Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

uwaga! w okolice Makarskiej

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zbychu.z
Turysta
uwaga! w okolice Makarskiej

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbychu.z » 16.07.2006 13:40

Jeśli ktoś jedzie w ok. Makarskiej (Brala, Baska Woda. i.t.d.) autostradą
nie dajcie się zwieść oznakowaniu po zjeździe z pł. autostr. przed Splitem.
Zaraz po minięciu bramaek wjeżdzacie na rondo z oznaczeniem:
Split -, Dubrownik. Makarska. Jeśli pojedziecie na Dub-Makarska
wyprowadzą was 30 km w góry do starej drogi Zagrzeb - Dubrownik po czym i tak będziecie musieli zjechać w stronę morza.

Należy na rondzie kierować sie na Split, i tam wjechać na E65 wzdłóż wybrzeża. W Splicie w oznakowaniu niespodzianek brak.

W ten sposób Chorwaci odciążają nieco tłoczną "Jadrankę" E65.

pozdrawiam i szerokiej drogi. :D :D :D
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 16.07.2006 15:28

zbychu.z napisał(a):Jeśli ktoś jedzie w ok. Makarskiej (Brala, Baska Woda. i.t.d.) autostradą
wyprowadzą was 30 km w góry do starej drogi Zagrzeb - Dubrownik po czym i tak będziecie musieli zjechać w stronę morza.

Należy na rondzie kierować sie na Split, i tam wjechać na E65 wzdłóż wybrzeża. W Splicie w oznakowaniu niespodzianek brak.

I właśnie jeśli zjedziecie od razu w Splicie na jadrankę wrabiecie się w gigantyczne korki w Omišu... Droga przez góry schodzi serpentynami nad morze dopiero w Breli - piękne widoki!
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 16.07.2006 15:51

Plumek napisał(a):
zbychu.z napisał(a):Jeśli ktoś jedzie w ok. Makarskiej (Brala, Baska Woda. i.t.d.) autostradą

I właśnie jeśli zjedziecie od razu w Splicie na jadrankę wrabiecie się w gigantyczne korki w Omišu... Droga przez góry schodzi serpentynami nad morze dopiero w Breli - piękne widoki!

Racja.Korki nawet do dwóch godzin. :twisted:
zbychu.z
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbychu.z » 16.07.2006 21:12

Warto wiedzieć.W drugiej połowie czerwca nie natknołem się na żadne korki. Ale jeśli trzeba stać parę godzin to nadrobienie 40 km w górach
to żaden problem.
Dzięki za komentarz.
Dziekan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziekan » 17.07.2006 11:36

W tym roku byłem pierwszy raz i pojechałem właśnie za drogowskazami, przez góry. Bardzo fajna trasa pod względem widokowym, zwłaszcza ostatnie bodajże 10 km przed Brelą, zjeżdża się na Jadrankę z góry serpentynami.... 8) no i omija się korek w Omisu
szunaj11
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szunaj11 » 17.07.2006 13:20

[quote="zbychu.z"]Warto wiedzieć.W drugiej połowie czerwca nie natknołem się na żadne korki. Ale jeśli trzeba stać parę godzin to nadrobienie 40 km w górach
to żaden problem.
Dzięki za komentarz.[/quote

Przez te " góry " to chyba bliżej do Breli , a nie dalej 40 km :lol:
Marena
Podróżnik
Zjazd

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marena » 17.07.2006 13:28

A ja właśnie się złapałem na tym rondzie i pojechałem na Makarską. Była to najgorsza droga jaką jechałem w Cro.
mysiaty
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysiaty » 17.07.2006 20:37

hej,
rzeczywiscie droga przez gory fajna krajobrazowo,ale Szanowni Przedmowcy
przemilczaja fakt wlaczenia sie do jadranki przed Brela.Korek od samej gory.
Kupa czasu na podziwianie widoczkow.
Korek w omisu na rownym i jest mozliwosc zjazdu,chociazby na sikunde.
Pozdrawiam
jacek
to ja ewa
Cromaniak
Re: Zjazd

Nieprzeczytany postnapisał(a) to ja ewa » 17.07.2006 21:58

Marena napisał(a):A ja właśnie się złapałem na tym rondzie i pojechałem na Makarską. Była to najgorsza droga jaką jechałem w Cro.

A ja sie nie złapałam.Swiadomie pojechałam na Makarska przez góry.Ktoś pisał na forum na co sie kierowac zjeżdżając z autostrady,żeby jechać do Makarskiej przez góry albo jadranką.Korków nie było(połowa czerwca),ale drugi raz nie pojechałabym tamtędy.
Wg.mnie natomiast mylący jest znak w okolicach Breli-jadąc od Makarskiej informuje,że skrecając w prawo dojedziemy do autostrady.To znaczy dojedziemy,ale właśnie tą hardcorową drogą.Wracaja nie skusiłam się-pojechałam prosto"jadranką" :)
ita
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 18.07.2006 15:01

szkoda ze nie przeczytalam tego przed wyjazdem, utknelismy w korku do Omisza przez 2 godziny :?
corrina
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) corrina » 18.07.2006 16:09

Jaki numer ma ta stara droga Zagrzeb-Dubrownik ?
Czy na mapie poniżej to jest taka cieniutka szara nitka praktycznie równoległa do Jadranki (Jadranka to E-65, tak ?) z której można najpierw zjechać w dół do Omisia ale jadąc dalej zjeżdża się dopiero w Breli ?

Po powiększeniu maksymalnie mapki w rejonie Spliltu widać tą drogę :
http://tinyurl.com/f7aqb

Czy to własnie o nią chodzi ?
zbychu.z
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbychu.z » 23.07.2006 16:17

niestety dla kierowców jadących pierwszy raz na Makarską, wybór pomiędzy E71 a E65 nie jest oczywisty. I można spodkać na rozjeździe
na E71 Zagrzeb - Setanowac kierowców jadących np. do Omisia.
Jadąc na wysokości Trilj cały czas widziałem samochody na poboczach
i kierowców wertujących mapy. Sam nie mogłem uwierzyć że zamiast nad możem znalazłem się w górach.

Korki w górach i na płaskim są udręką, ale teraz przynajmiej macie wybór
gdzie stać.

pozdrawiam :)
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 23.07.2006 18:57

zbychu.z napisał(a):niestety dla kierowców jadących pierwszy raz na Makarską, wybór pomiędzy E71 a E65 nie jest oczywisty. I można spodkać na rozjeździe
na E71 Zagrzeb - Setanowac kierowców jadących np. do Omisia.
Jadąc na wysokości Trilj cały czas widziałem samochody na poboczach
i kierowców wertujących mapy. Sam nie mogłem uwierzyć że zamiast nad możem znalazłem się w górach.

Korki w górach i na płaskim są udręką, ale teraz przynajmiej macie wybór
gdzie stać.

pozdrawiam :)

A czemu nie wierzyć oznakowaniu drogi? Jedziesz cały czas "za znakami" i wypadasz na przełęczy Dubci wprost nad morze.
A wczoraj Ci, którzy jechali autostradą sami wiedzą, co przeżyli :)

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone