Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Uwagi o pobycie lipiec 2010 . Ceny , rady, porady

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
baca1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) baca1 » 22.08.2010 12:56

Rowniez popieram w 100% nie jedz badz twardy :lol:
p.s.
jak czytam tego typu posty to mam wrazenie coraz silniejsze ze ja jezdze do jakiejs innej Chorwacji i "przyciskaja mnie kolanem jacys inni chorwaci"
Boze widzisz i nie grzmisz :twisted:
sword32
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) sword32 » 22.08.2010 14:07

Wybacz Bocian, ale akurat twoje poparcie lub jego brak nie ma dla mnie żadnego znaczenia.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 22.08.2010 14:08

sword32 napisał(a):Wybacz Bocian, ale akurat twoje poparcie lub jego brak nie ma dla mnie żadnego znaczenia.

Wybaczam...
baton
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) baton » 22.08.2010 15:06

Tak trzymaj i nie popuszczaj!!!! Popieram!!! Nie jedź!!!!!

Hehe, dobre naprawde niezle... :lol:
DAKOTA
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) DAKOTA » 26.08.2010 13:23

bardzo dobrze napisane
popieram jak najbardziej

kiedys piszac o cro to mialem na mysli

DAKOTA
DAKOTA
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) DAKOTA » 26.08.2010 13:24

bardzo dobrze napisane
popieram jak najbardziej

kiedys piszac o cro to mialem na mysli

DAKOTA

d: Warszawa

PostWysłany: 21-08-2010 15:01 Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Czytając ten temat stwierdzić należy jedno wszyscy zgadzają się, że w Chorwacji jest bardzo drogo i z roku na rok jest coraz drożej. Po 2-tygodniowym pobycie w tym roku i ja dołączam do grona zniesmaczonych poziomem cen. Wszystkim którzy wybiarają się do Chorwacji z pobudek ekonomicznych stanowaczo odradzam wyjazd .
Będąc na wczasach staram się nie zatanawiać i nie przeliczać kun na złote bo co to by był za wypoczynek, jednak kiedy po powrocie sprawdziłem stan konto stwierdziłem, że wydałem więcej niż zakładałem, wyszło około 7 tyś. dla rodziny 2+1 wliczając oczywiście koszt dojazdu. Ta kwota może Wam się wydać mała bo jakby nie patrzeć 2 tygodnie w ciepłym kraju nie może być tanie, ale muszę tutaj dodać, że byłem z przyjaciółmi więc koszty apartamentu były zdecydowanie niższe no i po lekturze forum zabraliśmy sporo jedzenia z Polski, to było bardzo dobre posunięcie i wszystkim mniej zamożnym to polecam. Na tym forum to banał, ale chce podkreślić, że Chorwacja to kraj zjawiskowo piękny i jeździ się tam po fantastyczne widoki, czystą wodę i pogodę lepszą niż u nas (chociaż wszystkim jadącym po raz pierwszym do CRO chce powiedzieć, że pogoda nie jest wcale murowana!, będąc w tym roku przez tydzień w Vodicach (pierwszy i ostatni raz:) przez 5 dni miałem lodowatą wodę chociaż temperatura powietrza była stosunkowo wysoka. Podsumowując jest bardzo drogo, drożej niż w Belgii w której miałem okazję niedawno gościć, w przyszłym roku pasuje i nie jade do Chorwacji, robię to w proteście przeciwko podejściu Chorwatów do biznesu turystycznego, wszyscy chcą zarabiać na turystach nawet my w Polsece, ale ten poziom cen nie ma żadnego uzasadnienia, same piękne okoliczności przyrody to za mało. Nie mam zamiaru opychac się makaronem z sosem Knorra w apartamencie tylko dla tego żeby móc nacieszyć oczy widokiem np. masywu Biokowo. Dociskanie turystów kolanem i traktowanie ich jak dojne krowy może skończyć się tylko jednym, Chorwaci muszą w końcu zrozumieć, że sami sobie robią krzywdę. W przyszłym roku Hiszpania, za dwa lata Turcja, a potem mam nadzieję wrócić do CRO, tak naprawdę to już za nią tęsknię, ale twardym trzeba być icon_smile.gif
justa999
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) justa999 » 27.08.2010 23:21

sword32 napisał(a):Czytając ten temat stwierdzić należy jedno wszyscy zgadzają się, że w Chorwacji jest bardzo drogo i z roku na rok jest coraz drożej. Po 2-tygodniowym pobycie w tym roku i ja dołączam do grona zniesmaczonych poziomem cen. Wszystkim którzy wybiarają się do Chorwacji z pobudek ekonomicznych stanowaczo odradzam wyjazd .
Będąc na wczasach staram się nie zatanawiać i nie przeliczać kun na złote bo co to by był za wypoczynek, jednak kiedy po powrocie sprawdziłem stan konto stwierdziłem, że wydałem więcej niż zakładałem, wyszło około 7 tyś. dla rodziny 2+1 wliczając oczywiście koszt dojazdu. Ta kwota może Wam się wydać mała bo jakby nie patrzeć 2 tygodnie w ciepłym kraju nie może być tanie, ale muszę tutaj dodać, że byłem z przyjaciółmi więc koszty apartamentu były zdecydowanie niższe no i po lekturze forum zabraliśmy sporo jedzenia z Polski, to było bardzo dobre posunięcie i wszystkim mniej zamożnym to polecam. Na tym forum to banał, ale chce podkreślić, że Chorwacja to kraj zjawiskowo piękny i jeździ się tam po fantastyczne widoki, czystą wodę i pogodę lepszą niż u nas (chociaż wszystkim jadącym po raz pierwszym do CRO chce powiedzieć, że pogoda nie jest wcale murowana!, będąc w tym roku przez tydzień w Vodicach (pierwszy i ostatni raz:) przez 5 dni miałem lodowatą wodę chociaż temperatura powietrza była stosunkowo wysoka. Podsumowując jest bardzo drogo, drożej niż w Belgii w której miałem okazję niedawno gościć, w przyszłym roku pasuje i nie jade do Chorwacji, robię to w proteście przeciwko podejściu Chorwatów do biznesu turystycznego, wszyscy chcą zarabiać na turystach nawet my w Polsece, ale ten poziom cen nie ma żadnego uzasadnienia, same piękne okoliczności przyrody to za mało. Nie mam zamiaru opychac się makaronem z sosem Knorra w apartamencie tylko dla tego żeby móc nacieszyć oczy widokiem np. masywu Biokowo. Dociskanie turystów kolanem i traktowanie ich jak dojne krowy może skończyć się tylko jednym, Chorwaci muszą w końcu zrozumieć, że sami sobie robią krzywdę. W przyszłym roku Hiszpania, za dwa lata Turcja, a potem mam nadzieję wrócić do CRO, tak naprawdę to już za nią tęsknię, ale twardym trzeba być :)

Masz racje nie jedź do Chorwacji będzie więcej miejsca dla nas. Powodzenia z wydatkami w Turcji byłam w tamtym roku i robiłam zakupy w sklepach, żebyś z tym oszczędzaniem nie wyszedł jak Zabłocki na mydle. Możesz też jechać Nad Morskie Oko parking 30zł za godz. Dla porównania parking przy murach Starówki Dubrownika 17zł za godz. Chorwatom z windowaniem cen jeszcze do nas Polaków sporo brakuje.
joajer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) joajer » 28.08.2010 08:56

Za to ceny napojów (o nie, nie napojów tylko picia bo napoje to...pomyje) w HR knajpkach mają niemal 1000% przebicia do cen w sklepie.
A to już lekka przesada :!:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 28.08.2010 09:50

joajer napisał(a):Za to ceny napojów (o nie, nie napojów tylko picia bo napoje to...pomyje) w HR knajpkach mają niemal 1000% przebicia do cen w sklepie.
A to już lekka przesada :!:

Możesz podać przykład konkretnego napoju z niemal 1000 % przebitką :?:
Kottka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kottka » 28.08.2010 10:16

Tak tak, jak ci Chorwaci doja turystow... Bo jak taki Chorwat pojdzie do sklepu czy restauracji, to powie tajne haslo i dla niego rachuneczek od razu o polowe mniejszy :twisted: . Na pewno tak jest. Inaczej w knajpach by miejscowych nie bylo widac, a przeciez tam siedza. I w sklepach tez kupuja. A przeciez tak drogo. To po prostu spisek przeciwko turystom.
joajer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) joajer » 28.08.2010 10:37

Ostatnio bodajże w Newsweek-u był artykuł gdzie to ździeranie i sposoby jak to robią było opisane.
Nawet turyści z Chorwacji narzekają, że jak jadą nad swoje morze to makabrycznie przepłacają.
No i ile kosztuje 100ml coca-coli w knajpce ?
Ja ostatnio spotkałem cenę 80 eurocentów za 100ml.
Czyli 8 euro za litr = 16 euro / 2l coca coli czyli mamy 65 zł.
W Plodine można było kupić Colę 2 l za ok 7zł więc mamy niemal 1000%
Poza tym w knajpce dostaniemy 50% coli i 50% lodu więc wyjdzie zarobek pewnie z 1500%.
Ostatnio edytowano 28.08.2010 10:50 przez joajer, łącznie edytowano 1 raz
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 28.08.2010 10:49

Autor całego wątku popełnil aż JEDEN POST. :wink:
Kottka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kottka » 28.08.2010 11:27

joajer napisał(a):Ostatnio bodajże w Newsweek-u był artykuł gdzie to ździeranie i sposoby jak to robią było opisane.
Nawet turyści z Chorwacji narzekają, że jak jadą nad swoje morze to makabrycznie przepłacają.
No i ile kosztuje 100ml coca-coli w knajpce ?
Ja ostatnio spotkałem cenę 80 eurocentów za 100ml.
Czyli 8 euro za litr = 16 euro / 2l coca coli czyli mamy 65 zł.
W Plodine można było kupić Colę 2 l za ok 7zł więc mamy niemal 1000%
Poza tym w knajpce dostaniemy 50% coli i 50% lodu więc wyjdzie zarobek pewnie z 1500%.

Dlaczego porownujesz ceny z knajpki, polozonej zapewne nad samym morzem, do ceny z hipermarketu. Cola 0,5 l w sklepie to cca 7 kun, w knajpce 12 - 14 kun. Jezeli kogos boli 50 % lodu, moze poprosic bez lodu. Poza tym nie spotkalam sie z tym, zebys dostal napoj od razu w szklance. Podaja oddzielnie butelke z napojem i szklanke z lodem. A jakie przebicie masz w knajpkach w Polsce, np. za wode? Chyba tak samo. Porownaj ceny kawy- wspaniala aromatyczna kawa z widokiem na morze 10 kun, paskudztwo z galerii handlowej 8 zl. Co lepiej smakuje? Nie twierdze, ze w pewnych miejscach nie ma zdzierstwa, to sa te przyklady z gazet gdzie te same lody w Zagrzebiu w sklepie kosztuja 8 kun, a na Hvarze 20 kun.Owszem , zdzierstwo, ale jak nie chcesz, nie kupisz. I koniec. A biadac nad tym ze ceny w sklepach sa takie a nie inne- coz, jak jedziesz do Austrii czy Wloch na narty, to tam sa dopiero ceny. Ceny sa wszedzie inne, w Polsce taniej, gdzie indziej drozej, a co do gadki ze to zdzieranie skory z turystow, powiem inaczej- turysci sa w Chorwacji 4 miesiace, miejscowi przez okragly rok. a ceny takie same.
joajer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) joajer » 28.08.2010 11:44

Dałem tylko przykład.
W końcu sezon mają też tylko 2 miesiące, może troszkę więcej.
I nie chodzi mi tu o pogodę ale o turystów.
Przed albo po sezonie jest tam pustawo jeśli nie liczyć znanych miejsc.
Jeśli nie zarobią w te 2-3 miesiące to kiedy?
Tym bardziej, że przyjeżdżają tłumy z pełnymi portfelami.
Skoro jest z kogo to się doi.
Ważny jest też kurs euro w danym roku.
Np w 2008 kuna wychodziła mnie(po wyciągu bankowym obliczyłem) ok 44gr a jak byłem w 2009 to było 65-67gr więc można powiedzieć, że 50% drożej się zrobiło, ale tylko dla nas.
W tym roku kuna wg kursu bankowego to ok 55gr więc powinno być taniej niż w 2009r.
Życzę wszystkim euro poniżej 3,5zł na 2011r. :D
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 28.08.2010 12:34

Kolejny wątek o tym samym; bez sensu...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Uwagi o pobycie lipiec 2010 . Ceny , rady, porady - strona 24
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone