Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Uwagi o pobycie lipiec 2010 . Ceny , rady, porady

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piotr68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr68 » 16.07.2010 10:15

Co do cen to takie przemyślenia jako, że w Chorwacji byłem pięć razy (we wszystkich regionach), a w tym roku był dłuższy objazd przejechaliśmy Jadranką od Dubrownika przez Peljesac, Korculę po Kwarner i oto co sądzę:
Ceny nie są drastycznie wyższe. Podstawowym błędem jest porównywanie cen z supermarketów w Polsce do cen w sklepikach w małych miasteczkach na wybrzeżu. Jeżeli porównujemy ceny z analogicznych sklepów w analogicznych regionach Chorwacji i Polski różnice nie są duże a można znaleźć nawet artykuły trochę tańsze. Warzywa i owoce -dokładnie ta sama cena. Wyroby mięsne znacznie droższe. Alkohole ceny podobne lub tańsze. Trzeba generalnie wiedzieć gdzie i co kupować. Ceny campingów takie same jak tych o porównywalnym standardzie w Polsce (do 30euro bo w standardzie za 40euro jeszcze u nas nie ma campingów). W knajpach rzadko jadamy ale u nas za obiad dla trzech osób też trzeba wydać 150-200zł . Generalnie zawsze można trochę pomyśleć i nie dać się naciągać płacąc każdemu cenę jaką sobie wymyśli, bo niektórzy to właśnie zwykli naciągacze. Przy pierwszym wyjeździe braliśmy mnóstwo jedzenia z Polski a z każdym następnym wyjazdem coraz mniej. Reasumując nie ma co wpadać w panikę trochę zdrowego rozsądku i nie jest tak źle. A, że z roku na rok troszkę drożej nie da się ukryć.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 16.07.2010 10:25

A w Baranji byłeś? :):)
Popieram to co mówisz, doświadczenie uczy nas co brać a czego nie brać i co tak naprawdę się opłaca brać i na czym nie przepłacać. Tak jak Ty, na początku w 1998 roku, jadąc jeszcze z rodzicami i pod ich presją, mieliśmy całe samochody przeróżnych rzeczy :) W 2009 roku miałem tych rzeczy jakąś 1/10 :) Jeszcze raz powiem, jeśli ktoś ma nadzieję na smaczne mule w kawiarni na Stradunie to raczej się przeliczy... Ale jak pojedzie do Mali Ston to powinien być zadowolony. To tylko przykład , że można kupować w różnych miejscach, znaleźć coś dla siebie... No i podstawowa znajomość języka pomaga...
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 16.07.2010 17:51

Gdzie jest Andrzej J. ...... czyżby ze wstydu się spałił. :?:

Kilka osób podaje ceny posiłków/obiadów w restauracjach. Kwoty są podobne do tej co ja podawalem ( około 200 kn na dwie osoby) .....
Jak ja pisałem ( w innym wątku) to w zasadzie wszyscy do gardła mi skakali. Przodował oczywiście AndrzejJ.
............. ot i społeczność cromaniacka, zapewne ta co w restauracji/konobie jest raz na całe wczasy.
Asia35
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Asia35 » 16.07.2010 18:50

Witam dla porównania powiem że znajomi właśnie wrócili z okolic gdańska
dwie osoby dorosłe i dziecko 2 latka wynajmowali pokój z łazienką bez żadnych luksusów przez tydzień łącznie z paliwem itp. wydali 4700 złotych :roll:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 16.07.2010 18:55

Ło la Boga... Toć jak wyjadą do Cro to wydadzą 14700 :):)
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 16.07.2010 19:12

Bocian napisał(a):Ło la Boga... Toć jak wyjadą do Cro to wydadzą 14700 :):)

Tak troche jak debil piszesz...
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 16.07.2010 19:21

Haweł napisał(a):

Wzoruje się na tobie odrobinę...
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 16.07.2010 19:33

Bocian napisał(a):
Haweł napisał(a):

Wzoruje się na tobie odrobinę...

no to bardzo sie ciesze z takiego wyniku,ze moge byc autorytetem dla Ciebie...
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 16.07.2010 19:37

Ju łelkom...
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 16.07.2010 19:39

mały cytat:
nosekdomin napisał(a):...A byliśmy kiedyś samolotem w Egipcie w hotelu z 5 gwiazdkami i opcją ALLinExclusive. Jedno wielkie gówno. Dwa tygodnie ciągłego wyścigu z zegarkiem w ręku kto pierwszy na daną godzinę przy szwedzkim stole, bo inaczej frytki, soki wyciśnięte na świeżo i arbuzy rzdżarte przez tłustych niemców.
Po za hotel wyjść to samobójstwo. Bo byłem z 3ma dziewczynami - rodzeństwem, podobnymi jak krople wody i z natury jasne blondynki z długimi włosami i niebieskimi oczami, duże cycki też, długie nogi i te sprawy dla nas normalne. Więc każdy arab już leciał ... ... .

Ubawiłem się nieźle.
Ja to mam już za sobą. Podobie jak autor "historia" tyle mnie interesuje co zeszłoroczny śnieg na księżycu.
Dużo kitu dla turysty, marketing w najbardziej zajedłej formie ..... Czasami mocno dziwię się osobą które zamieszczają opisy, zdjęcia jakiś zabytków - ruder i jak się tym podniecają. Co mi z tego, jak np. zwiedzam/ widzę budowlę ziemską z V w ne. :?: ( ani mnie to ziębi ani grzeje) Nie pamietam tamtych czasów więc jaki mam w tym interes :?: :wink:
Owszem, można mnie czasami spotkać na (w) tych zabytkach ale to raczej z nudów i dla zabicia czasu. Oczywiście muszę być w pobliżu, celowo z całą pewnośćią tam nie pojadę. Łażę, patrzę ..... i nic interesującego nie widzę.

Od lat, jadę tam gdzie ja chcę, nie patrząc na modę, snobizm, gusta ....... i wychodzę na tym wspaniale ( dla mnie wspaniale).
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 16.07.2010 19:43

Nie pamietam tamtych czasów więc jaki mam w tym interes

Woka, u mnie na osiedlu jest taki blaszany warzywniak z czasów PRLu :) Jakbyś przez przypadek był w okolicy to sobie obejrzyj, zapewne pamiętasz tamte czasy :)
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 16.07.2010 19:55

Bocian napisał(a):

Woka, u mnie na osiedlu jest taki blaszany warzywniak z czasów PRLu :) Jakbyś przez przypadek był w okolicy to sobie obejrzyj, zapewne pamiętasz tamte czasy :)

i dalej piszesz jak skonczony DEBIL !!!
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 16.07.2010 19:57

Kurcze coś ci chorwaci przeginają z cenami ..... :roll:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 16.07.2010 19:58

Bo teraz to już całkiem ciebie naśladowałem... A staram się wzorować na najlepszych.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 16.07.2010 20:09

Bocian napisał(a):

:lol: :lol: :lol: ...... to pamietam aż nadto, więc skoro pamietam to po co zwiedzać :?: :wink: :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Uwagi o pobycie lipiec 2010 . Ceny , rady, porady - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone