Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Uwagi o pobycie lipiec 2010 . Ceny , rady, porady

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Broke
Turysta
Czy aż tak drogo?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Broke » 30.08.2010 18:55

Byłem w pierwszej połowie lipca w Chorwacji - drogo? - ano drogo...
Potrafiliśmy zjeść obiad w knajpie za 100 zł ale też za 250 zł /zestaw 2+1/.
Dla porównania podam Wam ceny w restauracjach na Węgrzech z połowy sierpnia:
- obiad we włoskiej knajpce dla zestawu 4+3 z delikatnym alkoholizowaniem nad Balatonem - 168 zł
- obiad dla zestawu 3+1 na deptaku w Budapeszcie - 190 zł /kuchnia włoska/
- obiad jw. z delikatnym alkoholizowaniem - 280 zł /kuchnia węgierska/
- kolacja przy tymże deptaku /3+1/ - delikatny alkohol i zaj... naleśniki - 160 zł
- 4 kawy z ciastkiem /jw./ - 10 Euro
ceny z wyciągu z karty kredytowej
Czy drogo? - takie są ceny w miejscowościach turystycznych...
joajer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) joajer » 30.08.2010 20:42

Gdybym w domu miał jadać obiady za 200-250 zł to potrzebowałbym 7500zł tylko na nie. Ze śniadaniami , kolacjami, czynszem, prądem, wodą, telefonem to pewnie i 15000zł miesięcznie by mi brakło.
Rozumiem, że to pewnie okazjonalnie ale i tak przesadnie.
Niestety nie jestem prezesem i na taką kasę muszę zapracować, szanuję pieniądz i nawet na wakacjach potrafię sobie odmówić takich wydatków.
100-150zł to max co można zapłacić.
Oczywiście, są tacy co i 1000E wydają w jeden wieczór...
adamk3
Cromaniak
Re: Czy aż tak drogo?

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 31.08.2010 08:12

Broke napisał(a):Byłem w pierwszej połowie lipca w Chorwacji - drogo? - ano drogo...
Potrafiliśmy zjeść obiad w knajpie za 100 zł ale też za 250 zł /zestaw 2+1/.
Dla porównania podam Wam ceny w restauracjach na Węgrzech z połowy sierpnia:
- obiad we włoskiej knajpce dla zestawu 4+3 z delikatnym alkoholizowaniem nad Balatonem - 168 zł
- obiad dla zestawu 3+1 na deptaku w Budapeszcie - 190 zł /kuchnia włoska/
- obiad jw. z delikatnym alkoholizowaniem - 280 zł /kuchnia węgierska/
- kolacja przy tymże deptaku /3+1/ - delikatny alkohol i zaj... naleśniki - 160 zł
- 4 kawy z ciastkiem /jw./ - 10 Euro
ceny z wyciągu z karty kredytowej
Czy drogo? - takie są ceny w miejscowościach turystycznych...

Dla równowagi dodam - też Budapeszt, restauracja - bar zestaw obiadowy (zupa gulasz + kawał mięcha + surówki + napój) 1150 Forint = 17 PLN, na basenach ceny zestawów obiadowych od 750 HUF (langos 200 HUF).

Pozdrav.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.09.2010 14:44

Przed chwilą dostałem sms-a od Bociana (z Sycylii):

"Piję browca za 5 EUR na plaży. Napisz ode mnie na forum tym, którym drogo w CRO..."

No to napisałem 8)
joajer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) joajer » 06.09.2010 16:05

Italia jest dużo droższa od HR (noclegi, paliwo, autostrady..) ale za to w sklepie typu market znalazłem niezły wybór piw poniżej 1 euro i to za 0.66l
rolka68
Globtroter
Skąd masz taki przelicznik?

Nieprzeczytany postnapisał(a) rolka68 » 06.09.2010 16:32

komi (100 kun to około 70 zł)
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 06.09.2010 16:37

slapol napisał(a):Przed chwilą dostałem sms-a od Bociana (z Sycylii):

"Piję browca za 5 EUR na plaży. Napisz ode mnie na forum tym, którym drogo w CRO..."

No to napisałem 8)

Tym...............niebieskim to się w d...poprzewracało! :wink: :lol: :wink:
piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 06.09.2010 18:21

Wiem, że to nie na temat ale dla porównania w Grecji w miejscu gdzie głównymi turystami byli grecy i włosi
Frappe na plaży - 1,5 - 2
Gyros - 1,8 - 2
Suvlaki - 7
Kalmary - 6
Piwo - 2
Pastissio i Moussaka - 6-7
Ośmiornica (kawałki dużej ośmiornicy) - 12
Ceny w miejscowej knajpie, na plaży oraz w barach.
Pozdrawiam
joajer
Cromaniak
Re: Skąd masz taki przelicznik?

Nieprzeczytany postnapisał(a) joajer » 06.09.2010 18:27

rolka68 napisał(a):komi (100 kun to około 70 zł)

100kn to dokładnie dziś 54zł i podobnie było miesiąc temu ale znajomy co to był pierwszy raz mówił, że kuna wychodziła go 70gr. i nie dał sobie powiedzieć, że jest inaczej.
Ciekawe, czy takie kursy są stosowane wobec turystów w sezonie?
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 06.09.2010 19:45

No to napisałem 8)

Dostałem smesa od Pingwina co wypoczywa skubaniec na Grenlandii
sami zobaczcie :D 7.19 Funta
http://www.pintprice.com/region.php?/Greenland/
suzi
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) suzi » 11.09.2010 00:58

Na Grenlandii, to pewnie z importowanego chmielu :D
Całkiem poważnie mogłabym się w Chorwacji żywić wyłącznie figami, winogronami i lodami. Lody-6 kun jedna gałka duża jak 3 w PL i naprawdę bardzo smaczne. Jedzenia nie braliśmy z sobą bo lecieliśmy samolotem, ceny nas zdziwiły, nie były niższe niż w IR, ser i masło nawet droższe, tylko warzywa i owoce tańsze i jakie SMACZNE!!!! Koniec sierpnia to czas na świeże, słodkie figi (ok 19 kun/kg) i wszystkim co jeszcze nie byli, nie próbowali, lub zachwycają się ośmiornicami (pfeeee!!!) goraco polecam.
PysiaPysio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PysiaPysio » 21.09.2010 14:09

W Chorwacji nie jest najdrożej ani najtaniej, CENY SĄ PORÓWNYWALNE do polskich... tzn. NIE MA jakichś OSZOŁAMIAJĄCYCH 8O RÓŻNIC
np ceny za wynajem apartamentu nad samym morzem w Polsce płaciliśmy 250-300PLN/doba a w CRO 50EUR/doba...
w chorwackich knajpach nawet lekko taniej niż w Polsce za 2 daniowy obiad/dla 2-osób/ z 1-litrem wina i deserem 200kn/ I to w centrum Jelsy/Hvar/
DROŻYZNA to jest być może w porównaniu z polskimi towarami zakuponymi na promocji w Biedronce...
Teksty o drożyźnie wpisują wiecznie narzekający i liczący każdy grosik tzw CENTUSIE vel PARAGONY jeżdżący do CRO objuczeni ziemniakami, mlekiem i zupami z proszku oraz zapasami papieru toaletowego. :lol:
Oczywiście że w CRO mogło by być lepiej mogło by być wszystko 50 lub 100% taniej ale pisanie o drożyźnie to wieeelka przesada bo jakiś oszczędny chorwat też mógłby napisać że zgodnie z jego odczuciami w Polsce panuje straszna drożyzna.
Każdy urlop wymaga nakładów finansowych i według nas psucie go sobie siedzeniem w rachunkach i zamartwianie że coś kosztowało 3,50 zamiast1,90 może zniszczyć każdy urlop niezależnie od miejsca pobytu.
Pozdro :D
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 21.09.2010 14:33

PysiaPysio napisał(a):W Chorwacji nie jest najdrożej ani najtaniej, CENY SĄ PORÓWNYWALNE do polskich... tzn. NIE MA jakichś OSZOŁAMIAJĄCYCH 8O RÓŻNIC
np ceny za wynajem apartamentu nad samym morzem w Polsce płaciliśmy 250-300PLN/doba a w CRO 50EUR/doba...
w chorwackich knajpach nawet lekko taniej niż w Polsce za 2 daniowy obiad/dla 2-osób/ z 1-litrem wina i deserem 200kn/ I to w centrum Jelsy/Hvar/
DROŻYZNA to jest być może w porównaniu z polskimi towarami zakuponymi na promocji w Biedronce...
Teksty o drożyźnie wpisują wiecznie narzekający i liczący każdy grosik tzw CENTUSIE vel PARAGONY jeżdżący do CRO objuczeni ziemniakami, mlekiem i zupami z proszku oraz zapasami papieru toaletowego. :lol:
Oczywiście że w CRO mogło by być lepiej mogło by być wszystko 50 lub 100% taniej ale pisanie o drożyźnie to wieeelka przesada bo jakiś oszczędny chorwat też mógłby napisać że zgodnie z jego odczuciami w Polsce panuje straszna drożyzna.
Każdy urlop wymaga nakładów finansowych i według nas psucie go sobie siedzeniem w rachunkach i zamartwianie że coś kosztowało 3,50 zamiast1,90 może zniszczyć każdy urlop niezależnie od miejsca pobytu.
Pozdro :D

amen. :wink:
joajer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) joajer » 21.09.2010 20:39

Widać w tym Małopolskiem i Mazowieckiem lepiej zarabiają, a i ceny u nich są większe.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 23.09.2010 17:27

anakin napisał(a):

No to napisałem 8)

Tym...............niebieskim to się w d...poprzewracało! :wink: :lol: :wink:

W życiu nie miałem na sobie nic niebieskiego... :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Uwagi o pobycie lipiec 2010 . Ceny , rady, porady - strona 25
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone