Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Uwagi o pobycie lipiec 2010 . Ceny , rady, porady

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mario5791
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mario5791 » 06.08.2010 21:27

Witam
Rzadko wtrącam się w dyskusję z uwagi na to, że staram się czytać i korzystać z zasobów forum i należę do osób które nie psują wątków jeśli nie znają odpowiedzi lub im się nie chce coś wnieść.
Ale te posty mnie rozwalają.

Siedzę sobie teraz właśnie w okolicach Dubrovnika i planując, kolejne rozrywki wpadłem na ten post wchodząc na forum. Niech stracę 5min. ale może komuś to pomoże.

Pierwsze dzisiejszy kurs kuny to 0,5826 w zaokrągleniu przyjmę 0,58zł
Ceny - online z dzisiejszych sklepowych paragonów dla tych, którzy się wystraszyli.
Arbuz 2,02zł/kg
Jogurt 1,38zł
Piwo karlovacko 2l/4 czyli za 0,5l 3,33zł
Piwo ozujsko pszeniczne 0,5l 3,24zł
Coca cola 2l -7,30zł
Woda Jamnica 1l - 2,89zł
Kruskovac badel 1l 31,31zł
Pelinkovac Gorki 1l 31,31zł
Jaja duże 0,86zł/szt
Banany 4,63zł/kg
Pomidory 4,63 zł/kg
Gruszki 9,27 zł/kg
Śliwki 3,89złkg
Jabłka 3,42zł/kg
Cebula 3,76 zł/kg
Chleb 0,5kg -4,04zł
Burek 5,8zł
Mleko 2,49zł
Paluszki kurczaka paczka 0,35kg - 9,85zł
Pierś kurczaka szaszłyki paczka 0,45kg - 11,59zł
Pierś kurczaka cała paczka 0,5kg - 14,21zł
Olej słonecznikowy 1l - 6,95zł
Cukier 1kg 3,76zł
Ceny z dzisiejszych zakupów w Dubrovniku market Tommy. Przeliczone wg kryteriów jak wyżej na złotówki, jak ktoś nie wierzy podeślę skan paragonu. N ale jak ktoś lubi kupić kuny po 0,70zł to jego wybór.

Knajpy moim zdaniem cenowo na poziomie cenowym wybrzeża w Polsce. Pomijam fakt , że nie uświadczycie tu plastiku w postaci tacek, talerzy czy kubków.
Apartamenty z kolei moim zdaniem w kryterium stosunek ceny do oferty -taniej niż nad Bałtykiem .
Campingi drożej niż w Polsce ale u nas to większości nie chciał bym nawet za dopłatą.
Piwo w knajpach od 12-15hkn – od 7zł
Tak więc nie przesadzajmy, ceny są zjadliwe dla Polaków, nawet kupujących z biedronki. Ile zaoszczędzimy wioząc z polski 200-500zł to chyba max. Ja nie biorę nic oprócz gotówki bo się nie opłaca targać-pierwszy raz tyko byłem głupi.

A dlaczego jest cenowo jak jest. Ponieważ ceny są robione dla Niemców, Francuzów, Włochów, Holendrów, Anglików a nie dla Polaków jak się niektórym wydaje. I to my mamy problem z zarobkami a nie oni.
Co to znaczy, że z roku na rok będzie dla nasz drożej a dla nich normalniej. Wyobraźcie jak się oni teraz czują zarabiając w euro 4 x więcej niż Polak taki jak ja i Wy. Musielibyście wszystkie ceny podzielić na cztery. Czyli będą gwarantowane są zwyżki co roku.

Dlaczego nikt z was nie robi problemu jak w Polsce nad Bałtykiem piwo kosztuje 5-15zł, apartament co najmniej 50zł osoba itd. Przecież to co najmniej na nasze zarobki 4 razy za drogo w stosunku do świata. Chodzi mi o to, że jak ktoś w biedronce kupuje chleb za 1,5zł to dlaczego reszty nie ma na podobnym poziomie tylko na poziomie cen choćby z Niemiec. Powinien strajkować, że wakacje w Polsce są za drogie, rtv i agd za drogie i inne takie. – bo średnia krajowa jest 2000 czy 3000zł. CENY SĄ NORMALNE TO MY ZARABIAMY ZA MAŁO ZA ŚWIADCZONĄ PRACĘ.[/b]

P.S.

Pogoda na południe od Dubrovnika bardzo przyjemna 28-30 stopniw cieniu-czyli idealna. Tylko 31.07 padało do południa(po południu można było być na plaży-lampa) i dziś o 7 rano przez 15 min. w trakcie opadów temp. 22-25stopni wszystkie dni słoneczne, woda w Adriatyku 24 stopnie. Strój na 24h to klapki, kąpielówki, szorty i t-shirt ani razu nic cieplejszego.
Pozdrawiam
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 06.08.2010 21:37

mario5791 napisał(a):Gruszki 9,27 zł/kg

Zdziercy.9.27 za kilo gruszek? już nigdy nie pojadę do Chorwacji! :(
justa999
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) justa999 » 06.08.2010 21:43

Dzięki za powyższą wypowiedź mario5791 bo już mi ręce opadały nad oburzeniem dwóch grup
1) bywalców biedronek
2) latających na last minute do all inclusive, więc bez pojęcia jakie są ceny np. w Turcji w sklepie.
narzekających jak to w CRo jest potwornie drogo
mario5791
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mario5791 » 06.08.2010 21:51

AndrzejJ. napisał(a):

To taka zachciewajka dzici była- bo ile można jeść darmowych fig, brzoskwiń i winogron :D
A te kiwi, pomarańcze, granaty, i inne dziko rosnące to nie ma komu zrywać chyba.
DENIS4
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) DENIS4 » 06.08.2010 22:12

AndrzejJ. napisał(a):

Zdziercy.9.27 za kilo gruszek? już nig
dy nie pojadę do Chorwacji! :(

Z POLSKI TE GRUSZKI
MASZ RACJE BEDE JE JADL Z DRZEWA W POLSCE
A NIE ZE STRAGANU W MAKARSKIEJ
justa999
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) justa999 » 06.08.2010 22:40

DENIS4 napisał(a):
AndrzejJ. napisał(a):

Zdziercy.9.27 za kilo gruszek? już nig
dy nie pojadę do Chorwacji! :(

Z POLSKI TE GRUSZKI
MASZ RACJE BEDE JE JADL Z DRZEWA W POLSCE
A NIE ZE STRAGANU W MAKARSKIEJ

Ale się tutaj głośno zrobiło :lol:
ElciaS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ElciaS » 07.08.2010 07:59

stentor napisał(a):
to ja ewa napisał(a):Też wróciłam niedawno-z Tucepi.
Tanio nie było,ale jakoś przesadnie masakrycznie drogo to też raczej nie.
A cena kwaterki to baaardzo mnie zaskoczyła-na plus.

mysle o tucepi ostatni tydzień sierpnia - możesz napisać coś więcej o warunkach lokalowych - marzy mi się kwatera z widokie mna morze dla 3 osób.

My wróciliśmy z Tucepi 13 lipca,jechaliśmy w ciemno,myślę że pod koniec sierpnia kwater wolnych będzie sporo,wiadomo przy samej promenadzie będzie drożej.Na pewno coś znajdziecie,z widokiem na morze też.
Ceny jak ceny,nad bałtykiem też nie jest tanio.
stentor
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) stentor » 07.08.2010 12:05

Elcia, dzięki za info!
ja liczę za kwaterę dla dwóch dorosłych i dziecko ~50 euro/dzien, za 12 dni mam zamiar utargować do 500 euro...
I tak jak pisałem - marzy mi się nad samym morzem...
Katarinka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarinka » 07.08.2010 15:35

Śmiać mi się chce jak czytam na temat strasznie wysokich cen w Chorwacji.
Jak komuś nie pasuje, to niech zwyczajnie nie jedzie, a piękne widoki poogląda na zdjęciach. Najlepiej w relacjach na forum.
Moim zdaniem pobyt w Chorwacji można sobie zaplanować na różnym poziomie. Zarówno pod względem aktywności jak i dostępności cenowej.
W tym roku wybraliśmy się w dość trudnym dla nas okresie pod względem finansowym, ale to był ostatni moment na urlop - żeby pracy nie przypłacić zdrowiem. Pierwszy wyjazd do Cro, liczyliśmy się z tym, że jako żółtodzioby nie będziemy za bardzo wiedzieli jak żyć, żeby nie przegiąć z wydatkami.
Na miejscu odpuściliśmy sobie liczenie ile i na co wydaliśmy, owszem, liczyliśmy np. ile nam wyszedł tego dnia pyszny obiad przyrządzony w naszym chorwackim domu (właśnie tak- czuliśmy się jak w domu), ale to tak dla siebie, żeby mieć jakąś przeciwwagę dla tego, co tu czytaliśmy - że nie da się zjeść tanio.

Np. 1zł=0.6kn
Obiadokolacja w domu dla 4 osób: brykiet do grilla, ryba, ziemniaki, cukinia, cola z lodem, sos czosnkowy zrobiony z miejscowego niezwykle aromatycznego czosnku. Całość ok. 60kn/4 osoby = 36zł

Restauracja w Starigrad Paklenica Marin, 4 os = 347kn = 208zł ok. 52zł/os.
Zamówiłyśmy 2 dania po kawałku ryby, frytki, surówka z pomidorów, napoje, a Panowie kalmary i jagnięcinę z grilla, piwo i napoje. Wszystko podane na talerzach ceramicznych, a nie plastikowych tackach. Na koniec degustacja alkoholi.

Restauracja Zadarze. Za 4 pizze i 1l wody płacimy 140kn z napiwkiem = 84zł / 4 osoby = 21zł/os.
Pizza smaczna, w Zadarze na starówce, gdzie ceny wynajmu lokali na pewno niejednego powaliłyby z nóg.

Starigrad Paklenica, inna restauracja, nazwy nie pamiętam.
Za talerz ryb z frytkami i kalmary z frytkami i napojami zapłaciliśmy z napiwkiem 200kn = 120zł dla 2 osób.
Tutaj już trochę więcej, ale i napiwek z tego co pamiętam nie był mały, a porcje? Nie zjedliśmy wszystkiego :)

Następne wakacje znów Cro!
Tym razem wybierzemy sobie taki apartament, w którym będzie większy grill, aby szybciej i więcej grillować, bo to akurat sprawiało nam bardzo dużą frajdę!
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 07.08.2010 18:22

AndrzejJ. napisał(a):

tos sie popisal,zeby z powodu gruszek Chorwacje olac...hihihihehehe...
Sebanek
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sebanek » 08.08.2010 18:50

[quote="mario5791"]Witam
Siedzę sobie teraz właśnie w okolicach Dubrovnika i planując, kolejne rozrywki wpadłem na ten post wchodząc na forum. Niech stracę 5min. ale może komuś to pomoże.

Witaj.
Wybieramy się w tamte okolice (Plat) w kilkanaście osób...
Bardzo cenne informacje przekazałeś :)
Jeśli możesz to dodaj jeszcze jedną - w jaki sposób masz tam internet? Będzie to nam bardzo pomocne.
Pozdrawiam
jackiller
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackiller » 08.08.2010 19:18

Sebanek napisał(a):...
Jeśli możesz to dodaj jeszcze jedną - w jaki sposób masz tam internet? Będzie to nam bardzo pomocne.
Pozdrawiam

Te MLODY !!! CO SE JAJA ROBISZ ??!!
Sebanek
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sebanek » 08.08.2010 19:37

już nie taki młody :)
w tym linku co podałeś nic nie ma nt dostępu do sieci w okolicach Dubrovnika.....
już lepszy jest link forum/viewtopic.php?t=27934&postdays=0&postorder=asc&start=45
ale nie zauważyłem tam nic dotyczącego Dubrovnika - to tak na marginesie.
Pozdrawiam
adames
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) adames » 08.08.2010 20:14

Ponieważ przygotowuję się do naszego pierwszego wyjazdu na wakacje do Chorwacji, to informacyjnie jestem zaciekawiony tymi wszystkimi wiadomościami o cenach.
Są one wysokie , to fakt. Nie mniej dziwię się dlaczego krytykowane są osoby zabierające ze sobą trochę jedzenia .
Każdy z nas zarabia inaczej i jednego stać na wszystko ( a przynajmniej tak pisze 8) ) a inny chce trochę obniżyć koszty.
Skoro jadąc mogę zabrać trochę jedzenia, tak żeby mieć na śniadanie czy na kolację i mogę to mieć za prawie połowę tego co w Chorwacji, to dlaczego mam tego nie zabrać ? Czy mam jechać z pustym bagażnikiem czy skoro mam np lodówkę turystyczną, to jaki problem umieścić w niej trochę jedzenia.
Chodzę po tym świecie już klika ładnych wiosen i poznałem sporo ludzi co to na pokaz , na zewnątrz pokazują jacy to z nich bogacze , czy biznesmeni , a faktycznie to w domu kombinują jak to zrobić, żeby się na zewnątrz pokazać, bo co ludzie powiedzą.
Ci co nie mają problemów z kasą, nie okazują tego, a i na wakacje wyjeżdżają w takie rejony świata, gdzie mogą wypocząć bezstresowo i niekoniecznie w Chorwacji.
Leszek W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek W » 08.08.2010 21:33

adames napisał(a):Ponieważ przygotowuję się do naszego pierwszego wyjazdu na wakacje do Chorwacji, to informacyjnie jestem zaciekawiony tymi wszystkimi wiadomościami o cenach.
Są one wysokie , to fakt. Nie mniej dziwię się dlaczego krytykowane są osoby zabierające ze sobą trochę jedzenia .
Każdy z nas zarabia inaczej i jednego stać na wszystko ( a przynajmniej tak pisze 8) ) a inny chce trochę obniżyć koszty.
Skoro jadąc mogę zabrać trochę jedzenia, tak żeby mieć na śniadanie czy na kolację i mogę to mieć za prawie połowę tego co w Chorwacji, to dlaczego mam tego nie zabrać ? Czy mam jechać z pustym bagażnikiem czy skoro mam np lodówkę turystyczną, to jaki problem umieścić w niej trochę jedzenia.
Chodzę po tym świecie już klika ładnych wiosen i poznałem sporo ludzi co to na pokaz , na zewnątrz pokazują jacy to z nich bogacze , czy biznesmeni , a faktycznie to w domu kombinują jak to zrobić, żeby się na zewnątrz pokazać, bo co ludzie powiedzą.
Ci co nie mają problemów z kasą, nie okazują tego, a i na wakacje wyjeżdżają w takie rejony świata, gdzie mogą wypocząć bezstresowo i niekoniecznie w Chorwacji.

Pakuj bagażnik i nic się nie przejmuj! Na pewno "uratujesz" parę stów, a możesz je wtedy przeznaczyć na nie tanie w końcu wstępy lub wydłużyć pobyt o kilka dni :) Pozdrawiam!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Uwagi o pobycie lipiec 2010 . Ceny , rady, porady - strona 21
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone