . Ceny , rady, porady

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 23.09.2010 17:38

Bocian napisał(a):W życiu nie miałem na sobie nic niebieskiego... :)

a to przepraszam.. :wink:
Pepe12345
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pepe12345 » 23.09.2010 17:47

joajer napisał(a):Italia jest dużo droższa od HR (noclegi, paliwo, autostrady..) ale za to w sklepie typu market znalazłem niezły wybór piw poniżej 1 euro i to za 0.66l

Większość rzeczy spożywczych znajdziesz tam w lepszych cenach niż w Chorwacji. To fakt. Pisze to namiętny "odwiedzacz" Włoch. :P
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 23.09.2010 18:23

Jako, że Sycylia to nie Włochy jak twierdza Sycylijczycy, to tam gdzie byłem było drożej niż w Cro. Jeśli chodzi o piwo także.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 23.09.2010 18:43

Południowe Włochy to Afryka Północna, jak twierdzą Włosi,
więc, w końcu, gdzie te Włochy? 8O
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 23.09.2010 18:56

weldon napisał(a):Południowe Włochy to Afryka Północna, jak twierdzą Włosi,

Twierdzą , że maksymalnie do Rzymu. Potem to Południe. I śmietnik...
kendzior
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kendzior » 23.09.2010 19:09

Jak byłem Szkocji w tym roku, płaciłem za noclegi w B&B za sniadaniem po 30 Funtów od osoby za noc i nie było nigdzie taniej ni cholery. A mimo to dałem radę, i było kurde jak w bajce. Te widoczki i te zamki sa tego warte, tak jak te w Chorwacji.
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 25.09.2010 23:06

Jako, że to mój pierwszy post na tym forum - niniejszym witam wszystkich ;)
W zasadzie miałam się dalej nie odzywać, ale chyba każdemu zdarzyło się tak, że czytał, czytał i w końcu nie zdzierżył...? :D

joajer napisał(a):Nawet turyści z Chorwacji narzekają, że jak jadą nad swoje morze to makabrycznie przepłacają.

A czy turyści w Polsce nie narzekają, że przepłacają nad polskim morzem, ew. w polskich górach?

joajer napisał(a):W Plodine można było kupić Colę 2 l za ok 7zł więc mamy niemal 1000%

???????
Mam coś ze wzrokiem, czy Tobie się pozajączkowało?
W tym roku nie dałam rady, ale w zeszłym roku w Pustkowie (takie "zadupie", żaden kurort, nad polskim morzem) za dwulitrową Colę płacilismy 6.50 zł, to raptem 50 groszy mniej niż w Cro - to jakie 1000%?

-------------------------
Pozdrawiam
Anai
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 25.09.2010 23:19

Bocian napisał(a):
weldon napisał(a):Południowe Włochy to Afryka Północna, jak twierdzą Włosi,

Twierdzą , że maksymalnie do Rzymu. Potem to Południe. I śmietnik...

Jakoś mi umknąłeś ... Maksymalnie do Rzymu.

Lubię Włochy, takie na pograniczu z Austrią.
Potem, tak jak się zmieniają kolory wody w potokach, zmienia się też i otoczenie.

Ciągle zalega mi Śródziemnomorska z Włoch, ale teraz mi raźniej.
Poczekam na Sycylię, to się uzupełnimy ... :lol:
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 26.09.2010 00:21

Trochę cen z 8-17 lipca (w zasadzie szczyt sezonu) br. z Živogošće Blato:

Restauracja Strnj (bardzo ją polecam, jedzenie pyszne, widoki jeszcze pyszniejsze):
- wino czerwone 60 kun/litr
- makrela z grilla (350g) 50 kun
- Biftek na żaru 80 kun
- surówka 15 kun
- lignje na żaru 50 kun

W sumie obiad dla czterech osób wyniósł 290 kun/170zł czyli 42,5 zl/osoba - bez tragedii ;)

Buffet FREDY (niektórzy to miejsce odradzają - nam się bardzo podobało, zwłaszcza kelner o imieniu Francisek ;) )

- małe Karlovacko (0,33) 12 kun
- Karlovacko (0,5) 15 kun
- białe wino 70 kun/litr
- czerwone wino j/w
- palacinki z owocami 32 kuny
- palacinki z czekoladą 25 kun
- stek z tuńczyka 59 kun
- coca-cola (0,25) 14 kun
- fanta j/w
- krewetki z grilla 60 kun
- plata Fredy (kuuupa mięcha - 4 rodzaje mięs z grilla x 2 + frytki) 165 kun
- porcja frytek 14 kun
- kotlet jagnięcy (a tak naprawdę 3 kotlety ;) ) 65 kun
- pizza Frutti di Mare (wielka i pyszna) 42 kuny
- pizza Dalmacija (z prsutem - j/w) 46 kun
- Cup Fredy - (deser firmowy) 35 kun
- Banana Split 30 kun
- lody 6 kun/gałka w/g nas najlepsze w Živogošće ;)

Konzum w Makarskiej:
- Ożujsko (2,5l) 19,99 kun
- Karlovacko (1l) 12,99
- woda Jana smakowa (1,5l) 7,99 kun
- kiełbaski na grilla 34,99/kg
- brzoskwinie 13,99/kg
- nektarynki (nigdy nie jadłam tak dobrych mimo, że z marketu były) 11,99/kg
- masło (125g) 7,79 kun
- coś na kształt hamburgerów do grillowania 24,99 kun/kg
- ajwar (690g) 16,99 kun
- musztarda (350g) 7,99 kun
- sok z czerwonych owoców (1,5l) 9,99 kun
- sok limonkowy (1,5l) 9,49 kun
- lody 5 kun /szt.
- coś na kształt Bake Rollsów 4,99 kun/op 70g
- papierosy marlboro 22 kuny
- papierosy L&M 16 kun
- strasznie drogie kremy z filtrem, ale to też nie jest regułą, bo wprawdzie Nivea z filtrem 30 faktycznie w przeliczeniu ok. 60 zł ale wystarczy się trochę rozejrzeć i można kupić "ichniejsze" znacznie taniej. My znaleźliśmy zestaw balsam do opalania + balsam łagodzący za ok. 60 kun. Da się? Da! :D

Inne:
- pocztówka 3 kuny
- znaczek 3,1 kun
- EuroDiesel na stacji INA w Makarskiej 8,15 kun/litr
- konfitura z figi u "babci naciągaczki" na campingu - 20 kun słoiczek, ale w ramach promocji 2 słoiczki za 30 kun :D
- chleb w sklepie na campingu 7-10 kun
- pączki z czekoladą (mniaaam) bodajże 4 kuny
- piwo (Ożujsko, Karlovacko 0,5l) w sklepie na campingu ok. 6,5 kuny

Jak coś sobie jeszcze przypomnę, to postaram się dopisać.

Podsumowując - przygotowując się do wyjazdu, po lekturze forum, nastawiliśmy się, że raczej wydamy więcej niż mniej ;D
Zakładaliśmy całkowity koszt w granicach ok. 6000 zł.
Miło się rozczarowaliśmy, ponieważ całość (camping, paliwo, autostrady, winiety, jedzenie itd.) zamknęła się w kwocie ok. 3500 zł/4 osoby/8 dni.
Zwłaszcza, że raczej niczego sobie nie żałowaliśmy, wiedzieliśmy ile możemy wydać i wydaliśmy w zasadzie mniej ale też nie kalkulowaliśmy na bieżąco i z kalkulatorem w Konzumie też nas raczej nikt nie widział :P
Z Polski zabraliśmy 3 dwulitrowe napoje, parę piw "na drogę", "butelczynę", zamarynowaną karkówkę na grilla (na pierwszy dzień, żeby sklepu nie szukać umierając z głodu), 2 puszki do kanapek, paczkę kawy 3 w 1 i zgrzewkę Nałęczowianki w małych butelkach - wsio!
Nie wliczam w ogólny koszt sprzętów typu materac do pływania, karimata czy plastikowych sztućców i papierowych tacek kupowanych w ciągu roku, bo te kupilibyśmy niezależnie od tego czy jechalibyśmy do Cro czy do wspomnianego przeze mnie wcześniej Pustkowa, no może prócz butów do pływania ;)
Niewiele zwiedzaliśmy, w zasadzie jedynie Makarska a i to dość pobieżnie, ale jako, że był to nasz pierwszy, "zwiadowczy" wyjazd do Cro toteż nie nastawialiśmy się zbytnio na zwiedzanie.
Chorwacja nas zachwyciła, i na pewno będziemy chcieli tam jeszcze wrócić... a ceny? No cóż, nad naszym morzem też najtaniej nie jest...

Pozdrawiam
Anai
Ostatnio edytowano 27.09.2010 12:14 przez Anai, łącznie edytowano 2 razy
joajer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) joajer » 26.09.2010 16:02

Anai napisał(a):Jako, że to mój pierwszy post na tym forum - niniejszym witam wszystkich ;)
W zasadzie miałam się dalej nie odzywać, ale chyba każdemu zdarzyło się tak, że czytał, czytał i w końcu nie zdzierżył...? :D

joajer napisał(a):Nawet turyści z Chorwacji narzekają, że jak jadą nad swoje morze to makabrycznie przepłacają.

A czy turyści w Polsce nie narzekają, że przepłacają nad polskim morzem, ew. w polskich górach?

joajer napisał(a):W Plodine można było kupić Colę 2 l za ok 7zł więc mamy niemal 1000%

???????
W tym roku nie dałam rady, ale w zeszłym roku w Pustkowie (takie "zadupie", żaden kurort, nad polskim morzem) za dwulitrową Colę płacilismy 6.50 zł, to raptem 50 groszy mniej niż w Cro - to jakie 1000%?

Pozdrawiam
Anai

Anai, naucz się czytać. 1000% może sięgać różnica między marketem a lokalem w HR (może, nie musi) a nie miedzy Polskim morzem.
Poza tym w Polsce nie ma takiego przebicia. Np piwo pod żurawiem w Gdańsku w tym roku 8zł a cola max 100% przebitki, więc nie pisz głupot.
PysiaPysio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PysiaPysio » 26.09.2010 20:39

joajer napisał(a):
Anai napisał(a):Jako, że to mój pierwszy post na tym forum - niniejszym witam wszystkich ;)

???????

Pozdrawiam
Anai

Anai, naucz się czytać. 1000% może sięgać różnica między marketem a lokalem w HR (może, nie musi) a nie miedzy Polskim morzem.
Poza tym w Polsce nie ma takiego przebicia. Np piwo pod żurawiem w Gdańsku w tym roku 8zł a cola max 100% przebitki, więc nie pisz głupot.

Takie same kwiatki można znaleść i w Polsce :D. Natomiast GENERALNIE ceny w Chorwacji są porównywalne do polskich i tyle.
PS nie wiem czy jest jakiś sens w emocjonowaniu się takimi bzdetami że w gdzieś jakimś lokalu ktoś przegiął z cenami. :sm:
pkocot
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pkocot » 27.09.2010 04:19

Jeśli chodzi o ceny to polecam podliczyć CAŁOŚCIOWO wczasy w Chorwacji, podzielić przez liczbę osób, porównać do ofert biur podróży i odpowiedzieć sobie na pytanie czy aby na pewno w Chorwacji jest aż tak drogo na tle innych krajów. Ja uważam, że nie jest tak źle.

Natomiast co do tonu wypowiedzi niektórych osób na tym forum (i nie tylko na tym) polecam zastanowić się nad swoją kulturą osobistą. Mam wrażenie że niektórym jej zwyczajnie brakuje. Jak będę chciał wziąć z Polski ziemniaki, makaron, czy pasztetówkę z Biedronki TO JEST TO MOJA PRYWATNA SPRAWA ! Osobiście mogę sobie pozwolić na jedzenie w knajpkach, jednak jestem sobie w stanie wyobrazić, że nie każdego jest na to stać i nie zamierzam go obrażać czy z niego kpić. Ma takie samo prawo wypoczywać w Chorwacji jak ktokolwiek inny. Amen.
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 27.09.2010 09:58

Trochę się w temacie wyeksploatowałem w zeszłym roku. Ale jedno nadal nie zostało poruszone: relacja jakości do ceny. Jestem z 2 opcji opisanych przez jednego cromaniaka: mnie stać, ale i tak uważam że jest zbyt drogo w stosunku do jakości towaru/usługi.

I najlepiej to widać będąc w BiH, gdzie widoki nawet ciekawsze (nieraz), ceny dużo niższe a jakość obsługi w najwyższym stopniu zadowalająca. Tam wiedzą, że nie posiadając morza tylko własną pracą mogą do czegoś dojść. Chorwaci są leniwie jak słonie i jak święte krowy czekaj aż turyści nabiją ich kabzy.

Pomijając kwestie kursu walut od 4 lat próbuję rozwikłać kwestię tak dużych różnic cen: niech nikt nie pieprzy, że ceny są podobne, bo NIE SĄ! IMHO jest tak: większość sieci handlowych zwłaszcza Konzum i Co. to w istocie grupy mafijno-rządowe, które działają w zmowie cenowej a wszelką konkurencję tępią jak tylko mogą. Czy widzieliście (dużo) sieci międzynarodowych na stacjach benzynowych, sieci sklepowych - żeby ograniczyć się choćby do tego, co widać gołym okiem. Dobrym tego przykładem był mój zeszłoroczny wyjazd: jechałem do PL we wtorek a na A1 od Dubrovnika do Zagrzebia widziałem TYLKO jedną ciężarówkę. Jeżeli sieć transportowa jest krwiobiegiem gospodarki, to Cro jest bankrutem.

Innym na powyższe dowodem jest niechęć do wstąpienia do UE. Deklaracje są jak najbardziej pro, ale praktyka wskazuje, że oligarchowie trzymają się jak mogą z dala od konkurencji i bardziej wolnego rynku jak najbardziej z daleka. Przecież pamiętamy że poprzednie deklaracje mówiły o 2007-2008 roku; teraz nawet przyszły rok nie jest pewny. Nierychliwość w pertraktacjach ustalających granicę morską ze Słowenią wskazuje na brak motywacji politycznej.

Inną anomalią są ceny nieruchomości: 2 razy większe niż w PL i 3 razy droższe niż w Hiszpanii. Właśnie w Splicie w tym roku spotkałem grupkę Polaków, których zagadnąłem i zeszło na podobne tematy. Gość mówi, że oglądał jakąś chałupę w okolicach; dom wyremontowany, druga linia brzegowa - a cena jak z księżyca. Twierdzi, że jak to zobaczył, postanowił olać i tak na stałe mieszka w Hiszpanii gdzie ma parą domów i zrezygnował z Chorwacji i jej cudeniek.

Oczywiście nie ma to wpływu na moje tak lub nie jeśli chodzi o Cro. ale jako ekonomista (i chemik) próbuje zrozumieć. i nie jest łatwo....
PysiaPysio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PysiaPysio » 27.09.2010 10:40

MWN napisał(a):Trochę się w temacie wyeksploatowałem w zeszłym roku. Ale jedno nadal nie zostało poruszone: relacja jakości do ceny. Jestem z 2 opcji opisanych przez jednego cromaniaka: mnie stać, ale i tak uważam że jest zbyt drogo w stosunku do jakości towaru/usługi.

I najlepiej to widać będąc w BiH, gdzie widoki nawet ciekawsze (nieraz), ceny dużo niższe a jakość obsługi w najwyższym stopniu zadowalająca. Tam wiedzą, że nie posiadając morza tylko własną pracą mogą do czegoś dojść. Chorwaci są leniwie jak słonie i jak święte krowy czekaj aż turyści nabiją ich kabzy.

TAAAK jesteś z typowej opcji NARZEKACZA/to chyba narodowy "sport" części z nas/:lol:
dobrze że rozwiązałeś problem wypoczywaj w BiH bo JEDYNE CO WAŻNE TO TO BY BYŁO TANIO ciekawe kiedy zaczniesz narzekać na BiH :lool:
jak chcesz sobie zobaczyć prawdziwe ceny nieruchomości z księżyca zapraszamy do Konstancina i Wilanowa :papa:
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 27.09.2010 10:51

Nigdy nie napisałem że najważniejsze by było tanio; nie chciałem o tym napisać ale proszę, skoro się domagasz: wydałem w tym roku 15 k i nie wiem czy byłbyś w stanie mi dorównać. Dodam, dla dwóch osób a potem byłem jeszcze w Bieszczadach.

A wiochy jak Konstancin i Wasiawka nie są dla mnie miarą Wszechrzeczy i nie chrzań, że ceny za 1 m kwadratowy w granicach 5000 Euro to jest to co widzisz wokół siebie w PL...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Uwagi o pobycie lipiec 2010 . Ceny , rady, porady - strona 26
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone