piotrulex napisał(a):Paw_ulon napisał(a):Najlepsze są namioty z demobilu typu "beczka"
Duże przestronne, przewiewne nawet samochód można schować
z tym ze nie kazdy jedzie ciemno zielonym KAMAZem na wakacje
Beczka to sentyment.
32 wiosny temu po drugiej podstawowej na obozie ZHP / Może niektórzy pamiętają /spałem w "beczce" nad jez. Orle ,potem były co roku podobne obozy też w beczkach . 5 lat póżniej mojemu Ojcu udało się w sklepie GS /dla niewtajmniczonych gminna spółdzielnia / dostać z podlady namiot
bułgarski typu domek / w przedsionku można było zaparkować malucha 126 p / rok póżniej zamienił go na rumuński ze stelażem z duraluminium
/ też duży ,przetrwał 2 tygodnie na Helu / sprzedał a właściwie ja sprzedałem , musiałem dopłacić Staruszkowi 2000000/ na stare 2 miliony/
bo gość był inwalidą o kulach i mu opuściłem te 2000000 .
Potem była 4 polskiej produkcji dwuspadowa /mało wygodna /
następnie udało się załatwić super namiot brda 4 ,domek 2 sypialnie duży przedsionek, kuchnia / nigy nie uzyty w terenie/ dwa potęzne wory.
Dwa razy poligon w Orzeszu "beczka"
Potem było chyba 2 już tylko moje.
Na pierwszy wyjazd do cro był 3 osob. specjalistyczny ALPINUS /wymieniany 3 krotnie , jedna naprawa w Świętochłowicach ,niestety nieudana co okazało się na kempie w Pakostane/oddany zwrot kaski na szczęście .
Potem był Campus / duży ,model nie pamiętam 4 os. cena chyba 1400 zł/używam go do dziś , przetrwał niejeden sztormik na Małym Morzu /Hel / inne się łamały.
Parę lat temu zostawiłem na śmietniku kepingowym w Łebie stary namiot
mojego TEŚCiA firmy Marabut tylko dlatego ,że zepsuł sie zamek
Potem jako awaryjny był i jest Colemann 4 os. wyprawowy .
Następnie dla wygody Quechua samorozkładający się / czasami uzywany 2 razy w Cro/
W zeszłym roku odkopałem brdę 4 /godzina rozkładania i nic/ mail do Legionowa i za pół godzinki mam schemat nowej wersji brda 4 /
20 min. namiot stoi .
Stał 3 miesiące na ogrodzie / trzymałem w nim oliwkę, 8 letnie drzewko figowe ,2 sadzonki bugenvilli,2 sadzonki figowe./
promienie UF działały na 21 letni brezent - rozpadł się jesienią .
Stan obecny 1 Campus ,1 Colemann,1 Quechua, 2 pałatki / dają jeden namiocik/
Zawsze zabieram 2 namioty jeden główny i jeden awaryjny
Niestety w tym roku drewniane domki na kempie.
Konkluzja:trochę namiotów przerobiłem /może było ich więcej , pamięć jest zawodna / jednak gdybym miał kupić kolejny to byłby to MARABUT
,chyba nadal istnieje.
Ilu kempingowiczów tyle namiotów.
Jakie wymagania/warunki /-taki namiocik
Najważniejsze by spełniał nasze oczekiwania
I żeby nie kapało...laminowane szwy.
A tak na poważnie najważniejsze w Cro są śledzie.