napisał(a) barti75 » 12.07.2010 07:31
komi wpadnij do Ustki wczoraj byłem na plaży mam do niej 18km więc obiadek po plaży w Ustce knajpa w pobliżu promenady nawet nie na niej, (skład) 2 dorosłych i 1 dziecko, (menu) standard jak na pseudo turystę bo niby skąd mogą wiedzieć że ja prawie miejscowy i częściej jestem w Ustce niż nie jeden student co sprzedaje w takich lokalach, zamawiamy 3 razy filet z dorsza 2 duże piwa i 2 soki dla młodej, do tego też standard czyli frytki i jak zwykle surówka z białej kapusty, patrze na cennik 100gr dorsza 9zł myślę luzik z doświadczenia wiem że porcja to ok 150-200gr więc krzywdy nie ma myślę tak na szybkiego za rybę zapłacę jakieś 60zł, 2 piwa to kolejne 18zł dwa soki dla młodej to 9zł , ileż mogą kosztować frytki i kapusta, ależ było moje zdziwienie jak zobaczyłem rachunek 3 razy porcje frytek i 3 razy porcja kapusty to wydatek rzędu 40zł niezła przycinka na frytach i kapuście będzie pewnie z 1000%, poza sezonem za taki sam zestaw jeszcze w maju płaciłem średnio 80zł, więc jak na standardowe menu nad polskim Bałtykiem podane oczywiście na tackach papierowych to cena w sezonie normalna czyli jakieś 150zł, pomijam już fakt przycinania na wadze ryby frytek czy surówki bo i tak jak jest 47stopni na zewnątrz za długo nie wytrzymasz w takiej knajpie i nie będziesz patrzył im na ręce czy wszystko ma tyle gram ile w menu napisane-no cóż u nas sezon krótki więc trzeba zarobić, ale uważam że jak się jedzie na urlop to nie ma co przesadzać z tym przeliczaniem czy warto, jeść czy nie warto, dla jednego tanio dla drugiego drogo, nie wiem czy szanowni cromaniacy wiedzą (zapewne wiedzą)ale teraz w Polsce jest sezon ochronny na dorsza więc nie wierzcie, że to co spożywacie latem nad polskim morzem to dopiero co złowiony dorsz, jak to piszą przy knajpach, ale to tak jako ciekawostka, bo ile razy w wakacje jem rybę to tyle razy słyszę -ależ świeżutki dorszyk chyba rano musiał być złowiony, a ja mam na to takie określenie "świeżutki dorszyk rano rozmrożony, ale ważne że na świeżym oleju usmażony"
Pozdrawiam