Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Uwaga - remont obwodnicy Trzyńca !

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Gofer83
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gofer83 » 18.07.2013 16:59

Witam. Orientuje sie ktos jak tam postepy? Jade 26 lipca i planowalem wlasnie tamtedy choc zawsze jechalem przez zwardon.
tomaszc_r4
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomaszc_r4 » 18.07.2013 21:53

Wczoraj wracalem, nawierzchnia polozona, brak malunkow (pasow), ruch wahadlowy.
Gofer83
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gofer83 » 18.07.2013 22:11

Czyli jest szansa ze sie wyrobia :-D
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 19.07.2013 20:18

Jechałem w tamtą stronę 5-tego lipca objazdem przez Karpentną (wieczorem), a z powrotem 17-tego w środku nocy normalnie bez objazdu (bo ruch był znikomy). Wygląda na to, że jeszcze im trochę z tym remontem zejdzie. Na objeździe dość duży ruch aut z rozmaitymi rejestracjami, ale idzie bardzo płynnie - tylko trzeba uważać na ostre zakręty.

Bardziej niepokojąca jest słowacki odcinek - od Svrcinovca aż do Żyliny Słowacy urządzili sobie frezowanie asfaltu na kilku odcinkach. Pomiędzy odcinkami sfrezowanymi i normalnymi są takie progi - radze tam zwalniać do zera, bo są mocno upierdliwe i zawieszenie można stracić. Na szczęście są dobrze oznakowane.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.07.2013 22:49

Marsallah napisał(a):^^
1. Tak.
2. Jeśli zobaczysz kolejkę, miń ją z lewej i skręć w lewo przy tymczasowej sygnalizacji. Jest tam dość szeroko, zmieścisz się. Nie wiem nic o możliwości wcześniejszego zjechania w kierunku objazdu, może kolega Lednice coś podpowie.

Kolega Lednice DZISIAJ wrócił do domu z rodzinką

Jechałem przez Czechy

Co do skrótów, żeby ominąć w drodze powrotnej korek w Bystrzy cy, to są takie, ale sam ich nie przetestowałem,
to są bardzo wąskie drogi lokalne, przypuszczam, że żadna automapa ich nie ma w bazie :roll:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.07.2013 22:57

Raul73 napisał(a):Jechałem w tamtą stronę 5-tego lipca objazdem przez Karpentną (wieczorem), a z powrotem 17-tego w środku nocy normalnie bez objazdu (bo ruch był znikomy). Wygląda na to, że jeszcze im trochę z tym remontem zejdzie. Na objeździe dość duży ruch aut z rozmaitymi rejestracjami, ale idzie bardzo płynnie - tylko trzeba uważać na ostre zakręty.

Bardziej niepokojąca jest słowacki odcinek - od Svrcinovca aż do Żyliny Słowacy urządzili sobie frezowanie asfaltu na kilku odcinkach. Pomiędzy odcinkami sfrezowanymi i normalnymi są takie progi - radze tam zwalniać do zera, bo są mocno upierdliwe i zawieszenie można stracić. Na szczęście są dobrze oznakowane.

Przez Czechy jest sporo NIBY remontowanych odcinków, bo zamknęli 5 kilometrów jednego pasa, a robi 2 ludzi :?: :x

Wyjechaliśmy o 10,30 ze Słowenii ( okolice Celje ) i 700 kilometrów do okolic Cieszyna zrobiłem w 8 godzin, w tym godzina na postoje,łącznie z obiadem w Rohlence koło Brna , szybciej może i by się dało, ale nie ma co ryzykować mandatu.
W Drasenhofen był obława policji austriackiej, zatrzymywali auta z Polski i Czech, pytali tylko o papiery do auta, nawet nie chcieli dowodów osobistych, jak im pokazałem i powiedziałem : Urlaub Kroatien, to po 10 sekundach jechałem dalej.
Ale obok stały dresy ogolone na łyso z autem z Gliwic i policaje koło nich :roll:
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 19.07.2013 23:06

Cześć Tadziu.
Logarska już czy jeszcze nie? :) :wink:

Austriacy lubią wiedzieć, czy Polak jedzie swoim autem czy cudzym... :wink: :mrgreen:
Zwłaszcza, gdy to auto jest ładne i nowsze...

Pytali o papiery auta czyli dowód rej. czy coś jeszcze?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.07.2013 23:12

Logarska zaliczona :wink:

No, moje auto jest starsze, ale ładne i dość wypasione :wink:

Pytali się o dowód rejestracyjny i prawo jazdy ( w celu porównania ),
ponieważ nie jestem dresem 100 kg żywej wagi ogolonym na łyso i moja rodzina też chłopaków z miasta Pruszkowa czy Wołomina nie przypomina, to od razu puściili :P
agsz97
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) agsz97 » 19.07.2013 23:49

To i ja dorzucę swoje 3 grosze nt. odcinka Cieszyn - Żylina... "Tam" jechałem 29.06, wracałem 13.07. Roboty na obwodnicy Trzyńca ominąłem zalecanym przez Lednice objazdem przez Karpentną. Sama obwodnica to męczarnia - co chwila teren zabudowany i jazda "50-tką". No dobra, jakoś doturlałem się do granicy CZ/SK i tu problem - brak winiet miesięcznych. No to powolutku jadę dalej rozglądając się za winietami... i to mnie uratowało. Jakiś 1 km od granicy jest lekki łuk w prawo, jakieś blaszane ogrodzenie, zza którego mierzyła do mnie lufa "suszarki" wraz z przyczajoną parką policjantów. Oj, ciepło mi się zrobiło... Mam wrażenie, że jest to ulubione miejsce polowań, więc radzę uważać. A winietę miesięczną kupiłem dopiero na stacji OMV na wjeździe do Cadcy (po lewej). Wracając "poleciałem" na Zwardoń i ten wariant bardziej mi pasuje. Na wspomnianych wcześniej odcinkach sfrezowanej nawierzchni naprawdę radzę zwalniać, chyba że kogoś stać na remont zawieszenia. Wiem, że zrobiłem lekki OT, ale mam jedną refleksję - nie jestem jakimś wariatem za kierownicą, ale odcinek od Cieszyna do Żyliny był dla mnie drogą przez mękę. Co chwila teren zabudowany, pilnowanie "50-tki", żeby nie zarobić na "pokutu". O ile w sznurku innych aut jakoś się jedzie, to solo jest męczące. Ale następnym razem i tak pewnie tędy będę jechał... :hut:
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 20.07.2013 13:37

Cóż...droga bardzo popularna to i kiedyś ją ponaprawiać muszą...
Jak zrobią (a myślę, że Słowakom lepiej to idzie niż w naszym kraju, bo u nas przy okazji każdej większej inwestycji drogowej ktoś dodatkowo musi namieszać, dodatkowo zarobić i coś jeszcze przykombinować, nie mówiąc o stratach (złodziejstwo) i opóźnieniach oraz problemach firm wykonawczych, więc to wszystko trwa...) to będzie lepiej.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 20.07.2013 16:43

Fatamorgana napisał(a):Cóż...droga bardzo popularna to i kiedyś ją ponaprawiać muszą...
Jak zrobią (a myślę, że Słowakom lepiej to idzie niż w naszym kraju, bo u nas przy okazji każdej większej inwestycji drogowej ktoś dodatkowo musi namieszać, dodatkowo zarobić i coś jeszcze przykombinować, nie mówiąc o stratach (złodziejstwo) i opóźnieniach oraz problemach firm wykonawczych, więc to wszystko trwa...) to będzie lepiej.

Oj, to byś się mocno zdziwił. :D :D

Słowacy aytostradę z Żyliny do Skalitego budują już od dobrych kilku lat i do tej pory zbudowali tylko tunel Horelica w Cadcy. A planowane oddanie całego odcinka (zaledwie 60 km) to ok. 2023 roku!

Polskie tempo budowy dróg to przy słowackim pikuś!
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.07.2013 20:27

Słowacy strasznie się grzebią z drogami, tak jak Czesi. :wink:

Przed Frydkiem-Mistkiem od strony Nowego Jiczina jest z 5 kilometrów nowej ekspresówki, budowali to z 5 lat i ekspresówka kończy się w polu
PavveL
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) PavveL » 21.07.2013 00:29

3 lata temu wlokłem się trasą Cieszyn-Cadca z powodu remontów. W tym roku rozgrzebali inny fragment :( .
Teraz zamierzam przejeżdżać tamtędy 10VIII ( i wracać 24VIII), bez szans na płynną jazdę? Nie ma co liczyć na koniec robót drogowych?
kodens79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kodens79 » 21.07.2013 05:29

Raul76- Skalite - Cadca umowa już podpisana oddanie odcinka 2016.Sorrki za OT.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 21.07.2013 07:30

kodens79 napisał(a):Raul76- Skalite - Cadca umowa już podpisana oddanie odcinka 2016.

Tak, to wiem.

Ale pozostaje jeszcze odcinek od Żyliny (wraz z jej obwodnicą) aż do tunelu Horelica plus druga nitka obwodnicy Cadcy.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Uwaga - remont obwodnicy Trzyńca ! - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone