Witam
Rzadko wtrącam się w dyskusję z uwagi na to, że staram się czytać i korzystać z zasobów forum i należę do osób które nie psują wątków jeśli nie znają odpowiedzi lub im się nie chce coś wnieść.
Ale te posty mnie rozwalają.
Siedzę sobie teraz właśnie w okolicach Dubrovnika i planując, kolejne rozrywki wpadłem na ten post wchodząc na forum. Niech stracę 5min. ale może komuś to pomoże.
Pierwsze dzisiejszy kurs kuny to 0,5826 w zaokrągleniu przyjmę 0,58zł
Ceny - online z dzisiejszych sklepowych paragonów dla tych, którzy się wystraszyli.
Arbuz 2,02zł/kg
Jogurt 1,38zł
Piwo karlovacko 2l/4 czyli za 0,5l 3,33zł
Piwo ozujsko pszeniczne 0,5l 3,24zł
Coca cola 2l -7,30zł
Woda Jamnica 1l - 2,89zł
Kruskovac badel 1l 31,31zł
Pelinkovac Gorki 1l 31,31zł
Jaja duże 0,86zł/szt
Banany 4,63zł/kg
Pomidory 4,63 zł/kg
Gruszki 9,27 zł/kg
Śliwki 3,89złkg
Jabłka 3,42zł/kg
Cebula 3,76 zł/kg
Chleb 0,5kg -4,04zł
Burek 5,8zł
Mleko 2,49zł
Paluszki kurczaka paczka 0,35kg - 9,85zł
Pierś kurczaka szaszłyki paczka 0,45kg - 11,59zł
Pierś kurczaka cała paczka 0,5kg - 14,21zł
Olej słonecznikowy 1l - 6,95zł
Cukier 1kg 3,76zł
Ceny z dzisiejszych zakupów w Dubrovniku market Tommy. Przeliczone wg kryteriów jak wyżej na złotówki, jak ktoś nie wierzy podeślę skan paragonu. N ale jak ktoś lubi kupić kuny po 0,70zł to jego wybór.
Knajpy moim zdaniem cenowo na poziomie cenowym wybrzeża w Polsce. Pomijam fakt , że nie uświadczycie tu plastiku w postaci tacek, talerzy czy kubków.
Apartamenty z kolei moim zdaniem w kryterium stosunek ceny do oferty -taniej niż nad Bałtykiem .
Campingi drożej niż w Polsce ale u nas to większości nie chciał bym nawet za dopłatą.
Piwo w knajpach od 12-15hkn – od 7zł
Tak więc nie przesadzajmy, ceny są zjadliwe dla Polaków, nawet kupujących z biedronki. Ile zaoszczędzimy wioząc z polski 200-500zł to chyba max. Ja nie biorę nic oprócz gotówki bo się nie opłaca targać-pierwszy raz tyko byłem głupi.
A dlaczego jest cenowo jak jest. Ponieważ ceny są robione dla Niemców, Francuzów, Włochów, Holendrów, Anglików a nie dla Polaków jak się niektórym wydaje. I to my mamy problem z zarobkami a nie oni.
Co to znaczy, że z roku na rok będzie dla nasz drożej a dla nich normalniej. Wyobraźcie jak się oni teraz czują zarabiając w euro 4 x więcej niż Polak taki jak ja i Wy. Musielibyście wszystkie ceny podzielić na cztery. Czyli będą gwarantowane są zwyżki co roku.
Dlaczego nikt z was nie robi problemu jak w Polsce nad Bałtykiem piwo kosztuje 5-15zł, apartament co najmniej 50zł osoba itd. Przecież to co najmniej na nasze zarobki 4 razy za drogo w stosunku do świata. Chodzi mi o to, że jak ktoś w biedronce kupuje chleb za 1,5zł to dlaczego reszty nie ma na podobnym poziomie tylko na poziomie cen choćby z Niemiec. Powinien strajkować, że wakacje w Polsce są za drogie, rtv i agd za drogie i inne takie. – bo średnia krajowa jest 2000 czy 3000zł. CENY SĄ NORMALNE TO MY ZARABIAMY ZA MAŁO ZA ŚWIADCZONĄ PRACĘ.[/b]
P.S.
Pogoda na południe od Dubrovnika bardzo przyjemna 28-30 stopniw cieniu-czyli idealna. Tylko 31.07 padało do południa(po południu można było być na plaży-lampa) i dziś o 7 rano przez 15 min. w trakcie opadów temp. 22-25stopni wszystkie dni słoneczne, woda w Adriatyku 24 stopnie. Strój na 24h to klapki, kąpielówki, szorty i t-shirt ani razu nic cieplejszego.
Pozdrawiam